הוא כבר בן 31, רוכב כמקצוען בדרג הבכיר כבר שמונה שנים, סיים את הטור דה פראנס במקום 19 ואת הוואלטה במקום 10 אבל הוואלטה 2011 הוא הגרנד טור הראשון שלו מזה שנתיים ונראה כי הוא הגיע בשל ומוכן לפריצה הגדולה שלו
מאת:יאיר בן עמי
ערוץ הוואלטה א'אספנייה בשוונג – וואלטה
קטע 15, יום ראשון 4 בספטמבר 2011, אווילס – אלטו דל'אנג'ילארו 142.2 ק"מ:
האלטו דה אנגלירו היא פסגה שאומצה כסיום קטע בוואלטה א'אספנייה רק לפני 12 שנים. מאז נרשמו ארבעה מנצחים בקטע אשר הסתיים בה. חוזה מריה חימנז ניצח בשנת 1999 כשהוואלטה הגיע להר בפעם הראשונה. הוא סיים את הוואלטה במקום ה- 5 והיה מלך ההרים באותה שנה. בשנת 2000 שב הוואלטה לאותה עלייה וג'ילברטו סימוני ניצח שם. סימוני סיים במקום ה- 29 הדירוג הסופי ובשנים הבאות הוא ניצח פעמיים בג'ירו ד'איטליה. בשנת 2002 שוב הסתיים קטע של הוואלטה על פסגת האנג'לירו והפעם ניצח רוברטו הראס שהמשיך לניצחון שני משלוש בוואלטה. לאחר הפסקה של שש שנים שוב נקבע ההר כסיום של קטע בוואלטה של שנת 2008 והפעם ניצח שם אלברטו קונטאדור בדרכו לניצחון ראשון בוואלטה ושלישי בגרנד טור.
הרשימה הזו אומנם מרשימה אך רק כשלא בודקים אותה לעומק ואז מתגלים הממצאים בפחות נחמדים. חימנז סבל מדכאונות והתאבד בשנת 2003 לאחר אשפוז. סימוני סיים את הקריירה לאחר פרשיות של שימוש בחומרים אסורים שכללו השעיות. ניצחונו של רוברטו הראס בוואלטה בפעם הרביעית נפסל לאחר פרשיית שימוש בחומרים אסורים ואלברטו קונטאדור עוד נאבק על חפותו מול האיגוד העולמי והוועדה העולמי בניסיון להוכיח כי רק אכל סטיק עם חומר אסור ולא באמת השתמש בו.
חואן חוזה קובו אצ'בו (צילום: Véronique PAGNIER)
הניצחון,העלייה לראש הדירוג המצטבר והקריירה של קובו אצ'בו, בקטע ה- 15 של הוואלטה 2011 יכולים לקבל פרשנות שונה האחת מרעותה. הפרשן הסקפטי יכתוב כי העובדה שחוקי השימוש בחומרים אסורים נאכפים כפי שלא היה מעולם מאפשרת לרוכבי העשיריות השניות והשלישיות של הגרנד טורים להתקדם על חשבון אותם רוכבים שפעם השיגו יתרון בזכות שימוש בחומרים. אותו פרשן גם יכול לבחור בספק כי קובו מצליח לפרוץ בגיל כה מאוחר ולאחר שמעולם לא באמת התמודד על ראש הדירוג המצטבר של גרנד טור ועוד שנתיים לאחר הפעם האחרונה בה זינק וסיים כזה. בקבוצתו של קובו רוכבים שני מנצחי גרנד טור מהעשור האחרון. קרלוס ססטרה שניצח בטור דה פראנס של שנת 2008 ודניס מנצ'וב שניצח בוואלטה בשנת 2007 וגם הוכתר כמנצח הוואלטה לאחרמ פסילתו של הראס בשנת 2005. שניהם לא מציגים משהו שאפילו דומה לימים הטובים שלהם. בעוד ססטרה יכול לאחוז בטיעון המוצדק של גיל (הוא בן 36 וכבר שנה 13 בדבוקה) הרי שדניס מנצ'וב נמצא על גבול סיום הקריירה (בן 33). כשהחל הוואלטה שניהם נחשבו כמועמדים טובים מקובו להתמודדות על החולצה האדומה וייתכן כי העובדה שהוא לא היה תחת הלחץ של המועמד הטבעי, של הקבוצה, לניצחון מסייעת לו כעת. אבל בקבוצת ג'אוקס – טיאמסי ידעו לפני הזינוק מי המוביל של הקבוצה וכעובדה הוא קיבל את מספר המשתתף המסתיים ב- 1 כמעיד על הסדר.
