המאבק בין כריס פרום לאברטו קונטאדור על החולצה הצהובה של הטור דה פראנס מסתמן כמלהיב מזה שנים, ייתכן והוא יתחיל אפילו כבר מחר בוואלטה סייקליסטה קאטלוניה
מאת:יאיר בן עמי
תארו לכם מרוץ אליו מזנקים החברים הנכבדים הללו:
כריס פרום וריצ'י פורט מקבוצת סקאי
אלברטו קונטאדור
ניירו קוינטאנה
קרלוס בוטנצ'אר
חואקין רודריגז ודני מורנו מקבוצת קאטיושה
טג'יי ואן גרדרן וסמואל סאנצ'ז מקבוצת ביאמסי
דן מרטין וריידר הייזסדל מקבוצת גארמין-שארפ
יורגן ואן דה ברוק
ריגברטו אורן אורן
איוואן באסו
תארו את רשימת המשתתפים הזו על מסלול המורכב משבעה קטעי הרים מפרכים, עם כמעט 40 פסגות, 25 מתוכן לאחר עליות מדורגות, שני סיומי פסגות ואף קטע הכולל ולו מישור משמעותי אחד.
אז בבקשה, קבלו את אחד המרוצים המלהיבים והיוקרתיים של עונת האופניים, הוואלטה סייקליסטה א'קאטלוניה, או בתרגום צולע לעברית – סבוב האופניים של קאטלוניה.
במשך השנים היה מרוץ הקטעים של קטלוניה בצל מרוצי הקטעים היותר יוקרתיים כמו "פריז-ניס", או "טיראנו אדריאטקו" הנערכים ממש לפניו על פי המסורת. נראה כי השנה המרוץ קיבל זריקת יוקרה אדירה בזכות העומק האיכותי של המתחרים. עוד יותר, מאותו עומק איכותי, בשפיץ של אותה רשימת משתתפים מסתמן עיקר העניין בזכות השמות – אלברטו קונטאדור וכריס פרום. ייתכן ובמרוץ הקטאלוני נחזה בתחילתו של המאבק, כל הדרך עד החולצה הצהובה שתוענק ב-27 בחודש יולי על דוכן המנצחים בשדרות הניצחון בפריז, בסיומו של הטור דה פראנס 2014.
טור בן 103 שנה
המרוץ יוצר עניין כה גדול השנה עד כי אפילו אמצעי תקשורת שלא סיקרו אותו בעבר מעניקים לו את ההתייחסות השמורה בדרך כלל למרוצים שזכו ביוקרה גדולה יותר בעבר, והכוונה לא רק לאתר שוונג אלא לערוצים כיורוספורט שבחר לסקר את המרוץ בשידור חי מדי יום.
שורשיו של המרוץ בשנת 1911 כשהתקיים בפעם הראשונה וניצח בו ספרדי בשם סבסטיאן מסאדו, ואם תחשפו גם גוגל לא יסייע לכם למצוא עוד ניצחונות בסדר הגודל הזה הרשומים על שמו.
הטור הקטאלוני התקיים עוד שנתיים ברציפות לפני שנכנע למלחמת העולם הראשונה והופסק עד לשנת 1920 בו התקיימה מהדורה שלא העידה על המשכיות. בשנים 1921-22 המרוץ לא התקיים ושוב חודש בין 1923 ל- 1936ושוב הופסק לשנתיים (1937-38) בגלל מלחמת האזרחים בספרד.
בשנת 1939, כשחודש המרוץ לאחר מלחמת האזרחים בספרד, השיג הרוכב מריאנו סנאדרו את הניצחון השביעי שלו במרוץ, שיא ניצחונות אותו הוא מחזיק עד היום.
המרוץ לא הופסק שוב, גם במהלך מלחמת העולם השנייה הוא המשיך להתקיים.
בין המנצחים המפורסמים של המרוץ אפשר למצוא את:
מיגל אינדוריאן שניצח כבר בשנת 1988 ושוב בשנים 1991-92 בהן ניצח בפעם הראשונה והשנייה מתוך חמש פעמים רצופות בטור דה פראנס.
מיגל אינדוריאן. ששה ניצחונות בטור, שני ניצחונות בג'ירו ושלושה ניצחונות בקאטלוניה צילום: Darz Mol
לואיס אוקאנה ניצח במרוץ בשנת 1971, שנתיים לפני שניצח בטור דה פראנס.
פלצ'ה גימונדי האיטלקי שניצח בשנת 1972 והיה מנצח הטור דה פראנס (1965), ג'ירו ד'איטליה (1967,1969,1976) והוואלטה א'אספנייה (1968).
ברנאר טבנה הצרפתי שניצח בטור (1975, 1977), פרנססקו מוזר שניצח האיטלקי בשנת 1978 שניצח גם בג'ירו ד'איטליה (1984) ומחזיק בשיא הניצחונות בקטגורית הנקודות של הג'ירו (יחד עם ג'יאוספה סארוני).
גם אדי מרקס הגדול רשם ניצחון (1968) בוואלטה קאטלוניה וכמעט כל ספרדי שתפס מקום בדפי ההיסטוריה של האופניים רשום כמנצח המרוץ וכדוגמא רק משני העשורים הקודמים.
רוכבכים ספרדים מוכרים שניצחו בקאטלוניה הם: פרננדו אסקרטין, חוסבה בלוקי, אלחנדרו ולוורדה, חוקאין רודריגז, רוברטו הראס, חוזה מריה חימנז, מנואל בלטרן.
גם רוכבים גדולים שאינם ספרדים ניצחו בוואלטה של קאטלוניה: אלכס זולה, מיקלה סקארפוני, לורן ז'אלבר, יארוסלב פופוביץ, שון קלי, קלאדיו קאפוצ'י הם רק חלק מהשמות.
בשנה שעברה ניצח במרוץ דן מרטין (שרואיין בלעדית עבור שוונג על ידי חגי אשלגי בטור של 2012 – כאן) בהופעה שחיזקה את התחושה כי הוא גם יהיה אחד מרוכבי הגרנד טור של העתיד הקרוב, גם בזכות העובדה כי הקדים רוכבים כרודריגז, סקארפוני, וויגנס וקוינטאנה.
השנה ישוב מרטין להגן על התואר, אבל את מרב העניין ייצור הראש בראש הראשון של השנה בין מועמד העל לניצחון בטור דה פראנס – כריס פרום, המגיע לאחר ניצחון מרשים בטור של עומן, לבין מנצח הגרנד טור הגדול של הדור – אלברטון קונטאדור, אשר נראה לאחרונה כימיו הטובים כשניצח בטיראנו – אדריאטקו.
העובדה כי הטור דה פראנס יוזנק יותר משלושה חודשים לאחר סיומו של המרוץ הקאטלוני רק מעורר את בלוטות ההתרגשות בצפייה למאבק שיימשך לאורך עוד מרוצים עד שיוזנק הטור בלידס (בריטניה) ב- 5 ביולי.
עורך לשעבר של אתר שוונג
בעל הטור מציאות נושכת