מחקר חדש שנערך על ידי צוות חוקרים בינלאומי בהובלת ד"ר לואיס אליוט מאוניברסיטת אקסטר באנגליה, מצביע על כך ששחייה במקורות מים טבעיים, או כפי שאנחנו מכירים אותה – שחייה במים פתוחים (מכונה גם "שחייה פראית" במאמר), תורמת לשיפור משמעותי בבריאות הנפשית בהשוואה לשחייה בבריכות פתוחות. המחקר, שפורסם ב-Journal of Environmental Psychology, מראה כי תחושת החופש והשליטה בסביבה הם הגורמים המרכזיים להשפעה החיובית של שחייה מסוג זה.
המחקר: סקר בינלאומי רחב היקף
המחקר נערך כחלק מפרויקט BlueHealth במימון האיחוד האירופי, וכלל סקר של כ-20,000 מבוגרים מ-19 מדינות בהן מדינות באירופה ובארה"ב, וגם הונג קונג, אוסטרליה וקנדה. המשתתפים דיווחו על האינטראקציות שלהם עם מקורות מים טבעיים והשפעתן על הבריאות הנפשית.
מתוך כלל הנשאלים, כ-1,200 אנשים ציינו כי בביקורם האחרון במה שמכונה במאמר "מרחב כחול", ומתייחס הן לבריכות והן למקווה מים טבעי כמו ים, אגם, נהר וכו' – הם נכנסו לשחות.
יתרון ברור לבריאות הנפש
הממצאים הראו כי כל סוג של שחייה תחת כיפת השמיים קשור לשיפור בבריאות הנפשית. עם זאת, שחייה במים פתוחים, כלומר במקורות טבעיים, הציגה יתרונות מובהקים יותר. החוקרים זיהו כי הסיבה לכך טמונה בתחושת האוטונומיה והשליטה שמעניקה שחייה בסביבה טבעית. שני מרכיבים אלו ידועים כגורמים המשפיעים ישירות על שיפור הרווחה הנפשית.
באופן מפתיע, נמצא כי הקשרים החברתיים, שעליהם מתבססים מועדוני שחייה קהילתיים וקבוצות שחייה שונות, לא היו הגורם המרכזי בשיפור הבריאות הנפשית. בניגוד להשערות החוקרים, תחושת ההישג האישי הייתה משמעותית יותר מאשר הקשרים החברתיים עבור השחיינים.
יתרונות מול אתגרים
המחקר העלה תובנה נוספת: שחיינים מיומנים יותר, הנוטים לשחות באתרים מאתגרים ומסוכנים יותר (גלים גבוהים, חיות מים, ניווט וכו'), דיווחו לעיתים על רמות חרדה גבוהות יותר. ממצא זה מצביע על כך שלמרות היתרונות שבשחייה במים פתוחים, היא עלולה גם להציב אתגרים שדורשים התמודדות נפשית משמעותית. יחד עם זאת, מחקרים קודמים הראו כי התמודדות עם מצבים מאתגרים עשויה להיות חלק מהאטרקציה של שחייה מסוג זה.
השלכות טיפוליות?
הממצאים מחזקים מחקרים קודמים ומדגישים את היתרונות הייחודיים של שחייה במים פתוחים על פני בריכות חיצוניות מעשה ידי אדם. עם זאת, החוקרים מזהירים כי אין למהר ולהמליץ על שחייה במים פתוחים כפתרון טיפולי לכל אחד. לצד הסכנות הברורות כמו טביעה, ישנם גם אתגרים נוספים בעצם השחייה במקורות מים טבעיים, שהופכים את הספורט הזה למתאים לאנשים המיומנים בכך, ולא לכל אחד.
למרות זאת, המחקר מצטרף למגמה גוברת של "מרשמים טבעיים" לטיפול במצבים בריאותיים שונים. בבריטניה, הממשלה משקיעה מיליוני פאונד ביוזמות של רפואה מבוססת טבע, כאשר שחייה במי קרח נחשבת לאחד מהאמצעים האפשריים לטיפול בכאבי שרירים, דלקות, סטרס, תפקוד חיסוני ואיכות השינה.
החופש שבמים: המפתח להשפעה החיובית
אחת התובנות המרכזיות שעולות מהמחקר היא שהשיפור בבריאות הנפשית שמספקת שחייה פראית במים פתוחים, נובע בעיקר מתחושת החופש שהיא מעניקה. בעולם שבו רבים מרגישים לחצים חיצוניים גוברים, ייתכן שזהו ההסבר לעלייה בפופולריות של שחייה בטבע – חוויה המאפשרת לאנשים להשתחרר מהכבלים של השגרה ולהתחבר מחדש לסביבה ולגופם.
יכלו פשוט לשאול אותי. כבר שנים אני שוחה בים בלבד רק בשביל תחושת החופש
שחיינים במים פתוחים , בים למשל הם ממילא אנשים עם יותר בטחון עצמי אוהבי אתגרים ובעלי שליטה עצמית.
הם יותר בריאים בנפשם עוד לפני שנרטבו מהמים.
הגיוני מאד. בטוחה שהיו מגיעים לאותן מסקנות לגבי ריצה באויר הפתוח (בעיקר בטבע ולאורך החוף) אל מול ריצה על הליכון באולם סגור.