השבוע הראשון של הטור דה פראנס סיפק לנו שפע של סיפורים ורגעים מרשימים, וזה עוד לפני שמתחילים לדבר על המאבק על הדירוג הכללי. זה הזמן להעניק ציוני שליש לטור ולרוכבים.
לכתבות נוספות בנושא:
הדרך להיסטוריה: צפו בכל 35 הניצחונות של מארק קוונדיש בטור דה פראנס
פותחים את הדלת עבור אפריקה השחורה
דם, קיא ודמעות: יום פתיחה דרמטי בטור דה פראנס
על ארבעה בנים
בינתיים, על ארבעה בנים דיבר הטור:
1. השיאן: לא משנה מה יקרה בשבועיים הבאים, חזינו ברגע שעולם האופניים חיכה לו כבר שלוש שנים – מארק קוונדיש שבר את שיא הזכיות בקטעים של אדי מרקס. בענף שסטטיסטיקות נועדו להציג ולסכם סיפורים גדולים יותר, המספר 35 הוא אחד החשובים, ולא פלא שכל עולם האופניים מיהר לברך את סר מארק. כולל "הקניבל" בעצמו, שאמר על קוונדיש כי "הוא כזה בחור נחמד ששבר את השיא שלי".
2. פורץ הדרך: כמה אפריקה השחורה חיכתה וייחלה לרגע הזה – רוכב שחור שזוכה בקטע בבמה הכי גדולה שיש לענף הכי לבן להציע. החשיבות של הרגע לא דילגה על ביני גירמאי, שאמר שזה היה עבור כל אפריקה. בינתיים הוא גם עבר ללבוש את החולצה הירוקה, ואולי יכתוב עוד כמה רגעים היסטוריים בטור הזה.
3. הנוסטלגי: למביטים מבחוץ, ספורט האופניים אולי לא נדמה כענף רגשי, אבל הוא בנוי בעיקר על אמוציות. כמות האהבה שנשפכה על רומן בארדה, כאשר רגע לפני הפרישה הוא הגשים חלום ולבש את החולצה הצהובה, מראה בעיקר כמה הרוכבים חשובים לאוהדים. ברדה כנראה לא ינצח עוד קטע ולא יתברג בצמרת הדירוג בסופו של יום, אבל הוא כבר ניצח בגדול.
4. המשפחתי: ז'אן פרנסוואה ברנאר היה רוכב קטעים מוכשר באמצע שנות ה-80', שזכה בקטע בכל אחד מהגרנד טורים. הוא לא רצה שבנו ז'וליאן יילך בדרכו, אבל אחרי שהתנסה בענפים, ז'וליאן החליט בכל זאת לרכוב על אופניים. בגיל 31, כשרק ניצחון מקצועי אחד לשמו, ז'וליאן הוא דומסטיק בלידל טרק. זה אולי לא נשמע הרבה, אבל אתמול, כשהנג"ש עובר ליד הבית, משפחתו וחבריו הגיעו לעודד אותו, והוא אפילו עצר לרגע כדי ולנשק את אשתו ובנו.
עבור רבים, זאת המשמעות האמיתית של הטור. עבור ה-UCI זאת היתה "פגיעה בתדמית" של הטור, וברנאר נקנס בסכום של 200 פרנק שוויצרי. בתגובה הוא אמר שהוא מוכן לשלם את הסכום בשמחה כדי לשחזר את הרגע.
This is what the Tour is all about 💛
Julien Bernard of Lidl – Trek enjoys this special moment during stage 7 with his family #TDF2024🎥ASO pic.twitter.com/Bbnw6xy3ef
— Velo (@velovelovelo__) July 5, 2024
על ארבעה בנים 2
ובתוך כל בליל הרגשות והאושר, המרוץ האמיתי נמשך, וזה זמן טוב לבחון איפה עומד כל אחד מארבעת המועמדים המובילים:
1. טאדיי פוג'צאר: הסלובני עבר בהצלחה שליש מהדרך לזכייה בטור והשגת הדאבל, אחרי שניצח בג'ירו. הוא נראה בכושר מצוין. הוא יוזם, תוקפני ונחוש. הוא היה הטוב ביותר בהרים, סיים שני בנג"ש ונמצא כמובן בראש הדירוג. מה עוד אפשר לבקש? אולי הפרש גדול יותר, כי יש עוד הרבה מאוד קילומטרים ושלל פסגות, אבל בשלב זה "פוג" הוא הטוב מכולם, וקשה לראות אותו מאבד את החולצה הצהובה, אלא אם העייפות המצטברת מהעונה תשתלט עליו.
