דוח סיכום השנה של אפליקציית סטראבה לשנת 2024, שפורסם השבוע, מספק הצצה מרתקת לעולם הספורט והכושר הגופני. הדוח, שמתבסס על נתונים ממיליוני משתמשים ביותר מ-190 מדינות, מראה שיותר אנשים מתחברים לריצה – ולא רק בשביל הכושר, אלא גם בשביל החברה.
הקצב הממוצע – תובנה מפתיעה
אחד הנתונים הבולטים בדוח השנה היה הקצב הממוצע של הרצים בשנת 2024. משקלול כל הריצות שהועלו לאפליקציה (בדגש כי מדובר על ריצות ללא הליכות) – הקצב הממוצע הוא 6:22 דקות לקילומטר (או 9.4 קמ"ש). מדובר בקצה נוח יחסית, שמראה כי "רצים מכל סוגי הרקע והיכולות מצטרפים לקהילה", לדברי הדוח.
הנשים מדביקות את הפערים – בחוץ ובחדרי הכושר
אחד הממצאים המרשימים בדוח הוא העלייה המשמעותית בהשתתפות הנשים בספורט. בעוד שגברים עדיין מובילים במספר המרתונים שנרשמו (8% לעומת 5%), בנוגע לחצאי מרתון הפער כמעט נסגר: 16% מהנשים לעומת 17% מהגברים העלו פעילות של 21.1 ק"מ לאפליקציה במהלך 2024.
גם בחדרי הכושר נרשמה עלייה חדה בפעילותן של נשים. אימוני כוח הפכו לסוג הפעילות הצומח ביותר בקרב נשים, עם עלייה של 25% בהעלאת פעילויות לאפליקציה. נוסף על כך, נמצא כי 40% מהריצות והאימונים של נשים התבצעו במקומות סגורים – נתון שמעורר שאלות על הסיבות שמובילות לכך. ייתכן שמדובר בחיפוש אחר תחושת ביטחון, במיוחד בחודשי החורף בהם שעות האור פוחתות.
אגב, נתון מעניין נוסף הוא עלייה של 15 אחוז בקרב גברים בהעלאת אימוני יוגה ופילאטיס, מה שממחיש עוד יותר את צמצום הפערים המגדרי גם מהצד השני.
ריצה חברתית במקום בילויים ליליים
נתון נוסף שתפס את העין: העלייה החדה בפעילות קבוצתית. מספר מועדוני הריצה באפליקציה גדל ב-59% בשנה החולפת, במיוחד בקרב דור ה-Z (ילידי שנות ה-90 המאוחרות עד שנות ה-2010 המוקדמות). 66% מהמשיבים הצעירים ציינו כי הכירו חברים חדשים דרך קבוצות ספורט, ו-20% אף יצאו לדייטים בעקבות מפגשים ספורטיביים.
המשתתפים בפעילות קבוצתית דיווחו על מוטיבציה גבוהה יותר ותיעדו אימונים ארוכים יותר. קבוצות הריצה הפכו גם לחלופה בריאה יותר אפילו לבילויים ליליים: 92% מהמשתתפים בסקר שערכה סטראבה העידו כי הם מוכנים להפחית בצריכת האלכוהול וביציאות הליליות כדי להגיע ליעדי הכושר שלהם. כמו כן, 59 אחוזים העידו שהם רוצים להכיר אנשים חדשים דרך קבוצות כושר וספורט לעומת 14 אחוז בלבד דרך בילוי בבר (פי ארבעה).
אימונים מאוזנים ומנוחה – המפתח להצלחה
אחד השינויים הבולטים השנה היה הגישה לאימונים. פחות "No Pain, No Gain" ויותר איזון. על פי הדוח, זמן האימון היומי המועדף היה 53 דקות בלבד, ורוב האימונים שהועלו היו בכלל קצרים מ-20 דקות. האימון הפופולרי ביותר מבין אותם אימונים קצרים היה ה"סטפר-מדרגות" שהופך לפופולרי יותר ויותר. 43 אחוז מהאימונים בני פחות מ-20 דקות כללו את המכשיר המדמה עליית מדרגות.
באותו הקשר – נראה כי אפילו מתאמנים שהתכוננו למרתון השאירו מקום למנוחה: רק ב-49% מהימים שבתקופת ההכנה שלהם (16 שבועות לפני המרתון) נרשמו ריצות. בקרב מתאמנים שהתכוננו לחצי מרתון – הועלו ריצות רק בשליש מהימים בפרק הזמן האמור.
מבט קדימה
לפי הדוח, היעד המרכזי של המשתמשים לשנת 2025 הוא שיפור הבריאות הנפשית, במיוחד בקרב צעירים – 65 אחוז מהמשתמשים הצעירים שמו את הנושא הנפשי כאחת ממטרות העל שלהם לקראת 2025. עוד בגזרת היעדים – 43 אחוז מהמשתמשים שואפים להשלים מרוץ גדול במהלך השנה הבאה, 19 אחוזים רוצים להתמקד יותר במתיחות ובתנועה, 14 אחוזים רוצים לשפר את התזונה שלהם ו-14 אחוזים רוצים לשפר את איכות השינה שלהם.