30 שיאי עולם נשברו בבריכה בבודפשט בשישה ימי תחרות של אליפות העולם בשחייה בבריכות קצרות. אירוע מדהים בכל קנה מידה, אך מה באמת ניתן ללמוד מכך על עתיד השחייה? מהן הסיבות שהביאו לרמות הישג שכמותן לא ראינו מתנקזות לשבוע אחד כבר 15 שנים? כמו שאומרים באנגלית, let me indulge you with my thoughts, או בתרגום חופשי – אלו המחשבות שלי בנושא:
לכתבות נוספות בנושא:
חסר תקדים: הסכום האדיר שהכניסה גרטשן וולש בזכות 11 שיאי העולם ששברה
אליפות העולם בבריכות קצרות נחתמה עם מבול שיאים נוסף
כבוד: אנסטסיה גורבנקו מועמדת לתואר שחיינית השנה באירופה. הצביעו!
קולות מן העבר
ראשית, יש להתחיל במעט היסטוריה, אליפות העולם הראשונה בבריכות קצרות נערכה בדצמבר 1993 בפלמה דה מיורקה והיוותה סמן לזינוק המדהים של השחייה הסינית ויותר מכך הנשים (יותר נכון ילדות) שלא מעט מהן נמצאו משתמשות בסמים לאחר מכן. סין זכתה ב-15 מדליות באליפות, מתוכן 10 מזהב!!! לעומת ארה"ב שזכתה ב-21 מדליות, ומתוכן רק 7 מזהב. כל המדליות של סין ללא יוצא מהכלל היו של הנשים, לעומת חלוקה די שווה אצל ארה"ב.
שנית, למי שלא יצא לראות תחרות שחייה בינלאומית בבריכה קצרה, זו חוויה מיוחדת ומרגיש כאילו כל הזמן יש אקשן. התחרות הבינלאומית הראשונה שזכיתי לראות הייתה תחרות Exhibition בגרמניה בשנת 1989 במסגרת חילופי משלחות עם מועדון Wasserfreund Wuppertal. שם הרימו במה מכל חצי בריכה והביאו תזמורת לשמש כרקע לשחייה, בה ראינו שני שחיינים שוחים 200 מ"א בפחות מ-2:00 דקות, שהיה שווה ערך לתוצאה המהירה בעולם (שיא העולם הראשון במשחה של יאני סייבינן הפיני מ-1992, 1:57.19 דקות).
נכחתי פיזית גם באליפות העולם בבריכות קצרות באתונה בשנת 2000, עם הופעה מדהימה של נבחרת ארה"ב, ולפני שנתיים במלבורן אוסטרליה, שנערכה בבריכה פתוחה בתנאי מזג אוויר לא אידאליים. ההצלחה בבריכות 25 מטר נובעת לדעתי משינוי כולל שעבר על השחייה העולמית, הרבה בעקבות מגיפת הקורונה. שינוי זה מתבטא בעליה ניכרת באתלטיות של השחיינים ובכוח שלהם, ולא במסת השריר כפי שהיה בעבר.
קיילב דרסל כמשל
את השינוי היה ניתן לראות כבר אחרי אולימפיאדת ריו והנציג הבולט שלו היה קיילב דרסל האמריקאי שהציג יכולות יוצאות דופן בכל מה שמסביב לשחייה הטהורה (מה שנקרא באנגלית skills), זינוק, עבודה תת מימית, פניות וסיומת. השינוי שכולם מכירים של הסגנון החמישי, עבודה תת מימית, הפך למיינסטרים כבר לפני הקורונה.
מגפת הקורונה אילצה מאמנים ושחיינים לנהל את הזמן בצורה שונה, שכן בריכות רבות הטילו מגבלות על משך השהייה במים ולכן אולצו כולם למצוא אלטרנטיבות, וכך בשל העובדה הפשוטה שמרבית המשחים התחרותיים אורכים פחות מ-2:20 דקות, עברו שחיינים ומאמנים רבים לפיתוח יכולות אתלטיות שישפרו את כל האספקטים של השחייה ולא רק סבולת אירובית ואנאירובית.
שחיינים עברו לשחות במהירות תחרות את חלקי המשחה שלהם, פעמים רבות במשך השבוע ובגלל שיפור בהבנת התאוששות הגוף, זה כמעט ולא השפיע על מהלך האימונים. כיום, מרבית השחיינים בעולם שוחים משמעותית פחות מרחק באימונים לעומת עשורים קודמים, והדגש הוא הרבה יותר על איכות במהלך האימון.
ללמוד מהאוסטרלים
דבר נוסף שיש לציין מנסיוני הקצר (20 שנה) באוסטרליה, מתן אפשרות לשחיינים להתחרות במספר בלתי מוגבל של משחים מפתח יכולות רבות, פרט למתבקש שזו יכולת תחרותית. באוסטרליה ובמרבית המדינות המתקדמות אין הגבלה על מספר משחים, והמחשבה על חלוקה יותר "צודקת" ו"סוציאלית" של מדליות בסופו של דבר פוגעת בכל השחייה, אך בעיקר בשכבה המובילה.
באוסטרליה מנצלים את ההזדמנות הזו וכך בתחרויות "רגילות" שוחים לא מעט משחים אחד אחר השני ללא הזדמנות להתאושש, באליפויות המדינות (State Championships) שאורכות כ-6 ימים, שחיינים מתחרים ב-3-2 משחים אישיים ביום, הטובים בהם זוכים להתחרות שוב בגמר וכן משחה אחד או שניים של שליחים. באליפות אוסטרליה, משתדלים לבחור את המשחים היותר חזקים, וכך בתחרות של שבעה ימים יוצא להם להתחרות בכל יום בין פעם אחת לשש במשחים אישיים (מוקדמות וגמר) ובשליחים.
