השפעת הקפאין על פעילות גופנית

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

מאת:עידן אמזלג




במשך שנים רבות נתפס הקפאין כרכיב ארגוגני המסוגל להגביר את ההוצאה האנרגטית ולשפר ביצועי ספורט, בעיקר בפעילויות סבולת הנמשכות מעל שעתיים. הקפה ממריץ את מערכת העצבים, עוזר לנו להרגיש יותר ערניים ומשפר את יכולת הריכוז, האמנם







האם קפה משפר ביצועים בספורט?



לקפה כמות גבוהה של אנטיאוקסידנטים התורמת להורדת הסיכון לחלות בסכרת ומחלות לב, כמו גם הקשר החזק שנמצא בינו לבין העזרה בפירוק שומנים בזמן חילוף חומרים ובהקלה בכאבים לאחר אימונים. הוכח כי שיפור הביצוע בא לידי ביטוי בהארכת משך זמן הפעילות, בדחיית תחושת העייפות, בהגברת הערנות ולעתים בהפחתה בתחושת כאב השרירים במהלך המאמץ.



השיפור במדדים אלה בזמן האימון הגופני, לאחר צריכת קפאין בסמוך למועד תחילתו, מתקבל בעיקר על ידי השפעת מולקולת הקפאין על עירור מערכת העצבים ועל ידי הגברת ניוד חומצות השומן החופשיות מתאי השומן אל זרם הדם.



עוד נמצא בשנים האחרונות מחקר חדש שזרע פחד בליבם של המכורים לקפה ברחבי העולם. המחקר מצא שקפאין עלול לפגוע ביכולת הביצוע. אחד מעורכי המחקר אף צוטט אומר: "אל תשתו קפה לפני פעילות גופנית". מה, לרוץ בלי קפה?



במחקר זה מצאו, ש- 200 מ"ג קפאין (כ- 2 כוסות קפה) מוריד את זרימת הדם ללב במהלך פעילות גופני בכ-22%, כאשר אצל אנשים המתאמנים במקומות גבוהים (עורכי המחקר בדקו אוכלוסייה זו כסימולציה לאנשים עם C.A.D – פגיעה בעורקים הכלליים) אחוז זה מגיע לכ- 39%. הירידה בכמות הדם המגיעה ללב מביאה איתה גם ירידה בכמות החמצן אותה הלב מקבל. השפעה זו של הקפאין לא נמצאה בזמן מנוחה. כאשר אנו מנצלים אנרגיה, חומר הנקרא אדנוזין פותח את העורקים כדי להגביר את קצב זרימת הדם הקפאין חוסם חלקית את ההשפעה של האדנוזין.



מטרת המחקר לא הייתה לבדוק האם לקפאין השפעה על יכולת הספורטאי לרוץ מהר/ רחוק יותר, אלא את השפעת הקפאין על קצב זרימת הדם ללב. לאנשים הסובלים מ C.A.D / כאלה המתאמנים בגבהים גם ככה יש ירידה מאד משמעותית בכמות הדם המגיעה ללב, ירידה נוספת כתוצאה מהקפאין בתיאוריה עשויה להיות קריטית עבורם.



מסקירת עבודות אחרונות בנושא, עולה כי מינון קפאין המאפשר שיפור ביצועים ספורטיביים נדרש להיות בטווח של 9-3 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף. יש לציין כי קיימת נטייה לשיפור ביצוע טוב יותר, דווקא ברמות הגבוהות של הטווח. כך או כך, נדרש מינון גדול יותר של קפאין בהשוואה לזה המתקבל משתיית כוס קפה אחת לפני הפעילות הגופנית, כפי שנפוץ באוכלוסייה.



עם זאת, בצריכת קפאין מעל 700 מ"ג, ולעתים אף פחות, ניתן לסבול מתופעות לוואי הכוללות בלבול, סחרחורת, דופק מואץ, עלייה בלחץ הדם, התקף חרדה, הפרעות שינה ועוד.



חקרים מראים כי ספורטאים הצורכים קפאין על בסיס יומיומי באופן קבוע, נהנים פחות מהיתרון של הקפאין על שיפור הביצוע וניוד חומצות השומן אל זרם הדם בהשוואה לאלה הצורכים את הקפאין רק בטרם תחילת התחרות או תקופת האימונים הקשה. לפיכך, הימנעות מצריכת קפאין למשך שבוע עד עשרה ימים תגביר את היכולת הארגוגנית של הקפאין.




אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"הלב שלי אומר שפריז לא הייתה מספיק עבורי. אני לא רוצה לסיים שם", שיאן העולם אדם פיטי, על ההתלבטות שלו אם להמשיך לקמפיין אולימפי נוסף




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג