הוואלטה א'אספנייה 2011 הסתיים. פטר סאגן ניצח בקטע הסיום, קובו אצ'בו הוכתר כמנצח ובוק מלומא השלים מהפך בדירוג הנקודות עם הכרעה על קו הסיום בקטע האחרון
מאת:יאיר בן עמי
ערוץ הוואלטה א'אספנייה בשוונג – וואלטה
קטע 21, יום ראשון 11 בספטמבר 2011, סירקויטו דל ג'ארמה -מדריד, 95.6 ק"מ:
פטר סאגן ניצח בקטע האחרון של הוואלטה. היה זה הניצחון השלישי של סאגן בקטע של הוואלטה. המודאג העיקרי מהניצחון של סגאן, בקטע האחרון, צריך להיות דניאל בנאטי האיטלקי שסיים שני. לאחר הניצחון בקטע ה- 20 הוא כבר חשב כי יהיה אחד מהמובילים של הנבחרת האיטלקית באליפות העולם.העובדה שהיה היחיד מבין המאיצים לשרוד קטע ההררי ולנצח בו הרשימה מאוד. אבל בקטע האחרון הוא לא הצליח לגבור על סאגן, אשר אינו נחשב למאיץ ברמה הגבוהה ביותר אלא ברמה שנייה. באליפות העולם (בשבוע הבא) לא יהיו הרים כאלו שהיו בקטע ה- 20 של הוואלטה וספק עם הדבוקה תגיע דלילת מאיצים כפי שהיה במאוץ לקו הסיום בו ניצח בנאטי.
החולצה הירוקה סיפקה מאבק אדיר עד לקו הסיום. יואכים רודריגז ובוק מולמא החלו את הקטע האחרון בשוויון נקודות. במאוצי הביניים של הקטע הם לא נאבקו על נקודות אבל בקו הסיום הצליח מולמא לסיים תשיעי, בדיוק במו בקטע ה- 20, ובזכות כך צבר עוד 7 נקודות ששברו את השוויון. רודריגז לא סיים במקום המעניק נקודות. דניאל בנאטי הצליח לעלות למקום השלישי בדירוג הנקודות בזכות הניצחון בקטע ה- 20 והמקום השני בקטע ה- 21.
קבוצת ג'אוקס – טיאמסי סיימה את העונה שעברה עם תקוות גדולות. הרבה כסף הושקע בניסיון להתקבל לדרג הפרו טור ושני מנצחי גרנד טור נרכשו. קרלוס ססטרה (מנצח הטור דה פראנס 2008) ודניס מנצ'וב (מנצח הוואלטה 2005,2007). שני אלו הותירו חותמם על הרבה מאוד גרנד טורים של העשור האחרון. הקבוצה לא קיבלה את הרישיון המיוחל לדרג הפרו טור ונאלצה להתמודד מהדרג השני (פרופישיונאל) על כרטיסי ההזמנה למרוצים הגדולים. לג'ירו זומנה הקבוצה אבל לא עשתה משהו שנחרטו בזיכרון.מצנצ'וב סיים במקום 8, ססטרה במקום 30 אשר הבהיר כמה הוא רחוק מימי השיא שלו ובדירוג הקבוצתי רק שלוש קבוצות דורגו נמוך יותר. לטור דה פראנס לא קיבלה הקבוצה הזמנה ונראה היה כי כל החלומות של מאורו ג'נאטי נשארו כאלו.
לגרנד טור האחרון של העונה,הוואלטה א'אספנייה, קיבלה הקבוצה כרטיס הזמנה. מנצ'וב נספר כמועמד לניצחון שלישי וססטרה קיווה להראות ניצוצות מעברו המזהיר עם ניצחון בקטע ואולי מעט יותר מכך. אף אחד לא הכניס את חואן חוזה קובו אצ'בו לרשימות המועמדים לניצחון. אבל הרוכב בן ה- 32 הוכיח כי גם מי שאינו נחשב כמועמד לניצחון יכול להפתיע בגרנד טור. ה ניצחון של קובו אצ'בו הושג גם בזכות ההפתעה. האפשרות שלו לצאת לבריחת הניצחון בקטע ה- 15 הושג בזכות יכולת מזהיר,תזמן מושלם וביצוע מרשים אבל גם בזכות העובדה כי הוא לא היה מועמד לניצחון וככזה יכול היה לבצע מהלך שזכה לתגובה מעט מאוחר מדיי. בזכות אותו המהלך ניצח אצ'בו בוואלטה ומנע מג'נאטי לסיים את העונה ללא התגשמות של חלום. ג'נאטי וויתר על שירתיו של רוכב ישראלי, ניב ליבנר, בסיום העונה שעברה ובכך מנע היסטוריה ישראלית. לו היה ליבנר עדיין רוכב בקבוצתו של ג'ינאטי הוא היה הישראלי השני בהיסטוריה בקבוצה של מנצח גרנד טור. הראשון היה יהודה גרשוני שרכב באותה קבוצה עם שון קלי,מנצח הוואלטה 1988 וכיום פרשן האופניים של יורוספורט.
