מאת:ויקיפדיה
יוגה הינה מסורת עתיקה שמקורה בהודו. משמעות המילה כפולה, מצד אחד איחוד/מיזוג ומצד שני עול/עסל.
היוגה היא דרך חיים המושתתת על הפילוסופיה ההודית אשר גורסת כי כל הקיום מבוסס על כוח עליון, אנרגיה אחת, רוח אוניברסלית. היוגה נותנת כלים ליחיד, בדרכו לאיחוד רוחו עם הרוח האוניברסלית, בדרכו לשחרור (מוקשה).
היוגה אינה דרך רוחנית מוגדרת ומוכתבת, אלא היא שם כולל לדרכים רבות המובילות לאותה מטרה.
לפי ניסוחה הקדום בידי פטנג'לי,מלומד הודי, היוגה מקדמת את המתרגל בדרכו אל הארה,הגשמה עצמית, כוחות על ועצמאות. ליוגה שמונה מרכיבים:
כל אחד ממרכיבים אלו מהווה תחום שניתן לתרגל בנפרד מהאיברים האחרים וללא תלות בהם.
היוגה התפתחה כנראה לפני כ-5000 שנה בהודו, איזכורים כתובים שלה ניתן למצוא בכתבים עתיקים (וודה) המתוארכים כ-2000 שנה לפני הספירה.
מוטיבים הקשורים ביוגה התגלו על חפצי אומנות שהתגלו בעמק ההינדוס (אינדוס) ומתוארכים ל 1,800 לפני הספירה.
פסל גדול בבנגלור המתאר את שיווה מבצע מדיטציה
קרמה יוגה
קרמה יוגה – דרך "הפעולה הנכונה".
על פי הבהגאוואד גיטה שהוא חלק מהמהאבאראטה (סיפור מיתולוגי מהמאה ה-5 לפנה"ס, המתאר את ראשית ההיסטוריה ההודית), על האדם לשרת את הזולת, להתמסר באופן מוחלט לאל, לעבוד מתוך מניעים טהורים, ובכך ישתחרר מהכבלים הכובלים אותו לעולם הנוכחי.
שיטות האטה יוגה
ההאטה יוגה היא היוגה של המשמעת הפיזית. כל שיטות היוגה למעשה רוצות להשיג את ההארה, אך האטה יוגה עושה זאת דרך הגוף. שיטות נפוצות בהאטה יוגה:
ויניוגה
– גישה שפותחה על-ידי קרישנמצ'ריה Sri Krishnamacharya וממשיכה עם בנו דסיקצ'ר T.K.V.Desikachar. בית הספר שלהם ממוקם במדרס בדרום הודו. הויניוגה עובדת עם מה שנקרא "תהליך ברצף" viniyasa krama. הדגש איננו על שלמות התנוחה, אלא בתרגול התנוחה בהתאם ליכולתו ולצרכיו של המתרגל. היבט חשוב בגישה זו הוא שילוב הנשימות בקואורדינציה לתנועות הגוף.
איינגר B.K.S.Iyengar
– גישה זו מתאפיינת בביצוע מדויק של התנוחות ונעזרת באביזרים שונים. איינגר היה תלמידו של קרישנמצ'ריה. השיטה גורסת כי הדגש על הדיוק וישורת הגוף הוא בעל יתרונות רפואיים לגוף.
אשטנגה יוגה
– מזוהה עם המורה פטבי ג'ויס K.Pattabhi Jois. הוא היה חסיד של קרישנמצ'ריה, אשר הנחה אותו ללמד את הסדרות הידועות כאשטנגה יוגה או power yoga. אלו הן סדרות קבועות של רצפי תנוחות (ויניאסות)
שיווננדה יוגה
– היצירה של Swami Vishnudevananda שהיה תלמידו וחסיד של שיווננדה. הוא מדגיש בעבודתו חמישה עקרונות: תרגול נכון, נשימה נכונה, הרפיה נכונה, מחשבה נכונה, תזונה נכונה. הוא מגדיר את היוגה כשרות, אהבה, נתינה, טיהור, התבוננות פנימית והגשמה. בתרגול כוללים 12 תנוחות, ברכת השמש, תרגילי נשימה, מזמורי המנטרות, מדיטציה והמתן ללא מניעים אישיים.
אישה מתרגלת תנוחת האטה יוגה במקדש הינדי