2. רמקו אוונפול: רמקו השלים אתמול הישג יוצא דופן – זכיה בנג"ש בכל אחד משלושת הגרנד טורים, באליפות העולם ובאליפות אירופה. הוא ללא ספק המועמד המוביל להוסיף גם מדליית זהב אולימפית השנה. בסך הכל הוא יכול להיות מאוד מרוצה. הוא הציג רכיבה מאוד בוגרת וחכמה, לא ניסה לרדוף בעליות והדביק פערים איפה שיכל. סביר להניח שהוא קיווה להפרש גדול יותר מ"פוג" אתמול, אבל להיות במקום השני אחרי שבוע, כשהוא היחיד שבפיגור של פחות מדקה – זאת בהחלט התחלה מצוינת.
3. יונאס וינגגור: קשה לשפוט את הדני. כלפי חוץ הוא ממשיך לשדר שהוא מרוצה, ושציפה לאבד הרבה יותר זמן. מבחינה אובייקטיבית מצבו לא רע – פיגור של 1:15 דקות זה לא בלתי ניתן להדבקה. הכושר שהוא מציג בהחלט טוב, ועובדתית הוא מדורג שלישי, אחרי שלא התחרה בכלל כמעט שלושה חודשים. אם יצליח להחזיר לרגליים את הכח וההתמדה שקצת חסרים, הקרבות בהרים יכולים להיות אפיים. מנגד, אם הגוף שלו לא מסוגל להתאושש, בקרוב הוא לא יוכל לומר שהוא חשב שיהיה בפיגור קטן יותר.
4. פרימוז' רוגליץ': רוג לא נראה הרוכב שהיה תמול-שלשום, אבל במבחן התוצאה, הוא בדקה וחצי פיגור בלבד. אם בוחנים את התוצאות שלו בכל יום, באמת מדובר בהפסדים קטנים. ממש אי אפשר לומר שהוא מחוץ לתמונה, במיוחד אם ישרוד את קטע החצץ מחר וימנע מפציעה.
Achieving serenity 😊#TDF2024
Photo: @BeelWout pic.twitter.com/i1uWplxaWV
— Soudal Quick-Step Pro Cycling Team (@soudalquickstep) July 5, 2024
על ארבע בנות
הג'ירו דה איטליה דונה יוזנק מחר (ראשון) בקטע נג"ש בברשיה. הנשים יתמודדו עם 856 קילומטר, שמחולקים לשמונה קטעים, בהם שני קטעים הרריים בסוף, שכוללים את הטיפוס האימתני לפסגת הבלוקהאוס, מהמפורסמות באיטליה.
ללא אלופת השנתיים האחרונות אנמיק ואן ולוטן, וללא רוכבת הקטעים המובילה בעולם דמי וולרינג, זאת תהיה מהדורה מאוד פתוחה, ולא מעט רוכבות רואות את עצמן כמתמודדות על החולצה הוורודה:
1. אליסה לונגו בורגיני (Lidl – Trek) – האיטלקיה הוותיקה סבלה שנה שעברה מנאחס קשה בגרנד טורים, ופרשה גם מהטור וגם מהג'ירו בעקבות תאונות. השנה היא נראית בכושר מצוין, וסיימה שלישית בוולטה ובטור של שוויץ. ללא וולרינג, לונגו בורגיני היא המועמדת המנוסה והבולטת. היא מטפסת מצוינת, עם נטייה לאבד קצת זמן ברגעים הקריטיים, אבל בעיקר לשמות שלא נמצאים. יחד איתה בקבוצה נמצאת גאיה ריאליני, אחת המטפסות הטובות בעולם, שעשוי להתגלות כדומסטיקית על, או במקרה הצורך – מתמודדת בפני עצמה.
2. לוטה קופקי (SD Worx – Protime): הבלגית מדורגת מספר 1 בעולם, הרשימה מאוד בטור דה פראנס בשנה שעברה וזכתה השנה בטור האמירויות. היא חזקה מאוד בנג"ש, מצוינת בספרינט והראתה שהיא מסוגלת להתמודד עם כולן בהרים. האם השנה היא תהפוך לרוכבת GC אמיתית?
3. ז'ולייט לאבוס (dsm-firmenich PostNL): הצרפתיה היא רוכבת גרנד טורים מצוינת. בשנה שעברה היא סיימה שנייה בג'ירו, והשנה סיימה רביעית בוולטה. השנה בהחלט יכולה להיות השנה שבה היא תעלה מדרגה.
4. מאווי גרסייה (Liv AlUla Jayco) הספרדיה כבר בת 40 (!) ועדיין נחשבת לכח בענף. היא זכתה לפני כחודש בוולטה אנדלוסיה, סיימה רביעית במרוץ איטצוליה (אבל איכזבה בוולטה). אם תצליח לפתוח פער על המתחרות בקטעי הגבעות, יש סיכוי שתשמור על החולצה הוורודה עד לקו הסיום בל'אקווילה.