מה כל כך מיוחד במשקה איזוטוני?

המשקאות האיזוטוניים מוכרים למרבית הרצים והרצות, אך לא כולם יודעים מדוע עדיף לשתות אותם לעתים אפילו על פני מים ומה החשיבות הגדולה שלהם? התשובות כאן
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
מתאמנת שותה משקה איזוטוני
מתאמנת שותה משקה איזוטוני

בתחום ספורט הסבולת יש לא מעט מוצרים שאנחנו משתמשים בהם, אבל לא תמיד מבינים למה. לעתים הם עוזרים יותר בקטע המנטלי, וגם לא תמיד משתמשים בהם בצורה נכונה. משקאות איזוטונים הפכו בשנים האחרונות ללהיט בעולם וגם בארץ. אז איך בדיוק הם עוזרים לנו ומה תפקידם?

משקה איזוטוני

איך המשקאות האלו עוזרים לנו? | צילום: pixabay

עוד כתבות בנושא 
כמה נוזלים צריך לשתות במהלך הפעילות הגופנית?
הדרך הנכונה להעמיס פחמימות לפני מרוץ
האם שתיית קפה לפני ריצה יכולה לגרום להתייבשות?

מה יש באיזוטוני?

משקה איזוטוני מכיל מים, מלחים וסוכרים. מה שמייחד אותו ממשקאות אחרים זה שריכוז המלחים בו דומה לריכוז המלחים בגוף. למה זה חשוב? כי בפעילות גופנית מאומצת, במיוחד בקיץ, אנחנו מפרישים הרבה מלח בזיעה. למעשה אנחנו מאבדים כמויות מסוימות של נתרן, אשלגן, כלור, מגנזיום וסידן. ברגע שהאיזון בין המלחים לנוזלים בגוף מופר, תהיה פגיעה בתפקוד של השרירים ובביצוע הקוגניטיבי. במאמץ קצר זה אולי לא כזה משמעותי, אבל במאמץ ארוך של מספר שעות זה בהחלט יכול לעשות את ההבדל בין ביצוע מוצלח לביצוע רע ואפילו מסוכן. חוץ מזה, הריכוז הזה עוזר לגוף לספוג את הנוזלים בצורה הרבה יותר טובה. כלומר, הנוזלים לא נשארים יותר מדי זמן בקיבה וזה גם מאפשר לשתות יותר.



חשוב לזכור שבימים חמים אנחנו בכל מקרה מאבדים כל כך הרבה נוזלים, וללא שתייה נכונה אנחנו בסכנת התייבשות כי הגוף לא מסוגל לשתות את כל כמות הנוזלים שהוא מאבד. אם נשתה מים בכמות מספקת (כ-750 מ"ל לשעה לפחות) נחזיר לגוף כמות יפה של נוזלים, אבל לא נפתור את הבעיה של המלחים, להפך, המים ידללו עוד יותר את ריכוזם בגוף. לכן, ברגע ששותים מים המהולים במלחים ובסוכרים, מחזירים בעצם את הגוף למצב תקין שמאפשר לו להמשיך לתפקד לאורך זמן. המלח החשוב ביותר שאנחנו זקוקים לאיזון שלו בגוף הוא הנתרן וכאן צריך לציין שמקרים נדירים מאוד של הרעלת מים (היפונתרמיה) קורים בגלל ירידה דרסטית של ריכוז הנתרן בדם כתוצאה משתיית כמות לא הגיונית של מים.

במשקאות איזוטונים שונים אפשר למצוא סוגים שונים של סוכרים, אבל גם להם יש תפקיד חשוב. הם מעלים את הערך הקלורי של המשקה ומספקים את האנרגיה שאנחנו כל כך זקוקים לה. ב-100 מ"ל של משקה איזוטוני יש בסביבות 20 קלוריות, כך שבשתייה של 300 מ"ל תתקרבו ל-60 קלוריות. במאמצים ארוכים, כל אחד צריך לנהל את משק הקלוריות שלו כשהאנרגיה שמקבלים מהאיזוטוני בהחלט צריכה להילקח בחשבון.

ככל שאנחנו מזיעים יותר, יש למשקאות האיזוטונים חשיבות גדולה יותר. הרבה מאוד רצים שהמטרה שלהם היא לרדת במשקל עלולים לחשוב שמדובר על צריכת קלוריות מיותרת. אולי הם צריכים להבין שזה בסופו של דבר זה הכלי שיאפשר להם להגיע לביצועים טובים יותר, וכך יהיה להם יותר קל להשיג את המטרה. התזונאית סוזן גבריאל אברלה, מחברת הספר Endurance Sports Nutrition ("תזונה לספורט סבולת") התייחסה לסוגיה הזאת במאמר שכתבה: "במהלך אימון ארוך וקשה אין שום צורך להפחית את הצריכה הקלורית. אל תמנעו מהגוף שלכם את מה שהוא זקוק לו". בנוסף, אחרי שעוברים ניסוי ותהיה במספר סוגים של משקאות איזוטונים, אפשר למצוא את הטעם שמתאים לכם ולהבין שברוב המקרים זה יכול להיות משהו שתרצו להכניס ממנו יותר לגוף לעומת מים.

לא צריך לחשוב על הקלוריות | צילום: pixabay

שימוש נכון במשקה איזוטוני 

הרבה מאוד רצים וספורטאי סבולת מדווחים על כאבי בטן במהלך מרוצים. לעתים זה קורה בגלל שימוש לא נכון במשקאות איזוטונים ובקלוריות נוספות. לדוגמה, במרוצים גדולים כמו מרתונים או חצאים יחלקו לכם בעמדות המים גם ג'לים וגם כוסות עם משקה איזוטוני. יש כאלה ששותים את הג'ל שלעתים הוא סמיך, וכדי "להוריד" אותו מהגרון הם מקנחים בכוס של משקה איזוטוני במקום מים. במקרה כזה, הקיבה צריכה להתמודד בבת אחת עם ריכוז סוכרים גבוה מדי, וזה משהו שעלול לגרום במיידית לבחילה וכאב בטן. התופעה הזאת מאפיינת גם ספורטאים באתגרי סבולת ארוכים, שאולי לא ייחסו מספיק חשיבות לאימון על צריכת קלוריות נכונה ובשלב מסוים הם "מפוצצים" מריכוז גבוה מדי של סוכרים. ההמלצה הזו נכונה גם לשילוב של משקה איזוטוני עם תמרים או בננות. בקיצור, הדבר הבטוח לעשות הוא לשתות את המשקה האיזוטוני לבד.

כמובן שגם אין צורך להפריז בשתייה של משקה איזוטוני, במיוחד במאמצים לא ארוכים במיוחד. בקיץ הישראלי זה בהחלט יכול לעזור בכל מאמץ של יותר מחצי שעה, ובכל זאת תמיד כדאי לחשב את כמות הקלוריות. כל מי שמתכוון לבצע מאמצים ארוכים, חשוב שיתכנן מראש את צריכת הקלוריות שלו ובמידת הצורך יתייעץ עם מאמן או איש מקצוע.



כתבת תוכן שיווקי



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"כולם מכירים את הנתונים שלי והתארים בהם זכיתי. אבל למען האמת, ארצה לפני הכול להיזכר בתור אדם טוב ממיורקה. בתור ילד קטן שרדף אחרי החלומות שלי ועבד הכי קשה שאפשר בשביל להגשים אותם", רפאל נדאל בנאום הפרישה שלו מטניס.




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג