עולם הריצה מציג מגוון רחב ועשיר של מרוצים, בתוואים שונים, עם נופים עוצרי נשימה ובדרגות קושי שונות. אחד המרוצים השונים בנוף הוא ה"קריסטל-מרתון" הגרמני, הנערך בגרמניה 500 מטר מתחת לפני האדמה, במכרות מלח עוצרי נשימה. השנה, השתתף במרוץ הזה גם רץ ישראלי, אבי תורג'מן, שחזר מהחוויה הייחודית בערב-רב של רגשות.
לכתבות נוספות בנושא:
"ריצה הייתה חלק חשוב בחיים שלו": סמ"ר עומר חי יונצח במרוץ סביון
בכיוון אחד: הארי סטיילס כבש את מרתון טוקיו עם זמן מרשים
כבשו גם את יפן: נבחרת שלוה רצה במרתון טוקיו למען ילדים עם מוגבלויות
תורג'מן בן ה-60 מתגורר במודיעין, נשוי+4 וגימלאי של משטרת ישראל. "בצעירותי שחקתי כדורסל בקבוצות תחרותיות ובהמשך בקבוצות חובבים ובליגה למקומות עבודה", מספר תורג'מן: "במקביל השתתפתי מספר פעמים בתחרויות ריצה, בעיקר במרתון תל אביב שם סיימתי את המרחק המלא פעם אחת ועוד מספר פעמים את חצי המרחק כשהזמן המהיר ביותר שלי היה שעה ו-21 דקות. היום אני מבין שללא אימונים מסודרים וללא מאמן מדובר על תוצאה מצוינת".
תחרויות מסביב לעולם אינן זרות לו: "בגיל 48 הפסקתי את משחק הכדורסל ועברתי להתאמן ולהתחרות בספורט סיבולת. בתחילה בטריאתלון למרחק אולימפי, ובהמשך עם הגדלה של כמות האימונים, ההתמקצעות והתיאבון המרחקים הלכו ועלו, ובשנת 2019 בהיותי בן 55 השתתפתי באיש הברזל למרחק מלא בצ'אלנג' רות בגרמניה (1.8 קילומטר שחייה, 180 קילומטר רכיבה ו-42.2 ק"מ ריצה). מדובר על תחרות מדהימה אליה יוצאים מדי שנה עשרות ספורטאים מישראל כשהאווירה המסלול והעידוד הם בלתי רגילים ולא ניתן למצוא אותם באף מקום אחר בעולם".
גם עולם האולטרה לא זר לתורג'מן: "לפני כשנתיים, בהיותי בן 58, השתתפתי בספרטניון למרחק של 100 ק"מ. בקיץ האחרון השתתפתי במרוץ המדרגות הארוך ביותר בעולם, הכולל 11,674 מדרגות (שווה לעלייה רצופה של 11 מגדלי עזריאלי בתל אביב) ובו עולים להר ניזן בשוויץ ממרגלותיו ועד לפסגה. לפניי השתתפו שני ישראלים במרוץ זה והאימונים לקראתו ארכו כמעט שנה. מדובר על תחרות מאוד קשה גם בגלל רצף המרוץ, השוני בגובה וסוג המדרגות והתלילות שלהם".
ספר קצת על הקריסטל-מרתון
"מדובר על ריצת מרתון במכרות המלח מרקרס שבעיירה באד זאלצונגן שבגרמניה. הריצה מתבצעת בעומק של 500 מטר מתחת לפני האדמה, כאשר בזמן התחרות הטמפרטורה על הקרקע הייתה מינוס 6 מעלות, אך בתוך המכרה הטמפרטורה הייתה נוחה לחלוטין לריצת מרתון, 21 מעלות. בתחרות משתתפים כ-200 ספורטאים מרחבי העולם, כאשר מחצית מהם רצים חצי מרתון ומחצית את המרתון המלא".
איך זה מתנהל טכנית?
"הירידה למעמקי האדמה נעשית באמצעות מעליות מיוחדות שיורדות במשך כ-90 שניות עד לקרקעית. משם נוסעים במשאיות מיוחדות עוד כ-8 קילומטר אל האולם הגדול, שגודלו כשלושה אולמות כדורסל ונועד לצורך התארגנות, שירותים, תחנת הזנה ומקום ישיבה עבור המלווים. שם מוזנק המרוץ, לאחר שמתקיים טקס כולל מופע לייזר קצר. הריצה למרתון המלא כוללת 13 סיבובים, כשכל אחד מהם 3.25 קילומטר. התוואי של המנהרות כולל עליות וירידות תלולות, ובסך הכל קרוב ל-1,000 מטר טיפוס. ציוד חובה לרצים הינו קסדה ופנס, שכן חלק מהמסלול חשוך. התחרות השנה הייתה ה-17 במספר, כאשר אני הישראלי הראשון שמשתתף בתחרות".
איך מתאמנים למרוץ כזה?
"לתחרות התחלתי להתכונן לפני כחצי שנה, כולל ריצות ביער בן שמן באזור מגוריי מודיעין, ריצות ארוכות באזור הטיילת בתל אביב וריצות בקומות חניון בקניון במודיעין כדי לדמות ריצה במקום סגור. לצערי לפני כשישה שבועות נפצעתי בצורה משמעותית באחד האימונים ולא הצלחתי לדרוך על הרגל. אחרי שבועיים של מנוחה והעמסה של הגוף בכדורי אתופן, הצלחתי ללכת אך כמובן לא לרוץ. מאז ערכתי עוד אימוני הליכה במשך ארבעה שבועות נוספים בידיעה שאני נוסע לתחרות עם סיכוי קלוש להשתתף בה. יומיים לפני התחרות כשהגעתי למקום לצורך הכרה והתרשמות החלטתי שאני אנסה לרוץ ומקסימום אפסיק באמצע. כמובן שהסיכוי להפסיק לרוץ באמצע התחרות הולך ומתאפס אם אתה עקשן, נחוש ודבק במטרה. לשמחתי הצלחתי לסיים את התחרות. אמנם התוצאה הייתה לא טובה מבחינתי, אבל עצם זה שהצלחתי לסיים נתן לי המון שמחה וגאווה".
למה בחרת להשתתף דווקא במרוץ הזה?
"לציין כי בחרתי להשתתף בתחרות, כי זה נראה ונשמע מאתגר ומיוחד. רציתי מאוד גם לחבר את התחרות במנהרות לסיפור החטופים, אך לבסוף החלטתי שלא לרוץ עם סממנים של ישראל ולא להתעטף בדגל בסיום התחרות כמו שתכננתי, כי לא ידעתי כיצד תהיה האווירה ומהיכן יהיו שאר הרצים. למרות זאת, זה לא הרפה ממני, ומהמנהרות יצאתי יחד עם רעיתי שליוותה אותי אחרי מספר שעות כמובן בלי היכולת שלא לחשוב על החטופים שנמצאים בסיטואציה נוראית שכזו במשך מעל 500 ימים, ובניגוד אליי הם לא שם מבחירה ואין להם אוכל, עידוד ושמחה כמו שחוויתי".
מה האתגר הבא?
"כרגע אני לא חושב על עוד אתגרים, החלטתי לקחת פסק זמן מהריצה באינטנסיביות הזו ולטפל כמו שצריך בפציעות. אבל בעתיד, מי יודע".
אבי תורגמן הוא איש מדהים המשלב יכולת התמדה ודביקות במטרה עם כישרון טבעי לספורט. הגיל אינו משפיע עליו והוא מוכיח שאפשר להגיע להשיגים ספורטיביים מדהימים , בכל גיל. כל הכבוד לאבי ושימשיך כך !