סטפן קמינג ניצח בקטע 13 לאחר שהיה חלק מקבוצת בריחה, חוקאין רודריגז ניצח בקטע ה- 14 במה שנראה כשיחזור של קטעים קודמים בהם קונטאדור נראה כחזק ביותר ורודריגז מנצח
מאת:יאיר בן עמי
• כל הכתבות על הוואלטה- כאן
• השידור הישיר של הקטע ה- 14- כאן
• השידור של קטע 13 – כאן
• תמונת שער: חוקאין רודריגז חוגג
קטע 13
31 באוגוסט
172.8 ק"מ
Santiago de Compostela – Ferrol
קמינג עד הסוף
ביום שישי, בקטע 13, הצליחה קבוצת בריחה לשמור על פער בטוח מהדבוקה רוב היום. רוכבי קבוצת ארגוס- שימאנו רצו להביא את ג'והן דגנקולב לעוד סיום המוני ועל מנת שיוכל להשיג את ניצחונו החמישי בקטע של הוואלטה 2012. אבל שני דברים היו בעוכרי הקבוצה.
הראשון, כנראה הקריטי, הייתה העלייה הקטנה בסמוך לסיום. זו הקשתה על רוכבי קבוצתו של דגנקולב לשמור על קצב שיאפשר לו לעבור את הגבעה תוך שמירה על טריות רגליו למאוץ המוני לקו הסיום. השני היה תוכנית רדיפה (אחרי קבוצת הבריחה) שהתבררה כלא מתאימה.
כדי לתפוס בריחה צריכה הדבוקה לתזמן את המרדף כך שיהיה קשה לכל רוכב לצאת לעוד התקפה. עם גבעה בסמוך לקו הסיום זו משימה לא פשוטה. בקטע ה- 13 זה היה טוב לקבוצת הבריחה ולא מוצלח לקבוצות של המאיצים.
סטפן קמינג היה החזק ביותר מבין שבעת הרוכבים שהיו בקבוצת הבריחה ובסולו של כקילומטר הוא הצליח לחוצות ראשון את קו הסיום. קמינג היה הבריטי היחיד שהשתתף בטור דה פראנס 2012 ולא ניצח בקטע. היה זה גם הניצחון הראשון שלו בקטע של גרנד טור. קבוצת ביאמסי יכולה לסמן את הוואלטה כהצלחה לאחר הניצחונות של קמניג בקטע ה- 13 ופיליפ גילברט בקטע 9.
חמישייה ראשונה בקטע 13:
יום שישי, 31 באוגוסט.
1. סטפן קמינג, בריטניה, ביאמסי, 4:05:02 שעות
2. קאמרון מאייר, אוסטרליה, אוריקאה- גרינאדג' + 4 שניות
3. חואן אנטוניו פלצ'ה, ספרד, סקאי, זמן זהה
4. סימון קלארק, אוסטרליה, אוריקאה- גרינאדג' + 14 שניות
5. לינוס גרדמאן, גרמניה, רדיושאק- ניסן, זמן זהה
קטע 14
1 בספטמבר
149.2 ק"מ
Palas de Rei – Puerto de Ancares
רודריגז בשליטה מלאה
חוקאין רודריגז רשם ניצחון שלישי בקטע של הוואלטה השנה והגדיל בעוד כמה שניות את הפער בראש הדירוג. כמו בשני הקטעים הקודמים גם הפעם הוא היה הרגוע והמחושב ביותר וביצע את ההתקפה המכריעה שלו בסמוך לקו הסיום. הטקטיקה הזו היא המתבקשת מצידו של רודריגז. הוא המאיץ הטוב ביותר מבין המטפסים הטובים ביותר. מבין מתחריו על החולצה האדומה רק ולוורדה יכול להעניק לו מאבק במאוץ לקו הסיום בעלייה. כך צובר רודריגז 8 שניות בונוס בכל פעם. לאחר שלושה ניצחונות בקטעים יש לו פער של 22 שניות קונטאדור המדורג שני.
רוב הפער, בין רודריגז קונטאדור, הוא בזכות הבונוסים שצבר הראשון ביחס לשני. לכן עושה נכון רידרוגז כשהוא מנצל את יכולותיו, פותח פער קטן לקראת הסיום וצובר את מלוא הבונוס (קיזוז של 12 שניות מהזמן המצטבר). קונטאדור לעומתו חייב לצאת להתקפות בניסיום להתיש את רודריגז. עד כה זה לא הצליח לו אבל יש עוד הרבה הרים וסיומי פסגות והכל עוד יכול להתהפך בדיוק כפי שרודריגז יכול להמשיך בנגיסות הקטנות כפי שעשה עד כה.
למה הוואלטה הוא גרנד טור מדהים
הוואלטה א'אספנייה הוא גנרד טור שהגדיר עצמו מחדש פעמיים במהלך עשרים השנים האחרונות. בפעם הראשונה כשהועבר מחודש יוני לספטמבר בפעם השנייה כשתחילתו הוקדם לאוגוסט. לראשונה הוזז (מיוני לספטמבר) משום שקיומו בין שני הגרנד טור האחרים, איטליה במאי והטור ביולי, יצרו צפיפות בלוח המרוצים. רוכבים רבים וויתרו על הוואלטה, בעיקר הטובים ביותר שרצו את הדאבל היוקרתי (ניצחון בג'ירו ובטור באותה השנה). כשהוואלטה התקיים בספטמבר הוא סבל מפרישה מאסיבית של רוכבים לפני הסיום כשרובם רצה לנצל שבוע או שבועיים כהכנה לאליפות העולם אבל לא רצה את העומס של השבוע האחרון. נראה כי זינוק באוגוסט וסיום בחצי הראשון של ספטמבר הוא מיקום טוב מספיק כדי למשוך שדה איכותי של מתמודדים.
יחד עם זאת אסור לשכוח כי השנה היה הוואלטה במרחק נגיעה מהמשחקים האולימפים ולכן רוכבים רבים וויתרו עליו, בעיקר המאיצים הטובים ביותר. כמו כן קונטאדור זינק לוואלטה בעיקר מאחר וסיים השעיה מעט לפני הזינוק לטור הספרדי. רודריגז ו-ולוורדה התכוננו לוואלטה כמטרה עיקרית העונה. פרום זינק לוואלטה מאחר ורצה לנצח גרנד טור וכפועל של ווינגס לא התאפשר לו. כל זה בנה עומק איכותי מלהיב של שדה משתתפים.
חמישייה ראשונה בקטע 14:
שבת, 1 בספטמבר.
1. חוקאין רודריגז, ספרד, קטוישה, 4:10:28 שעות
2. אלברטו קונטאדור, ספרד, סאקסו בנק- טינקוף בנק + 5 שניות
3. אלחנדרו ולוורדה, ספרד, מוביסטאר + 13 שניות
4. דניאל מורנו, ספרד, קטוישה + 35 שניות
5. כריס פרום, בריטניה, סקאי + 38 שניות
חמישייה ראשונה לאחר קטע 14:
1. חואקין רודריגז, ספרד, קטוישה, 53:06:33 שעות
2. אלברטו קונטאדור, ספרד, סאקסו בנק- טינקוף בנק + 22 שנייה
3. כריס פרום, בריטניה, סקאי + 1:41 דקה
4. אלחנדרו ולוורדה, ספרד, מוביסטאר + 1:41 דקה
5. דניאל מורנו, ספרד, קטוישה + 4:16 דקות
קטע 15:
La Robla – Lagos de Covadonga
186.5 ק"מ
קטע 15 הוא אחד המורכבים והקשים ביותר בוואלטה השנה והוא גם מהקטעים הקלאסיים של המרוץ. זו הפעם ה- 18 שהעלייה האחרונה, לאגוס דה גאוונדונגה, מארח את הוואלטה.
הקטע כולל שלוש עליות מדורגות:
• סאנטו אמיליאנו, אורכה 6.2 ק"מ בזווית ממוצעת של 5%, קטגוריה 3.
• אלטו דל מיראדור דל פיטו, אורכה 6.8 ק"מ ובזווית ממוצעת של 8.3%, קטגוריה 1.
• לאגוס דה גאוונדונגה, אורכה 13.5 ק"מ ובזווית ממוצעת של 7%, קטגוריית על.
הזווית הממוצעת של העלייה האחרונה, לקו הסיום מטעה משום שהיא כולל ירידות, בעיקר לקראת סיומה. זו עלייה מפרכת. ניסיון הפעמים הקודמות, בהם הסתיים קטע של הוואלטה על ההר, מבטיח מאבקי ראש דירוג מרים.
5 ק"מ אחרונים של קטע 15
יאיר בן עמי
עורך ראשי אתר Shvoong בעל הטור מציאות נושכת