מההריונית עד לנבחרת הפליטים: הרגעים ההיסטוריים מהמשחקים הפראלימפיים

המשחקים בפריז ננעלו, וזה הזמן לסכם: שיא העולם הוותיק ביותר שנשבר, המדינות שזכו לראשונה, המדליסטית הצעירים והמבוגרים ביותר, הספורטאית שעלתה על הפודיום בחודש שביעי, וגם שדרית הטלוויזיה החירשת שעשתה היסטוריה
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
שער הניצחון עם סמל המשחקים הפראלימפיים | צילום: Shutterstock

המשחקים הפראלימפיים בפריז 2024 ננעלו אמש (ראשון) ולצד עשר מדליות למשלחת הישראלית האיכותית, היו עוד לא מעט רגעים בלתי נשכחים, שקבעו היסטוריה ספורטיבית, ואולי על חלקם לא שמעתם. אספנו עבורכם כמה מהרגעים ההיסטוריים הללו.

לכתבות נוספות בנושא:
דגל ישראל הונף, המשחקים הפראלימפיים ננעלו בטקס מרשים בפריז
כשנה אחרי שהותקפה ע"י כריש ורגלה נקטעה, השחיינית עלתה על הפודיום בפריז
עמי דדאון: "אולי אלוהים מנסה להזכיר לנו לא לחזור ל-6.10"

שוברי שיאים
קרוב ל-100 שיאי עולם נשברו בתחרויות השונות במהלך המשחקים. מרביתם באצטדיון האתלטיקה ובבריכת השחייה, אך נשברו גם שיאים בקשתות, באופני מסלול, בחתירה ובהרמת משקולות. השיא הוותיק ביותר שנשבר היה בריצת 400 מטר לנשים (T13), כאשר ראייאן סוארס הברזילאית קבעה 53.55 שניות, ושיפרה את השיא מ-1995 של מארלה רוניון האמריקאית.

הקמע
הקמע של המשחקים הפראלימפיים היה לראשונה מ-1994 בעל מוגבלות בעצמו. "פריגי", פרפרזה למצנפת הפריגית שנחשבת לסמל של חירות בצרפת, היה במשחקים הפראלימפיים קטוע רגל ועם בלייד (פרוטזת ריצה מיוחדת), בשונה מהקמע במשחקים האולימפיים. הרעיון זכה ללא מעט שבחים (וכנראה גם חנויות המזכרות יצאו נשכרות מהעניין).

הקמע של המשחקים הפראלימפיים | צילום: Gail Leenstra, Wikimedia

הפליטים על הפודיום
הוועד האולימפי והפראלימפי הקים לפני משחקי ריו 2016 את משלחת הפליטים – נבחרת של ספורטאים המוכרים במעמד של פליט, אשר משתתפים במשחקים האולימפיים שלא במסגרת משלחת של מדינה כלשהי. במשחקים הפראלימפיים בפריז, הנבחרת הזו גרפה לראשונה גם מדליות.

זכיה חודאדאדי הייתה זו שעשתה היסטוריה וחותמה על מדליית ארד ראשונה בטאקוונדו בקטגוריית K44 עד 47 ק"ג. מעט אחריה קיבלנו גם מדליסט ראשון כשהאתלט גיום ג'וניור אטנגנה הפך לפליט הגבר הראשון עם מדליה במשחקים האולימפיים או הפראלימפיים, לאחר שזכה בארד ב-400 מטר T1 לגברים. "אני רוצה לתת את המדליה הזו לכל העולם", אמרה חודאדאדי, שברחה ממדינת הולדתה אפגניסטן: "אני מקווה שיום אחד יהיה חופש במדינה שלי, לכל העולם, לכל הבנות, לכל הנשים, לכל הפליטים בעולם".

מתחרה בשביל שניים
היסטוריה משלה עשתה הקשתית ג'ודי גרינהאם, שהפכה לספורטאית ההריונית הידועה הראשונה על הפודיום הפראלימפי. הבריטית, שילדה השני אמור להיוולד חודשיים לאחר סיום המשחקים, זכתה בארד בקומפאונד האישי לנשים ולאחר מכן בזהב קבוצתי מעורב לצד ניית'ן מקווין. זאת למרות שדבריה נאלצה לעצור לפעמים כדי לאפס את המיקוד שלה, בגלל בעיטות התינוק.

ברוכים הבאים
במשחקים הפראלימפיים משתתפות פחות מדינות מאשר במשחקים האולימפיים, פעמים רבות פשוט בשל מודעות לקויה למסגרת בחלק מהמדינות. עם זאת, מספר מדינות היו מיוצגות בפעם הראשונה בפריז – אריתראה, קיריבטי וקוסובו. בנגלדש חזרה למשחקים אחרי היעדרות של 16 שנה.

הפודיום הראשון שלי
שתי מדינות שעלו לראשונה על הפודיום במשחקים הפראלימפיים היו נפאל ומאוריציוס – פאלשה גוברדהאן זכתה בארד בטאקוונדו (אגב, במשחקים האולימפיים נפאל טרם עמדה על הפודיום), ויובאני פילפ זכה בארד באתלטיקה ב-400 מטר

הצעירים והמבוגרים
המשתתפות הצעירות ביותר, שהיו גם למדליסטיות הצעירות ביותר במשחקים הפראלימפיים היו השחיינית איונה וויניפרית' הבריטית בת ה-13, שזכתה במדליית הכסף ב-100 חזה (SB7) וחברתה לנבחרת הבריטית בליי טוומיי בת ה-14, שזכתה בשתי מדליות בטניס שולחן (יחידות וזוגות).

מהצד השני, האתלט איטו טומויה היפני זכה בארד בריצת 400 מטר (T52) לגברים בגיל 61 והיה למבוגר ביותר לעלות על הפודיום. אגב, הוא הפך לאתלט כשהזמין בטעות כיסא גלגלים למרוץ במקום כסא רגיל וניסה אותו. תומאס וונדשניידר הגרמני זכה במדליית הארד בטניס שולחן בגיל 60, כשגם לו סיפור מיוחד – הוא גר שש שנים במכוניתו בזמן שרדף אחרי החלום הפראלימפי.

שיאי שידור
לראשונה אי פעם, הופקו עבור המשחקים בפריז שידורי טלוויזיה לכל 22 ענפי הספורט שמופיעים במשחקים. זאת לעומת 19 ענפים ששודרו בטוקיו. עוד היסטוריה משודרת הייתה בערוץ 4 הבריטי, שם השחקנית רוז אילינג-אליס מונתה במיוחד למשחקים והפכה לחירשת הראשונה ששימשה אי פעם ככתבת בשידור ספורט חי.



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"המטרה הכי גדולה שלי הייתה להיכנס למרוץ הזה מוכן מנטלית, רגוע יותר. ניסיתי פשוט לקחת את זה כהזדמנות לזרוח, ולא ללחוץ על עצמי יותר מדי", פטריק לאנגה משתף בהכנות שלו לאליפות העולם באיש ברזל בה ניצח


מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג