מאת:רן מרגליות
באליפות העולם בסייקלו-קרוס, שהתקיימה בטרוויסו, איטליה ניצח לארס בום ההולנדי הצעיר שהפתיע וזכה בגברים. האנקה קופפרנגל הגרמנייה זכתה באליפות הנשים בפעם הרביעית.
לארס בום באדיבות אתר: www.larsboom.nl
רובכם ודאי שואלים את עצמכם – מה זה בכלל סייקלו-קרוס?
ובכן, נתחיל מהסוף. סייקלו-קרוס (Cyclocross), היא תחרות רכיבה בשטח על אופני כביש. נשמע הזוי? נכון. תחרות הסייקלו-קרוס, פותחה במקור בבלגיה, ארץ שמשמשת גם כמרכז הסצנה העולמית.
במרוץ סייקלו-קרוס הרוכבים מתחרים במשך שעה על מסלול היקפי שכולל פניות חדות, עליות וירידות תלולות ומעבר מכשולים מלאכותיים כמו מדרגות ומשוכות שמאלצות את הרוכבים לרדת מהאופניים ולעבור אותם רגלית.
מרוץ סייקלו-קרוס הוא הכלאה בין מרוץ אופני שטח – קרוס קאונטרי ומרוץ רכיבת כביש אך הוא קצר יותר ואינטנסיבי ומכאיב פי כמה מהשניים הקודמים. מסלול סייקלו-קרוס עובר רובו ככולו בשטח אם כי לעיתים משולבים קטעי מעבר על אספלט. האופניים דומים להפליא לאופני כביש קלאסיות עם שינויים קוסמטיים קלים בדמות צמיגים משוננים לאחיזת שטח משופרת, ברקסים בצורת V – כדי שהאופניים לא יתקעו בבוץ והעברת הכבלים מעל הצינור העליון של שלדת האופניים כדי לאפשר נשיאת האופניים על הכתף בנוחות – חיוני במהלך קטעי הריצה במרוץ.
במרוץ סייקלו-קרוס, בדומה למרוץ אופני הרים ובשונה בתכלית ממרוץ כביש, לזינוק יש חשיבות מכרעת שכן אורך המרוץ הקצר ומסלול הרכיבה הצפוף, מאלצים את הרוכבים להילחם על כל סנטימטר של דרך. כדי לחסוך זמן יקר במעבר המכשולים המלאכותיים שמצריכים ירידה מהאופניים, פיתחו הרוכבים טכניקה מדהימה שמאפשרת להם לרדת מהאופניים במהירות אדירה, לרוץ עם האופניים, לקפץ מעל המשוכה או במעלה גרם מדרגות ולקפוץ חזרה על האוכף מבלי להניד עפעף. כל התהליך מתבצע במשך שניות ספורות והדבר המדהים הוא שקצב המרוץ אינו יורד לשנייה. המתחרים יורדים בריצה מהאופניים במהירות שלא הייתה מביישת אצנים למרחקים קצרים באולימפיאדה.
מרוצי הסייקלו קרוס פותחו במקור כדי לאפשר לרוכבים הבלגים לשמור על כושר מחוץ לעונת התחרויות ולרכב גם בתנאי מזג אוויר קיצוניים. לעיתים קרובות המרוץ נערך בתנאי בוץ קשים או בחול ים טובעני שמצריך מהרוכבים על הצמיגים הצרים שליטה אבסולוטית באופניים. לעיתים קרובות רוכבים מחליפים אופניים במהלך המרוץ – לאחר שהזוג המקורי "נסתם" בבוץ.
עד כאן על סייקלו קרוס וכעת – חמישה דברים שלא ידעתם על לארס בום (Lars Boom) – אלוף העולם הטרי בסייקלו קרוס:
1. הוא בן 22, חי בעיר הולדתו – Vlijmen שבהולנד וחגג יום-הולדת לפני פחות מחודש.
2. הוא מתנשא על פני 191 סנטימטרים שמתחלקים על 75 קילוגרמים של כוח טהור.
3. למרות שהשם שלו זר לרובכם הגדול, הוא אחד הכישרונות הגדולים ביותר של קבוצת Rabobank ושל הנבחרת ההולנדית. בגיל 22 הוא כבר הספיק לזכות 11 פעמים בתואר אלוף הולנד (בסייקלו קרוס ובנגד השעון), פעם אחת באליפות אירופה בסייקלו קרוס, פעם אחת באליפות העולם האחרונה בנגד השעון עד גיל 23 שהתקיימה בשטוטגרד, גרמניה ובשבוע שעבר הוא זכה בפעם השלישית בתואר אלוף העולם בסייקלו-קרוס.
4. בסייקלו-קרוס, כמו בענפים אינדיבידואליים אחרים, יש בשנים האחרונות הגמוניה ברורה של רוכב אחד ולא, זה לא לארס בום. סוון נייס (Sven Nijs) הבלגי, חברו לקבוצה של בום הוא גם המודל לחיקוי שלו ובאמתחתו ניצחונות בכל מרוץ אפשרי בסבב. בכולם למעט אחד – אליפות העולם. נייס, שהוא אחד מכוכבי הספורט הגדולים ביותר בבלגיה בשנים האחרונות, הפסיד את האליפות היום בשש שניות קריטיות. בום הצעיר, מבלי שבכלל התכוון לכך, שבר בניצחונו רצף של שבע שנים שבו זכו הבלגים באליפות העולם בענף שהפך לגאווה הלאומית שלהם והחזיר את חולצת צבעי הקשת לנבחרת ההולנדית (האחרון שלבש אותה היה Richard Groenendaal כשניצח את האליפות ב-2000).
5. בום הצעיר, מספר שבכלל לא הרגיש שהוא יכול לנצח את האליפות.
בשבוע שקדם למרוץ, במסיבת העיתונאים לאחר נצחנו במרוץ גביע העולם בהוגרהיד, הולנד, הוא הציב לעצמו מטרה "להיכנס לחמישייה הראשונה". בראיון שאחרי האליפות הוא אמר, "לא הרגשתי שהייתי ביכולת יוצאת מן הכלל היום. זו השנה הראשונה שלי בקטגוריית העילית הבכירה ולשמחתי ידעתי לחסוך אנרגיה ולנצל הזדמנות לפרוץ קדימה בהקפה האחרונה". כשהוא מתאר את זה, זה נשמע פשוט למדי.
את מרוץ הנשים ניצחה הרוכבת הגרמנייה האנקה קופפרנגל, אלופת העולם בנגד השעון לנשים שניצחה את המרוץ בפעם הרביעית. האנקה, שידועה ביכולת הרכיבה בנגד השעון, פתחה פער של 12 שניות (נצח במונחים של מרוץ סייקלו-קרוס) על אלופת הולנד הצעירה והסופר-מוכשרת מריאנה ווס.
כדי ללמוד עוד על עולם הסייקלו-קרוס, כנסו ל- www.cyclocross.be