מחקר: האם נעלי קרבון מתקדמות משפיעות על ההנאה שלנו מריצה?

טכנולוגיית נעלי הריצה החדשות מתפתחת בצעדי ענק בשנים האחרונות, אך האם ההשפעה שלהן חורגת מעבר לתוצאות, ומשפרת גם את חוויית הריצה שלנו? מחקר חדש הגיע לתוצאות מדהימות בנושא
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
ההשפעה של הנעליים | צילום: shutterstock

הטכנולוגיות החדשות של חברות הנעליים לייצור נעלי ריצה מתקדמות לקחו את עולם הריצה כמה צעדים קדימה. אלא שמחקר חדש שפורסם ב-Footwear Science מצא כי לפעמים אין צורך בנעליים עצמן, אלא די בכך שהרצים מאמינים שהנעליים שהם רצים איתן הן נעלי קרבון מתקדמות (Super Shoes או "נעלי על" בתרגום חופשי), כדי לגרום לרצים לתפוס את הריצה כקלה ומהנה יותר – גם אם בפועל אין שיפור פיזי בביצועים.

לכתבות נוספות בנושא:
האם הליכה בשיפוע יכולה להחליף אימון ריצה? אלו ההבדלים
ריצה חכמה – איך באמת נהיה מהירים ויעילים יותר?
היעד הבא: המרוצים הקרובים של שוונג בלוח השנה שלכם

נעליים זהות, חוויה שונה
במחקר, שנערך בקרב 24 רצות חובבות שמעולם לא השתמשו בנעלי קרבון מתקדמות, החוקרים השתמשו בנעלי Nike ZoomX Vaporfly Next% 2 כדי לבדוק האם יש אפקט פלסבו לנעליים מתקדמות מבחינת חוויית הריצה ויעילות אנרגטית (Running Economy).

כדי להשפיע על תפיסת המשתתפות, הן קיבלו מידע שגוי: נאמר להן שהן רצות פעם אחת עם נעלי-על מתקדמות ופעם נוספת עם דגם חיקוי פשוט וזול – אך למעשה, בשתי הפעמים הן נעלו את אותן הנעליים בדיוק, כאשר "דגם החיקוי" נצבע מראש בצבע שחור כדי להיראות שונה.

צילום: shutterstock

כוח השכנוע: איך שינו החוקרים את תפיסת הריצה?
כדי להגביר את האמונה ביתרונות נעלי העל, החוקרים תיארו אותן בפני הרצות שהשתתפו במחקר כ"טובות ביותר בשוק", "גורמות לריצה להרגיש קלה יותר", "מקדמות אותך קדימה" והזכירו את מחירן הגבוה וכי "רצים שוברים שיאי עולם בכל המרחקים בזכותן".

לעומת זאת, ה"נעליים המזויפות" תוארו כנעליים פשוטות עם "קצף רגיל" וללא "טכנולוגיית הנעלה מתקדמת", ונאמר לרצות כי "ספורטאים מקצוענים לעולם לא היו רצים איתן בתחרות".

התוצאות: ההבדל היה רק בתחושה
לאחר חימום של 10 דקות במהירות עצמאית, המשתתפות ביצעו ארבע ריצות של שש דקות על הליכון במהירות של 10 קמ"ש, תוך חיבור לציוד בדיקה מטבולי. לאחר מכן, הן מילאו שאלון שכלל 12 שאלות על נוחות, תחושת ריצה והערכת ביצועים.

– מבחינת ביצועים פיזיים – לא נמצאו הבדלים במדדים פיזיולוגיים בין הנעליים.
– מבחינת חוויה – 87.5% מהמשתתפות העדיפו את מה שהוצג להן כ"נעלי העל", ודיווחו על תחושה נוחה יותר, הנאה מוגברת, תפיסה של ביצועים טובים יותר ותחושה של סיכון נמוך יותר לפציעות.

ההנאה מריצה התגברה | צילום: shutterstock

המסקנה: המוח חזק לא פחות מהטכנולוגיה
למרות שנעלי העל לא שיפרו ישירות את הביצועים הפיזיים, האמונה בהן גרמה לרצות להרגיש טוב יותר וליהנות יותר מהריצה. לפי החוקרים, השפעת הפלסבו הזו יכולה לתרום לביטחון עצמי גבוה יותר, למוטיבציה משופרת ולחוויה חיובית יותר בזמן ריצה – גורמים שעשויים בסופו של דבר גם להוביל לשיפור אמיתי בביצועים.

אז האם מדובר רק בטכנולוגיה או גם בתודעה? נראה שהשילוב ביניהן הוא זה שעושה את ההבדל.



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: info@shvoong.co.il

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"הספורט לימד אותי איך לעמוד על שלי, לעבוד קשה ולהקיף את עצמי באנשים שמעוררים בי השראה". השחיינית מאיה מנדל, בראיון מיוחד ליום האישה




מזג אוויר ותחזית ים