קבוצת סקאי איבדה אתמול את ההובלה של הדירוג המצטבר. וויגנס ירד עד למקום השלישי ופרום שרד כדי לשמור על המקום השני. מה שהציגה סקאי בקטע היה טקטיקה צפויה וכזו אותה קשה לתקן כשנוצר הצורך. פרום היה הפועל של וויגנס מתוך הערכה כי האחרון טוב יותר בהרים ויוכל לשמור על ראש הדירוג. בפועל הוא, פרום,באמת עשה את עבודת ההובלה שפירקה את כל הרוכבים והותירה את וויגנס להתמודד עם שניים או שלושה רוכבים שלא איימו על החולצה האדומה. אבל קובו כבר היה מקדימה בשלב הזה ובפער גדול כשפרום סיים את מלאכת ההובלה. וויגנס גילה, ברגע בו היה צריך להפעיל את הכח שלו לבדו, כי אין לו הרבה מזה. פרום חזר וניסה לסייע לו אך גילה כי הרגליים שלו טובות יותר ולאחר זמןם הוא נשלח לרדוף אחרי קובו במטרה לשמור על החולצה האדומה. זה היה מאוחר מדיי ופרום לא הצליח גם לסיים בשלישייה הראשונה כך שגם בונוס של קיזוז זמן לא היה לו. וזה, הבונוס של מקום שלישי, בדיוק עשה את ההבדל בין המקום הראשון בדירוג המצטבר לבין המקום השני.
דירוג קטע 15, יום ראשון 4 בספטמבר 2011, אווילס – אלטו דל'אנג'ילארו 142.2 ק"מ:
1. חואן חוזה קובו אצ'בו, ספרד, ג'אוקס – טיאמסי 4:01:56 שעות
2. ווט פאולס, הולנד, וואקאנסולייל – דיאמסי + 48 שניות
3. דניס מנצ'וב, רוסיה, גאוקס – טיאמסי, זמן זהה
4.קריסטופר פרום, בריטניה, סקאי , זמן זהה
5. בראדלי וויגנס, בריטניה, סקאי + 1:01 דקה
6. איגור אנטון,ספרד, אוסקלטל – אוסקדי, זמן זהה
7. יואחים רודריגז, ספרד, קאטיושה + 1:35 דקה
8. מקסים מונפורט, בלגיה, לאופרד – טרק, זמן זהה
9. בוק מולמא, הולנד, ראבובנק,זמן זהה
10. סרגיי לאוטין, אוזבקסטן, וואקאנסולייל – דיאמסי, זמן זהה
דירוג מצטבר (חולצה אדומה):
1. חואן חוזה קובו אצ'בו, ספרד, ג'אוקס – טיאמסי,, 59:57:16 שעות
2. קריסטופר פרום, בריטניה, סקאי + 20 שניות
3. בראדלי וויגנס, ריטניה, סקאי + 46 שניות
4. בוק מולמא, הולנד, ראבובנק + 36 שניות + 1:36 דקה
5. קסים מונפורט, בלגיה, לאופרד – טרק + 2:37 דקות
6. דניס מנצ'וב, רוסיה, גאוקס – טיאמסי + 3:01 דקות פרדריק קאסיאקוף,שוודיה, אסטנה + 1:23 דקה
7. יעקוב פולגסן, דנמרק, לאופרד – טרק + 3:06 דקות
8. וינצ'נזו ניבאלי, איטליה, ליקיוגאס – קנונדייל + 3:27 דקות
9. יורגן וואן דה ברוק, בלגיה, אומגה פארמה – לוטו + 3:58 דקות
10. ווט פאולס, הולנד, וואקאנסולייל – דיאמסי + 4:13 דקות
דירוג נקודות (חולצה ירוקה):
1. יואחים רודריגז, ספרד, קאטיושה – 90 נקודות
2. בוק מולמא, הולנד, ראבובנק – 85 נקודות
3. פטר סאגן, סלובקיה, ליקיוגאס – קאנודייל – 75 נקודות
דירוג הרים (חולצה מנוקדת):
1. דוויד מונקטי, צרפת, קופידיס – 60 נקודות
2. מטאו מונטאגוטי, איטליה, איג'י2אר לה מונדיאל – 38 נקודות
3. דניאל מורנו, ספרד, קאטיושה – 32 נקודות
4. חואן חוזה קובו אצ'בו, ספרד, ג'אוקס – טיאמסי – 32 נקודות
דירוג משולב:
1. חואן חוזה קובו אצ'בו, ספרד, ג'אוקס – טיאמסי – 10 נקודות
2. בוק מולמא, הולנד, ראבובנק – – 19נקודות
3. דניאל מורנו פרננדז, ספרד, קאטיושה – 20 נקודות
דירוג קבוצתי:
1. ג'אוקס – טיאמסי – 179:22:05 שעות
2. לאופרד – טרק + 6:47 דקות
3. אוסקלטל – אוסקדי + 25:05 דקות
יאיר בן עמי
עורך ראשי אתר Shvoong בעל הטור מציאות נושכת
קישורים: אופניים, וואלטה א'אספניה