האמריקאים נכנסים לתמונה
התוצאות שראינו בבודפשט הן שיקוף של כל הכתוב לעיל וכן של ההחלטה של ארה"ב "לבדוק" את התחום. השנה נערכו מספר תחרויות בין קולג'ים במקום בבריכות 25 יארד ב-25 מטר. המענק הכספי על זכייה ושיאי תחרות ושיאי עולם הביא לכך שלא מעט שחיינים הצליחו בתחרות אחת של שבוע להכניס לעצמם סכום שאותו רק יכלו לדמיין שחיינים בתחילת המאה הנוכחית.
🇺🇸 Gretchen Walsh is just unstoppable!!! 🤯 World Record number 6️⃣ lowering also the 100m IM in a time of 55.11 #AQUABudapest2024 pic.twitter.com/WNbbGtgV7l
— World Aquatics (@WorldAquatics) December 13, 2024
יחד עם זאת, לא מעט שחיינים בחרו להמשיך את החופשה שלהם לאחר המשחקים האולימפיים ולטעון מצברים, כך היו מרבית השחיינים הבכירים באוסטרליה, כמו גם אנסטסיה גורבנקו הישראלית.
סיבה נוספת לשלל השיאים היא הסמיכות לאולימפיאדה, אליה התכוננו כולם בצורה המיטבית ביותר, אך שם הלחץ הוא ברמות שלא יתוארו. כך, ניתן להתחרות במסגרת הרבה יותר כיפית ופחות מלחיצה, שנותנת ביטוי מוגבר ליכולות מרשימות שאינן באות לידי ביטוי באותה מידה בבריכת 50 מטר, כמו שחייה תת מימית, פניות מהירות וכדומה.
תת מימי זה שמיימי
שימו לב להשוואה הבאה – גרטשן וולש קבעה שיא אולימפי ב-100 פרפר בפריז, ושם שחתה כ-71 מטר "מעל המים" עם עבודה תת מיימית של 29 מטר, לעומת המשחים בבודפשט בהם היא עברה יותר מ-50 מטר מתוך ה-100 מתחת למים.
מי ששם לב לנואה פונטי, שניצח את משחי ה-50 ו-100 פרפר בשיאי עולם חדשים, וכן גם את ה-100 מעורב אישי – בגמר המשחה, אותו שחה כ-20 דקות אחרי חצי גמר ה-100 פרפר, פונטי היה היחיד שביצע פנית צלחת מהגב לחזה בשעה שכל יתר השחיינים ביצעו קרוסאובר. דבר זה גרם לכך ששלושה שחיינים הדביקו אותו בתנועה הראשונה בחזה, אך כל זאת היה חלק מתוכנית המשחה שלו, כי בשעה שכל יתר המתחרים היו בחוב חמצן כבד בפנייה מחזה לחופשי, והחלו לשחות כעשרה מטרים אחרי הפנייה, פונטי המשיך עד ל-15 מטר המקסימליים, והחזיר לעצמו יתרון של מטר וחצי על יתר המתחרים.
🇨🇭 Noe Ponti's amazing World Record-breaking race in the 100m butterfly with a time of 47.71s 🔥#AQUABudapest2024 pic.twitter.com/zRNxLWJTa6
— World Aquatics (@WorldAquatics) December 14, 2024
בדומה לפונטי השוויצרי, ג'ורדן קרוּקס מאיי קיימן לקח את זה לקיצוניות, כשקבע בפעם הראשונה בהיסטוריה תוצאה מתחת ל-20 שניות ב-50 מטר חפשי. דבר מעניין לגבי המשחה של קרוקס – כפי שניתן לראות בתמונה בראש הכתבה, כשהוא פורץ מהיציאה תת מימית, הוא עושה זאת עם ראש מאוד גבוה, כמעט כולו מחוץ למים, בזכות העוצמה האדירה שלו.
ג'ורדן הינו דוגמה יוצאת דופן להתפתחות של ספורטאי – את שנות נעוריו בילה במי האוקיינוס, בביצוע תנועות רגליים פרפר עוצמתיות. היום הוא מחזיק כבר בפעם השנייה בתואר אלוף העולם ב-50, כששבר את שיא העולם של קיילב דרסל פעמיים. יחד עם זאת, כשהצטרף לאוניברסיטת טנסי בארה"ב הוא אפילו לא קיבל מילגה, אך בפברואר השנה הפך לשחיין השני בהיסטוריה שיורד מ-18 שניות ב-50 יארד חפשי, ועכשיו קיבע את מעמדו כשחיין המהיר בהיסטוריה במשחה זה. לא לדאוג, בינתיים מלגה כבר יש לו.
🇰🇾Jordan Crooks🚀 first man ever under 20seconds in the men’s 50m free 🤯 #AQUABudapest2024 pic.twitter.com/Hxz87DvT4p
— World Aquatics (@WorldAquatics) December 14, 2024
יש כמובן עוד הרבה דברים שלא נגעתי בהם בהתייחס לאליפות ולשלל השיאים שנשברו בה, אך לתחושתי השחייה העולמית עוד תיתן לנו הזדמנויות רבות להתפלפל בה בהמשך. בהצלחה לשחייניות ולשחיינים הישראלים באליפות החורף של ישראל, ומי ייתן וגם שם נראה מבול של שיאים לאומיים. לשאלות מקצועיות נוספות, מוזמנים לפנות אליי בהודעה פרטית בפייסבוק.