מחקר חדש מראה כי אנשים שפעילים באופן יומיומי נהנים מיתרונות בריאותיים רבים גם אם אינם עוסקים בספורט
מאת:ד"ר איתי זיו
פעילות גופנית היא אחד הכלים המרכזיים והחשובים לשיפור מצב בריאותי, הפחתת משקל, שיפור הופעה חיצונית, טיפול יעיל בבעיות פסיכולוגיות שונות ואף דיכאון, הקלה על הסובלים מהפרעות קשב וריכוז מסוגים שונים ומה לא. אך למרות החשיבות הרבה יש לא מעט אנשים שלא ממש אוהבים לבצע פעילות גופנית בעצימות כזו שתשפר את יכולתם הגופנית ובכך לגרום לשינוי. במקרים כאלה הם כמובן מעלים את גורמי הסיכון ללקות במחלות שכיחות מחד, ולהעלות את הגיל הפיזיולוגי , מאידך, באופן משמעותי ממש. חשוב לציין שבשנים האחרונות אנו עדים לכך שתוחלת החים רק עולה ולא רחוק היום בו אנשים יילכו לעולמם בגיל 100 ויגררו תגובות פליאה מצד הסובבים אותם שהם היו יכולים לחיות עוד מספר שנים לפחות.
אורח חיים יושבני מעודד השמנה צילומים: Thinkstock
עם העלייה המרשימה בתוחלת החיים, אין תמיד התאמה באיכות החיים. או אז אמנם ייתכן שאדם מבוגר הגיע לגיל המכובד 90 אך הדרך לשם מבחינה בריאותית כלל לא היתה טובה ואף רצופה בקשיים, בעיות רפואיות רבות, נפילות ושברים עקב כך ועוד. או אז, עולה , לא אחת השאלה, האם כשאין איכות חיים בכלל יש צורך לחיות כל כך הרבה שנים? שאלה לא קלה והתשובה, מן הסתם, מורכבת עוד יותר.
מסתבר שגם ללא ביצוע פעילות גופנית והגברה משמעותית של הפעילות היומיומית ניתן בהחלט להשיג תוצאות לא רעות כלל מבחינת שיפור מצב בריאותי. מהמחקרים בתחום עולה, שאנשים בעלי אופי תזזיתי ואוהבים לנוע על בסיס קבוע ולא דווקא להתאמן נהנים מיתרונות בריאותיים ואחרים לא מעטים. ניתן להביא במקרה זה מחקר שנערך בבית החולים האוניברסיטאי בשטוקהולם (Department of Medicine, Karolinska University Hospital, Stockholm, Sweden) שבדק את החשיבות של תנועתיות שאינה פעילות גופנית, לבריאות לב-ריאה ולאריכות ימים. על פי המחקר, החברה שלנו סובלת מאורח חיים יושבני ומזמן מאוד מוגבל של תנועתיות, שאינה פעילות גופנית מוגדרת, אלא תזוזה בחיי היומיום. המחקר הנוכחי בדק את הקשר בין חוסר תזוזה ביומיום לבין בריאות לב-ריאה בתחילת המחקר והסיכון למחלה לבבית ואריכות ימים כללית, 12.5 שנים לאחר תחילת המחקר. המחקר נערך על בני 60 ומעלה, גברים ונשים, המתגוררים בשטוקהולם, בסך הכל 4,232 משתתפים. בתחילת המחקר הוערכו מידת התזוזה היומית והרגלי הפעילות הגופנית על ידי שאלון שהתבקשו המשתתפים למלא. בריאות הלב ריאה נבדקה על ידי מבדק פיזי ובדיקות מעבדה.
מי שנע באופן קבוע נהנה מיתרונות בריאותיים רבים
המשתתפים נבדקו לאחר 12.5 שנים. בתחילת המחקר נמצא כי אורח חיים תזזיתי ביומיום (ללא קשר למידת הפעילות הגופנית המסודרת שעשו המשתתפים) ובהשוואה לאנשים יושבניים, היה קשור להיקף מותניים קטן יותר ולכולסטרול טוב (HDL) גבוה יותר אצל נשים וגברים. כמו כן, נמצאו אצל גברים רמות נמוכות של אינסולין, גלוקוז ועוד. הישנות התסמונת המטבולית* היתה קטנה משמעותית בקרב האנשים התזזיתיים לעומת אנשים יושבניים שעסקו בפעילות גופנית מסודרת ויושבניים שלא עסקו בפעילות גופנית מסודרת. משתתפים שגם דיווחו על אורח חיים תזזיתי וגם עסקו בפעילות גופנית מסודרת היו בעלי סיכון נמוך יותר להתקף לב ראשוני ולתמותה מכל סוג של מחלה קשה. אם כן, אורח חיים תזזיתי לעומת יושבני, ללא קשר למידת הפעילות הגופנית המסודרת, מסייע לשמירה על בריאות הלב-ריאה ולאריכות ימים בקרב אנשים מבוגרים.
לסיכום, למידת התנועתיות היומיומית חשיבות לא מעטה לכן גם אם לא עוסקים בפעילות גופנית על בסיס קבוע מומלץ מאוד להגביר ככל שניתן התנועתיות היומיומית וליהנות מיתרונות בריאותיים רבים.
• התסמונת המטבולית – מוכרת גם בשמות: "סינדרום X", "תנגודת אינסולין" אינה מהווה למעשה מחלה אלא אוסף מאפיינים אשר כאשר הם מופיעים יחדיו הם מעלים את הסיכוי לתחלואה בסוכרת מסוג 2 או במחלות קרדיווסקולריות. על מנת לאבחן את התסמונת המטבולית אין צורך בהופעה של כל הקריטריונים אלא רק בשלושה. באירופה למשל צריך שניים מן הקריטריונים הללו אולם חייבת להיות השמנה בטנית בנוסף לשני הקריטריונים האחרים. הקריטריונים העיקריים הכלולים בתסמונת זו: השמנה ביטנית, יתר לחץ דם, כמות גבוה של טריגליצרידים בדם, היפרגליקמיה בצום ו- HDL נמוך
21.7.2014
ד"ר איתי זיו
www.itaiziv.co.il
סגן מנהל קמפוס שיאים באוניברסיטת ת"א,
מנהל תחום הקורסים למדריכי מועדוני בריאות וכושר
www.itaiziv.co.il
סגן מנהל קמפוס שיאים באוניברסיטת ת"א,
מנהל תחום הקורסים למדריכי מועדוני בריאות וכושר