מרתון לונדון התקיים היום (ראשון) והבטיח רבות עוד לפני הזינוק הראשון לאור תנאי מזג האוויר האידיאליים. מארי קייטאני הקנייתית שהיתה הפייבוריטית לניצחון, אמרה עוד בשבוע שעבר שהיא מאמינה שהיא יכולה להתמודד עם שיא העולם של פולה רדקליף שמחזיק מעמד משנת 2003. אז היא אמנם לא שברה את שיא העולם הרשמי, אבל כן את השיא שנקבע במרתון לנשים בלבד אחרי שניצחה בזמן של 2:17:01 שעות. היא גם הפכה לראשונה אחרי פולה רדקליף שמנצחת שלוש פעמים במרתון לונדון.
זה נראה בהתחלה קצת יומרני, אבל קייטאני הפתיעה את כולם כבר בקילומטר השלישי, כשנדבקה למכתיבת הקצב המהירה יותר וברחה לדבוקה המובילה שכללה רשימה מאוד מכובדת של רצות. אחרי 5 קילומטרים היא כבר פתחה פער משמעותי והמעשה שלה נראה אמיץ במקרה הטוב ומטורף לגמרי במקרה הרע. קייטאני רצה בקצב מטורף שהיה מהיר משמעותית מקצב שיא העולם.
עוד כתבות בנושא
בעוד שבועיים ינסו לרדת משעתיים במרתון על מסלול פורמולה 1
איתן חרמון שבר את שיא העולם לקטועי רגל במרתון וינה
לונה צ'מטאי שברה את השיא הישראלי בריצת 10,000 מטר
את חצי המרחק עברה קייטאני בזמן של 1:06:53 שזה חצי המרתון המהיר ביותר אי פעם של רצה במהלך מרתון. בנקודת 30 הקילומטרים היא קבעה שיא עולם במרחק הזה, 1:36:05 שעות. בנקודה הזאת היא היתה לגמרי לבדה והקצב הלך וירד. בשלב מסוים היא כבר הפכה להיות איטית יותר מקצב שיא העולם של רדקליף שהוא 2:15:25 שעות. אבל צריך לזכור שאת אותו שיא קבעה רדקליף ב-2003 בלונדון במרתון מעורב מול רצים גברים. אז קייטאני עברה לכתנית ב' שהיתה לקבוע את שיא העולם במרתון לנשים בלבד ולשפר את התוצאה השניה בטיבה אי פעם במרתון לנשים, 2:17:18 – תוצאה שאותה קבעה רדקליף ב-2002 בשיקגו.
במקרה הזה קייטאני יכלה להרשות לעצמה להאט עוד קצת בקילומטרים האחרונים, עד שניצחה בזמן של 2:17:01 שעות. היא קבעה את התוצאה השנייה בהיסטוריה, התוצאה הטובה ביותר במרוץ לנשים בלבד, ושיפרה את שיאה הקנייתי והאפריקאי ב-1.36 דקה. וכל זה כשהיא בת 35, מה שבטוח זה שהיא שכנעה את ראשי התאחדות האתלטיקה הקנייתית לשלוח אותה לאליפות העולם שתתקיים באוגוסט בלונדון. טירונש דיבאבה האתיופית, במרתון השני בקריירה שלה, סיימה שנייה בזמן של 2:17:56 שעות והפכה למרתוניסטית השלישית בכל הזמנים. אסלפש מרגיה האתיופית סיימה שלישית בזמן של 2:23:08 שעות.
גברים – בקלה נופל וקם, ונופל
בריצת המרתון לגברים שהוזנקה 40 דקות לאחר הנשים, קנניסה בקלה התכוון להסתער על שיא העולם של דניס קימטו, ממנו הוא היה רחוק ב-6 שניות בלבד במרתון ברלין האחרון. הוא גם קיווה לנצל את העובדה שאליוד קיפצ'וגה שניצח במרתון לונדון הקודם עסוק בניסיונות לשבור את מחסום השעתיים במרתון במסלול פורמולה 1 באיטליה בתחילת החודש הבא.
בקלה נצמד למכתיבי הקצב המובילים בשלבים הראשונים של המרתון, ובקילומטרים הראשונים הקצב היה גבוה מדי. אחרי 5 קילומטרים ראשונים שהיו גם במגמת ירידה וגם בקצב שמהיר משעתיים למרתון, הרצים המובילים ובקלה ביניהם נרגעו לקראת הרבע הראשון של המרוץ – אבל כנראה שההגברה האגרסיבית בהתחלה עשתה נזק לפחות לחלק מהם.
בחצי המרתון בקלה השתחרר מעט מהדבוקה המובילה ואחרי 25 ק"מ הוא נסוג אחורה, כשאלוף העולם לשעבר אבל קירוי הסתער על הובלת הדבוקה יחד עם גירמאי גרסילאסי מאריתריאה כשגם דניאל וונג'ירו הקנייתי היה שם. נראה היה שבקלה יסיים את המרתון הזה בידיים ריקות, ללא שיא וללא פודיום. בסופו של דבר, גם במקרה הזה הרץ הבכיר במרתון עבר לתכנית ב' ואחרי "מנוחה" של כמה קילומטרים הוא פתח מחדש את המעברים.
אחרי 35 ק"מ הדבוקה המובילה התפזרה, דניאל וונג'ירו פרץ קדימה ומאחוריו היו קירוי וקריורי הקנייתים. בקלה הגיע אליהם מהר מאוד ועבר כל אחד מהם, כשבקילומטר ה-36 הוא כבר ראה את גבו של וונג'ירו. מי שניצח במרתון אמסטרדם האחרון היה מוכן, בניגוד לחבריו הקנייתים, להתקפה הזאת של בקלה. האתיופי אמנם צימק פערים בצורה משמעותית, ובקילומטר ה-41 הוא כמעט נשף בעורפו של וונג'ירו עם פער של 5 שניות בלבד, אבל כשוונג'ירו הבין מה מצבו הוא הצליח להטעין את המצברים שלו במאות המטרים האחרונים ולא לאפשר לבקלה את הקאמבק המושלם.
וונג'ירו רשם את הישג השיא בקריירה שלו כשחצה ראשון את קו הסיום בזמן של 2:05:48 שעות, בקלה הגיע שני 9 שניות אחריו ובדאן קריוקי הקנייתי סיים במקום השלישי בזמן של 2:07:41 שעות.
הנציג הישראלי הבכיר במרתון לונדון היה טסמה מוגס, שסיים במקום ה-21 הכללי בתוצאה של 2:18:33 שעות ובכך קבע את הקריטריון לאליפות העולם שתתקיים בקיץ בלונדון. הוא יצטרף לגירמה אמרה ולמארו טפרי שכבר עשו את זה, כמו גם למרתוניסטיות ילנה דולינין, לונה צ'מטאי ומאור טיורי.
מה הסיפור של ריצת "נשים בלבד"?
אין סיבה שנשים ירוצו מהר יותר בחברת גברים, הרי גם בריצות נשים יש פייסרים וכל התנאים לשבירת שיאים.
נראה שהעניין סטאטיסטי בלבד: יש הרבה יותר ריצות מעורבות.
לכן המשפט: "אבל צריך לזכור שאת אותו שיא קבעה רדקליף ב-2003 בלונדון במרתון מעורב מול רצים גברים" פירושו: "רדקליף לא טרחה לרוץ בריצות נשים בלבד (שם הפרסים נמוכים בהרבה)"…
אסף