ישנו וויכוח על הבונוסים למנצחי קטעים במרוצי קטעים בכלל וגרנד טור בפרט. בטור דה פראנס וויתרו על הבונוסים מאז נכנס קריסטיאן פרדומה לתפקיד מנהל המרוץ. בוואלטה הופסק הנוהג בעבר ודווקא השנה הוחזר. בכל קטע קיבלו מנצחי הקטעים בונוסים. המקום הראשון זכה בקיזוז של 20 שניות מזמנו המצטבר, המקום השני זכה לקיזוז של 12 שניות מזמנו המצטבר והמקום השלישי זכה בקיזוז של 8 שניות מזמנו המצטבר. הוויכוח בנושא כנראה יתעורר לאחר מהדורת הוואלטה שאך הסתיימה לאחר ההכרעה בו בזכות אותם בונוסים. קובו אצ'בו ניצח והקדים ב- 13 שניות את קריסטופר פרום. אם מורידים להם את הבונוסים של המקומות 1-2-3 בהם הם סיימו ולוקחים מהם את שניות הבונוס הניצחון היה מוענק לפרום ובפער של 19 שניות. קובו אצ'בו סיים במקום הראשון גם בקטגוריה של הדירוגים המשולבים הנקבעת לפי מיקום של הרוכב בכלל הקטעים. הוא דורג שלישי בקטגורית מלך ההרים וחמישי בדירוג הנקודות.
דירוג קטע 21, יום ראשון 11 בספטמבר 2011, סירקויטו דל ג'ארמה -מדריד, 95.6 ק"מ:
1. פטר סאגן, סלובניה,ליקיוגאסב – קנונדייל, 2:20:59 שעות
2. דניאל בנאטי, איטליה, לאופרד – טרק, זמן זהה
3. אלסנדרו פטאקי,איטליה, לאמפרה- איאסדי, זמן זהה
4. ג'ון דגנקולב, גרמניה, איאג'סי – היי ראוד, זמן זהה
5. ניקולס מס, בלגיה,קויק סטפ,זמן זהה
6. פים לייטהארט, הולנד, וואקאנסולייל – דיאמסי, זמן זהה
7. קריסטורפר סאטון, ברטניה,סקאי, זמן זהה
8. קוהן דה קורט, הולנד, סקיל – שימאנו, זמן זהה
9. בוק מולמא, הולנד, ראבובנק, זמן זהה
10. וויסנטה ראיין מימו, ספרד, אומגה פארמה – לוטו, זמן זהה
דירוג מצטבר (חולצה אדומה) סופי :
1. חואן חוזה קובו אצ'בו, ספרד, ג'אוקס – טיאמסי, 84:59:31 שעות
2. קריסטופר פרום, בריטניה, סקאי + 13 שניות
3. בראדלי וויגנס, ריטניה, סקאי + 1:39 דקה
4. בוק מולמא, הולנד, ראבובנק + 2:03 דקות
5. דניס מנצ'וב, רוסיה, גאוקס – טיאמסי + 3:48 דקות
6. קסים מונפורט, בלגיה, לאופרד – טרק + 4:13 דקות
7. וינצ'נזו ניבאלי, איטליה, ליקיוגאס – קנונדייל + 4:31 דקות
8. יורגן וואן דה ברוק, בלגיה, אומגה פארמה – לוטו + 4:45 דקות
9. דניאל מורנו, ספרד, קאטיושה + 5:20 דקות
10. מיקל ניווה,ספרד,אוסקלטל – אוסקדי + 5:33 דקות
דירוג נקודות (חולצה ירוקה) סופי :
1. בוק מולמא, הולנד, ראבובנק – 122 נקודות
2. יואחים רודריגז, ספרד, קאטיושה – 115 נקודות
3. דניאל בנאטי, איטליה, לאופרד – טרק – 101 נקודות
דירוג הרים (חולצה מנוקדת) סופי :
1. דוויד מונקטי, צרפת, קופידיס – 63 נקודות
2. מטאו מונטאגוטי, איטליה, איג'י2אר לה מונדיאל – 56 נקודות
3. חואן חוזה קובו אצ'בו, ספרד, ג'אוקס – טיאמסי – 42 נקודות
דירוג משולב סופי:
1. חואן חוזה קובו אצ'בו, ספרד, ג'אוקס – טיאמסי – 9 נקודות
2. קריסטופר פרום, בריטניה, סקאי – 16 נקודות
3. בוק מולמא, הולנד, ראבובנק – – 17 נקודות
דירוג קבוצתי:
1. ג'אוקס – טיאמסי – 254:32:28 שעות
2. לאופרד – טרק + 10:19 דקות
3. אוסקלטל – אוסקדי + 16:44 דקות
יאיר בן עמי
עורך ראשי אתר Shvoong בעל הטור מציאות נושכת
קישורים: אופניים, וואלטה א'אספניה