מאת:יפית גלילי
 
כדי לשמור על גופנו עלינו להסתגל להתנהגות אכילה שמתאימה לכל אחד מאתנו. תכנון האכילה בתחילת כל יום הנו המפתח הראשוני להצלחה ולשמירה על גוף בריא. יפית גלילי מסבירה כיצד לסגל לעצמנו התנהגות אכילה בריאה
כפי שכבר ציינתי, התנהגות אכילה ניתן יהיה לשנות אם נעשה זאת באופן הדרגתי, נציב יעדים ריאליים אך בראש ובראשונה שובע פיזיולוגי הוא שיאפשר לנו לשים לב להתנהגות האכילה ולבצע את תהליך השינוי. שובע יושג על ידי אכילה מאוזנת ומותאמת אישית, כל אחד על פי צרכיו ואורח חייו. כמובן שאי אפשר לשלוט בדחף למתוק לדוגמא, אם התזונה הבסיסית אינה נכונה ואתה מגיע למצבים של רעב. התנהגות אכילה שאינה מאוזנת ומתאימה תבוא לידי ביטוי במשפטים הבאים: לסחוב עוד קצת, "לחטוף", "לנשנש", אני מורעב, אני מפוצץ, "ירדתי על".., "טרפתי", "לקחתי על הדרך", וכו'.
אם כך, יצירת שליטה באכילה תבוא מאיזון נכון של תדירות אכילה, כמות מזון וסוג מזון. שלושת אלו קשורים האחד בשני ומשפיעים האחד על השני. כשנשמור על תדירות אכילה נכונה (אי דילוג על ארוחות) אזי בכל ארוחה נפחית את כמות המזון. לגבי סוג המזון: אכילת כמות שומן רצויה בארוחה אחת תמנע מאתנו את תחושת המלאות לאורך זמן ובכך תאפשר לנו לשמור על תדירות טובה של אכילה.
בנוסף, שינוי במספר דפוסי התנהגות אכילה יעזרו לנו להצליח. הקפידו:
- לאכול רק מהצלחת ורק מזו שלכם. כל מה שבא לכם לאכול גם אם זו אינה ארוחה אלא חשק לכל מיני דברים ללא קשר הגיוני- שימו בצלחת ותאכלו ממנה.
- לא לאכול בעמידה. אכילה בעמידה מתקשרת לאכילה בחטף. אכילה שעל פי רוב אינה "נספרת".
- לאכול ללא פעילות נלווית. כשאנחנו אוכלים תוך כדי צפייה בטלוויזיה, במחשב או תוך כדי קריאה בעיתון לדוגמא, אין אנו שמים לב לכמות שאכלנו וגם כאן האכילה אינה "נספרת בראש", משמע שאנחנו לא זוכרים שאכלנו כפי שקורה כשאנו מדברים בטלפון בזמן הנהיגה ואז איננו זוכרים את הדרך שעברנו. מכאן, הסיכוי לאכול שוב או לאכול כמות גדולה יותר הנו גבוה.
המודעות לסיבות בגללן אנו אוכלים הן חלק ניכר מהפתרון ואז נותר לנו למצוא מענה אחר מלבד אכילה למצבים המסוימים או לרגשות. לדוגמא, כשעייפים המענה לכך הוא שינה, כשמשעמם חפשו משהו אחר להעסיק את עצמכם, כשאתם עצבניים, אין כמו הוצאת אנרגיה בהליכה נמרצת, כפיצוי על יום קשה. דברו עם מישהו שעושה לכם טוב וכו'.
יפית גלילי – דיאטנית ופיזיולוגית של המאמץ
קליניקה: 03-6992202
נייד: 052-8449358
[email protected]