אפשר להכריז על היסטוריה שקרתה היום בים המלח, לאחר שכ-30 שחיינים מישראל, הרשות הפלסטינית, ארה"ב, אוסטרליה, דנמרק, בריטניה, ניו-זילנד, דרום אפריקה ומדינות נוספות עשו את הבלתי אפשרי בים המוות והיו לראשונים בהיסטוריה לצלוח את ים המלח בשחייה מהגדה הירדנית אל עבר הצד הישראלי בסגנון חופשי. השחיינים שברו שיא עולם ייחודי, על מנת להגביר את המודעות להזנחה המתמשכת של ממשלות ישראל וירדן למצב הים והאזור.
עוד כתבות בנושא
כ-30 שחיינים צולחים ברגעים אלו את ים המלח מירדן לישראל
ששת השחיינים שברו את השיא לשחיית שליחים במים פתוחים מקפריסין לישראל
רוצים לשבור את השיא שלכם? צפו בסרטון
המשחה התבצע לרוחבו של ים המלח, כ-16 ק"מ, וערך כ-7 שעות. הצוותים, אשר התאמנו למשחה קרוב לשנה, יצאו באור ראשון של בוקר, על גבי סירות, מהגדה הירדנית- נחל מוג'יב (ארנון) אל עבר חוף חמי עין גדי, שם התקיימה קבלת פנים לשחיינים וטקס הענקת מדליות ותעודות במעמד שגרירים ונציגים בכירים.
המשחה, אשר החל היום (שלישי) בשעה שבע בבוקר מהגדה הירדנית של הים, הינו פרי שיתוף פעולה בין המועצה האזורית תמר, ארגון אקופיס מזרח תיכון, והמשרד לשיתוף פעולה אזורי. מטרתו לגרום ליישומה של פעולה ממשלתית מקיפה להצלת ים המלח. "הגענו לתובנה העצובה שככל הנראה אנחנו הדור האחרון שיכול לעצור את התייבשותו של ים המלח ואת ההשפעה ההרסנית על סביבתו. לכן, אנו מחויבים לפעול באופן מידי ובצורה הטובה ביותר שאנו יודעים בה להביע את עצמנו, והיא שחייה", העידו השחיינים. "שיתוף הפעולה של שחיינים מכל העולם מהווה כר לתקווה לשיתוף פעולה זהה בשיקום ים המלח. הזמן הינו קריטי, ופועל כנגדנו" סיפר גדעון ברומברג, מנכ"ל אקופיס מזרח תיכון.
ים המלח מתייבש בקצב מדאיג ועד כה איבד למעלה משליש משטחו, בזמן שמפלסו ממשיך לרדת בכמטר ועשרים מדי שנה. בשל נסיגת הים נגרמת המלחה ואובדן של אקוויפרים אשר משמעותם אובדן מקור המים המתוקים באזור והרס נאות המדבר. עודד רהב, מיוזמי המשחה ואחד השחיינים, מציין כי: "אם אפשר לעשות מבצע שנחשב לבלתי אפשרי, כמו חציית ים המלח בשחייה, אז אפשר גם להציל את ים המלח. אנחנו לא מעוניינים רק בהעלאת מודעות, אלא בפעולה אמיתית למען ים המלח".
צליחת ים המלח טומנת בחובה סיכונים רבים וקשיים טכניים. "מדובר במים כבדים שנגרמים כתוצאה מריכוז מלחים גבוה המקשה על הנשימה, הראייה והסיבולת הפיזית", מסביר רהב. "לכן, צוות מקצועי על סירות ליווה את השחיינים לכל אורך המסלול וסיפק עזרה ראשונה וליווי אישי". כל השחיינים אשר השתתפו במשחה התחרו בעבר במקצה של מקור מים פתוח בן 10 ק"מ לפחות. לאור האתגרים הטמונים במשחה, השחיינים חויבו לבצע מספר רב של אימונים. כמו כן, כובד המים הגורם לתופעת הציפה חייבה את השחיינים לאמץ סגנון שחייה ייחודי. בנוסף, המליחות הגבוהה הנמצאת במים (שמגיעה עד 36% יותר ממליחות הים התיכון) דרשה מסכת שנורקל מיוחדת המכסה את כל שטח הפנים. "מה שעתיד היה להיות אחת מפנינות התיירות של מדינת ישראל, הופך אט אט לאזור אשר הקושי בפיתוח ותכניות ארוכות טווח מותירות אותו שומם", אמר דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית.