מילאנו- סן רמו הוא מרוץ חד יומי מהיוקרתיים ביותר. ב- 103 השנים האחרונות, בשבת הקרובה ביותר ליום הראשון של האביב, הוא נחשב ל"פרימוורה" של עונת האופניים. בכתבה לקראת המרוץ אשר ייערך בפעם ה- 102בחרתי את 4 מהדורות אשר לדעתי הותירו חותמן (תצלום שער: אוסקר פריירה , ניצח בשנה שעברה הפעם השלישית והמנצח הוותיק ביותר אשר יזנק למרוץ- צילום: Paidiagames )
מאת:יאיר בן עמי
חמשת המונומנטים הם המרוצים החד יומיים היוקרתיים ביותר. דרך חמשת המונומנטים אפשר להבין חלק מההיסטוריה של ענף האופניים. בחודש אפריל נערכים שלושה מהחמשה. שני המרוצים הבלגים, "סובב לפנדריה" ו"ליאז-בסטון-ליאז" כשבניהם נערך המרוץ הצרפתי, "פריז-רובא". ה
"ג'ירו די לומברדי" נחשב לסיום העונה ו"מילאנו- סן רמו" הנחשב לפתיחת העונה הם מרוצים איטלקים. איטליה, צרפת ובלגיה היו מעצמות העל של האופניים לאורך שנים. איטליה שומרת על מעמדה אך בלגיה וצרפת כבר לא בראש טבלת המדינות בדיוק מהמקום בו השתנתה עונת המרוצים הקלאסית הישנה ושני המרוצים האיטלקים כבר אינם הפרימוורה והפינאלה של העונה.
למרות כל השינויים יש נתון אחד הנשמר בקנאות, בענף האופניים וזו היוקרה של המרוצים הגדולים. הטור דה פרנס יהיה, לעולם, הגדול והחשוב ביותר ומאותו מקום היסטורי ישמרו חמשת המונומנטים כחשובים ביותר. "מילאנו- סן רמו הוא הארוך והמגוון מבין החמשה. אורכו כמעט 300 ק"מ והוא כולל מישורים ארוכים, ועליות מאתגרות, קטעים טכניים ומהירים וסיום מרתק אשר לעולם לא אכזב ובכל שנה יוצר דרמה מרהיבה ומלהיבה.
ללא ניסיון לקבוע איזו מהדורה הייתה המלהיבה או המרתקת ביותר בחרתי את המהדורות האלו, בנקודות היסטוריות או זכורות במיוחד ובאופן האישי ביותר. לו הייתי מקדיש לנושא עוד (מעבר לשבוע מחשבות ועוד יומיים מול מחשב) ייתכן והייתי מוסיף גם מהדורות אחרות.
מהדורות בהן ניצחו פאוסטו קופי או ג'ינו בארטלי וכבר, בעת כתיבת שורות אלו, אני מצטער כי לא הוספתי את אחד הניצחונות של אלפרדו בינדה (רוכב האופניים האיטלקי הראשון אשר הפך גם לגיבור תרבות) או משהו מהניצחונות של קונטסטה גריארדנגו אשר היה הראשון לנצח 6 פעמים במרוץ.
הסיבה היחיד אשר זיכתה את המרוץ בכניסה לכתבה זו היא הסרט שלה. זהו התעוד היישן ביותר אשר העלו חיפושי ברשת. המנצח היה ג'אובני ברונרו האיטלקי. באותה השנה הוא ניצח גם בפעם השנייה משלוש ב"ג'ירו ד'איטליה" ופעמיים הוא ניצח ב"ג'ירו די לומברדי".
כדאי לשים לב, בסרט המצורף, לתנאים עימם התמודדו הרוכבים לפני 90 שנים (אך גם לפני 60 שנים). אפשר לראות את הצמיגים המפותלים על גופם של הרוכבים וזאת משום האיסור בקבלת סיוע במהלך המרוץ אלא רק בנקודות אשר נקבעו מראש.
