חיבור תזונתי טבעי: איך שוקולד הפך למזוהה עם יום האהבה?

חשבתם פעם כיצד הפך השוקולד למתנה נפוצה ליום האהבה? מסתבר, שזה לא רק טריק שיווקי, אלא שהחומרים הנמצאים בו אכן גורמים לתחושה המדמה התאהבות. הדיאטנית יעל דרור מסבירה את התופעה
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
שוקולד ויום האהבה. לא מקרי | צילום: Shutterstock

איך אתם מתכננים את "יום האהבה" שלכם? האם תכננתם מחוות רומנטיות, הפתעות לבן/בת הזוג או שאתם מסתפקים בקניה של מארז שוקולד מפנק? האמת, האם עצרתם פעם לשאול את עצמכם מדוע השוקולד משתלב בצורה כל כך הדוקה עם יום האהבה?

לכתבות נוספות בנושא:
מיוחד לט"ו בשבט: תמר VS ג'ל אנרגיה בספורט – מי מנצח?
הלוחמים בשפעת: פירות העונה שישמרו על הבריאות שלכם
חלבונים לעומת פחמימות ושומנים: האם אפשר לצרוך חלבון ללא הגבלה?

נכון שהוא טעים וזה כיף לקבל מארזים מתוקים ממישהו שאוהבים, אבל האם יש משהו נוסף מעבר להנאה שבטעם המתוק? האם יש לשוקולד השפעה נוספת על הגוף שקשורה לאהבה והרגשה טובה? הגיע הזמן לעשות סדר ולבחון האם השוקולד ביום האהבה הוא רק אקט שיווקי או שבאמת יש לו קשר מוכח לתחום זה.

"מאכל אפרודיזאק" – מכירים?
מעבר לטעם ולערכים התזונתיים שהמזון מספק לגופינו, יש לחלק מהמזונות גם השפעה נוספת על התחושה הכללית של הגוף. מזונות שנקראים "אפרודיזיאקים" (Aphrodisiacs) והם נחשבים למעוררי תשוקה, עוררות מינית ותחושה של התאהבות. השוקולד נחשב מאכל "אפרודיזיאק" היכול לגרום ל"התאהבות" ואף לעורר מינית.

שוקולד | צילום: pixabay

מעבר למתיקות שגורמת הנאה בזמן האכילה יש בשוקולד חומר שנקרא פנתיל-אמין. חומר זה מיוצר באופן טבעי בגוף האדם, ומשתחרר באופן טבעי מהמוח כאשר אנו חשים תחושה של התאהבות. כאשר רמות הפנתיל-אמין עולות במוח, אנו מרגישים תחושה של משיכה והתאהבות. מכאן שהתחושה הנעימה שאנו חשים לאחר אכילת השוקולד, איננה קשורה רק לעומס הסוכרים והשומנים בשוקולד, אלא מושפעת כנראה גם מהמרכיבים הכימיים הנמצאים בו. זו אחת הסיבות בגללן רבים מדווחים על תחושה של הנאה רבה לאחר אכילת שוקולד, תחושה שמדמה "התאהבות", שמחה ואף עלולה לגרום לרצות לאכול עוד ועוד כדי לשמר את אותה תחושה נעימה בגוף.

מה עוד יש בשוקולד?
השוקולד מכיל עוד מרכיבים תזונתיים שיוצרים בגוף תחושה נעימה והנאה. כן, אכילה של שוקולד משפיעה בצורה ישירה על מערכת העצבים המרכזית ומסייעת בשיפור מצב הרוח. אז אילו מרכיבים יש בשוקולד שעשויים להשפיע על מצב הרוח?

• שומן ופחמימות – מעלים הפרשה של הורמון הסרטונין היוצר תחושה טובה בגוף ואף מסייע לאיכות שינה טובה יותר בלילה. הורמון הסרטונין המופרש מהמוח הינו חלק מהמערך ההורמונלי שגורם לנו באופן כללי לחפש ולצרוך יותר פחמימות.

• קפאין – הקפאין מוכר ממחקרים רבים כמשפר את מצב הרוח על ידי השפעה ישירה על מרכיבים שונים במוח ועל המתח של השרירים בגוף. התחושה הכללית בגוף לאחר אכילת/שתיית קפאין היא של עירנות וחדות המאפשרות לחוש יותר אופטימיים ובשליטה על המציאות.

שוקולד | צילום: Pixabay

שוקולד ומצב הרוח
לאורך השנים נערכו מספר מחקרים שניסו לבדוק את הקשר המדעי בין בשוקולד לשיפור מצב הרוח. מסתבר שהתחושה הנעימה לאחר אכילת שוקולד משפיע ישירות על המוח ועל איך שאנו מרגישים באופן כללי. מחקרים בתחום מתפרסמים מעל 20 שנה.

אחד המחקרים הוותקים בתחום התפרסם במגזין הרפואי Archives of Internal Medicine (2010) ובחן את השפעת השוקולד על מצב הרוח בקרב אנשים מבוגרים בסן דייגו. במחקר השתתפו מעל 1000 משתתפים (גברים ונשים) בגיל ממוצע של 58. המשתתפים מילאו שאלון מצב רוח ודיווח על כמות השוקולד החודשית שנהגו לצרוך. נמצאה קורלציה חיובית בין המשתתפים שקבלו את הציונים הגבוהים ביותר במצב הרוח לבין אכילה של הכמות הגבוהה ביותר של שוקולד (כ-250-300 גרם בחודש). לעומת זאת, האנשים שדיווח על מצב הרוח הכי נמוך, צרכו את כמות השוקולד הנמוכה ביותר (כ-160 גרם בחודש).

תוצאות אלו היו דומות בקרב גברים ונשים. חשוב לציין שלא ניתן להסיק מהמחקר האם השוקולד הוא המסייע למצב הרוח או להפך (האם מי שהיה יותר/פחות מדוכדך צורך יותר שוקולד או להפך). גם לא ברור האם השפעה מיטבה של השוקולד בטווח הקצר על מצב הרוח, עלול עם הזמן להיות ממכרת וליצור בעיות נלוות (כמו אלכוהול למשל).

לסיכום
בפוקלור העממי מתייחסים לשוקולד כמאכל "אפרודיזיאק" היכול לגרום להתאהבות ואף לעורר מינית. בשוקולד יש חומר שנקרא פנתילאמין שנצא גם בגוף האדם, ומשתחרר באופן טבעי מהמוח כאשר אנו במצב של התאהבות. כאשר רמות הפנתילאמין עולות במוח, אנו מרגישים תחושה של משיכה והתאהבות. חג האהבה הוא הזדמנות נהדרת לשלב שוקולד אמיתי וטוב בתפריט היומי ביחד עם בן/בת הזוג או עם המשפחה כולה. כמובן זכרו לשלב אותו במידה.

שיהיה חג אהבה שמח!


 

הכותבת: יעל דרור | דיאטנית קלינית ופיזיולוגית M.Sc, מנהלת מחלקת התזונה במרכז רפואי ״מדיקס חיפה״.



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: info@shvoong.co.il

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"הספורט לימד אותי איך לעמוד על שלי, לעבוד קשה ולהקיף את עצמי באנשים שמעוררים בי השראה". השחיינית מאיה מנדל, בראיון מיוחד ליום האישה




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג