מאת:יותם מלמן
מזל שפביאן קאנצ'לרה ניצח את הפרולוג. יש לו עכשיו חולצה ללבוש. בטיסתו ללונדון, לטור דה פראנס ה-94, איבד אלוף העולם נגד השעון, משוויץ, את מזוודתו. מיד לאחר שלבש את החולצה הצהובה ועם ירידתו מהפודיום, סיפר קאנצ'לרה בן ה-26, שבגלל אובדן בגדיו, הייתה לו סיבה נוספת לנצח בשלב הראשון של הטור: הוא קיבל בחינם חולצה צהובה.
"לא יכול להיות יותר טוב מזה: חולצה צהובה, ניצחון בפרולוג ועוד בלונדון, כל זה בתאריך מיוחד-7.7.07" אמר המנצח הגדול של היום. קאנצ'לרה עבר את 7.9 הק"מ בזמן מצוין של 8.50 דקות. ממוצע של 53.7 ק"מ לשעה. המהירות השלישית בטיבה בכל 94 שנות הטור. זה היה ניצחונו השני של קאנצ'לרה בפרולוג של הטור (ליאז' 2004).
קאנצ'לרה ניצל בזכות החולצה הצהובה
שני לשוויצרי, אך ראשון מבין המועמדים בדירוג הכללי, 13 שניות אחרי מנצח היום, הגיע הגרמני, אנדריאס קלודן. לעומת שני הראשונים, נראות יתר התוצאות, איטיות יחסית. המאוכזב הגדול של אחה"צ היה ללא ספק הלונדוני ברדלי וויגנס, שסיים כמה עשיריות השנייה אחרי השלישי, האמריקאי ג'ורג' הינקאפי. הפרולוג, לאורך רחובות הבירה, היה למטרה העיקרית השנה של הבריטי אך למן הרגע שקאנצ'לרה יצא לדרכו, היה ברור שאף רוכב לא יוכל לו.
למעט נפילתו של האוסטרלי, סטיוארט א'וגריידי, בן קבוצתו של קאנ'צלרה, לא נרשמו הפרעות או הפתעות מיוחדות וכל 189 הרוכבים סיימו את המסלול הקצר.
על בימת הכבוד ב"מול", הדרך שמחברת בין כיכר טרפלגר וארמון באקינגהאם, ניצב עוד מנצח, אולי גדול מקאנצ'לארה. זה היה קן ליווינגסטון, ראש עיריית לונדון שלא הפסיק לחייך. המסלול היה מאתגר במיוחד. לא בגלל הקושי שלו כי אם בגלל המונומנטים ההיסטוריים הרבים. הביג בן, בתי הפרלמנט, קתדרלת ווסטמינסטר, וויטהול, דאונינג סטריט, הייד פארק, ארמון באקינגהאם וכיכר טראפלגר. הכיכר אירחה ביום שישי בערב את הטקס המסורתי של הצגת הרוכבים והאופניים המאובזרים שלהם.
היה זה יום מיוחד עבור ליווינגסטון ועבור עירו. בבוקר הספיק להשתתף בטקסי הזיכרון ל52 ההרוגים של מתקפת הטרור בתחבורה הציבורית. בדיוק לפני שנתיים. הפרולוג, כפי שהוא עצמו אמר הוא רק הספתח לאירוע הגדול באמת: המשחקים האולימפיים ב2012. הוא לא יכול היה לבקש יחסי ציבור טובים יותר.
הבירה הבריטית אירחה היום עוד כמה אירועים חשובים. גמר טורניר הנשים בווימבלדון וקונצרט "LIVE EARTH", סדרת קונצרטים כלל עולמיים ביוזמתו של סגן נשיא ארה"ב לשעבר, של אל גור. כל זה תחת אבטחה כבדה בשל ניסיונות הפיגוע של מכוניות התופת שבוע שעבר בבריטניה.
אבל גם אירועים אלו היו משניים לחגיגה האמיתית. האנגלים שלא נחשבים חובבי טור דה פראנס גדולים, יצאו בהמוניהם לרחובות. גם מזג האוויר הנעים והשמש החמימה, עזרו להוציא קרוב לשני מיליון צופים, לצדי הדרך ולפארקים. שם יכלו לעקוב אחרי הרוכבים גם בעזרת 14 מסכי הענק. כמעט כל אחד מהרוכבים, צעירים וותיקים כאחד, התפעלו מהאווירה המיוחדת. דיוויד מילר, גיבור אופניים מקומי ובעצמו מנצח פרולוג בעבר, על אף מיקומו הנמוך יחסית (13), לא נשמע מאוכזב. "זה היה מדהים. לא נראה כזה דבר בעבר. הקהל לא הפסיק לצעוק בשמי כל הדרך. זה הרנסנס של הטור", בכך הוא מתכוון לשערוריות הסמים המלוות והמעיבות את הטור בשניים האחרונות. מילר צודק. אם האווירה תימשך כך, יש למארגנים קלף מנצח. מבחינתם גם אם הטור לא יהיה מלהיב, אבל יסתיים בשקט וללא סקנדלים, הם יהיו מרוצים.
לאחר הפרולוג מגיע השלב הראשון. חגיגה בריטית נוספת שתיקח את הרוכבים מגריניץ' וקו האורך 0, תיפרד בצער מלונדון ותרד דרומה 203 ק"מ לקאנטרברי. הזדמנות ראשונה לספרינטרים להפגין את קישוריהם.
יש לקוות שהמזוודה האבודה של קאנצ'לרה תמצא כל עוד הוא על אדמת בריטניה, לפני שהטור חוזר לנופים המוכרים שלו בבלגיה וצרפת.
תמונות באדיבות EUROSPORT