עוד היה אסור לרוכבים להוריד או להוסיף ביגוד במהלך המרוץ ולכן הם היו צריכים להחליט אם לזנק כשקר להם ולקוות כי יהיה חם יותר בהמשך או לסבול כשיתחמם בגלל הביגוד הרב אותו לבשו על קו הזינוק. בקבוקי השתייה, שרדו שנים רבות, על הכידון. הכבישים לא תמיד היו מאספלט. המכוניות לא היו תמיד מהירות מהרוכבים. גם "נערות פודיום" לא היו אז.
1966
אדי מרקס היה ונותר גדול רוכבי האופניים בכל הזמנים. במהדורה של "מילאנו – סן רמו" שנת 1966 הוא השיג את הניצחון הראשון שלו במרוץ הדרג ומשם הוא קבע את כל השיאים אשר רובם לא נשברו וחלקם כנראה לא יישברו.
מרקס ניצח ב"מילאנו- סן רמו" 7 פעמים ב- 10 השנים (1966-76) כשבאותן השנים הוא ניצח 11 גרנד טורים, 19 מונומנטים ו- 3 אליפויות עולם ואלו רק חלק קטן מהשיאים של "הקניבל" אשר טרם נשברו.
שון קלי הוא פרשן האופניים של יורוספורט. לפני כן הוא היה הרוכב אשר החזיק את ראש הדירוג העולמי לאורך רוב שנות הקריירה שלו. הוא ניצח פעמיים בסן רמו ובסה"כ 9 מונומנטים אבל הוא לא היה רוכב של המרוצים החד יומיים בלבד.
הוא ניצח בקטגורית הנקודות (החולצה הירוקה) של הטור דה פרנס 4 פעמים (שני לאריק זאבל בלבד), הוא ניצח את אותה הקטגוריה בוואלטה א'אספנייה 4 פעמים (שם הוא השיאן במשותף עם לורן ז'אלבר) ובסה"כ 8 פעמים הוא ניצח בקטגורית הנקודות של גרנד טורים (גם כאן הוא שני לאריק זאבל בלבד).
הוא אפילו ניצח גרנד טור (וואלטה 1988). ב"פריס- ניס" הוא רשם שבע ניצחונות רצופים בשיא אשר טרם נשבר.
ב"מילאנו סן רמו" הוא ניצח פעמיים. פעם הראשונה בשנת 1986 אבל את הפעם השנייה זוכר כל מי שצפה במרוץ בשידור חי או לאחר שנים. קלי ניצח אז בזכות היכולות שלו בירידות בתצוגת מורדות מדהימה. עבורי זה היה המרוץ אופניים הראשון אשר ראיתי בשידור חי ביורוספורט.
מילאנו סן רמו 1992- שון קלי
המדהים ביותר במהדורה של 2008 הייתה העובדה כי, עוד לפני המרוץ, כולם ידעו מה יקרה ואכן זה בדיוק גם קרה. כולם ידעו כי פביאן קאנצ'לארה יכול לזנק מתוך הדבוקה גם כשהיא במהירות של 50-55 קמ"ש ובכניסה לק"מ האחרונים משום שעשה בדיוק את זה במרוצים קודמים כולל בטור דה פרנס כשהוא לבש את החולצה הצהובה ובקטע מישורי לחלוטין אשר הסתיים במאוץ המוני.
למרות הצפייה של כולם לאותו התרגיל אף אחד לא הצליח למנוע מקאנצ'לארה לצאת כטיל מהדבוקה, בק"מ האחרון ולשמור על פער אשר העניק לו את הניצחון השני באחד מהמונומנטים. מאז הוא הוסיף עוד כמה לרזומה וגם ארבע אליפויות עולם במרוץ האישי נגד השעון.
יאיר בן עמי– עורך ראשי אתר Shvoong. בעל הטור מציאות נושכת
קישורים: אופניים, מרוץ אופניים, מרוץ