אחד מרגעי השיא של המשחקים האולימפיים יגיע מחר (שבת) בבוקר, כאשר המרתון האולימפי לגברים יוזנק במרכז העיר פריז. שלושה ישראלים יהיו שם על המסלול המאתגר – סגן אלוף העולם מארו טפרי, השיאן הישראלי גשאו איילה וגירמה אמרה המנוסה והאיכותי. אליהם, אפשר להוסיף ישראלי נוסף שמייצג את נבחרת הפליטים – תחלואיני מלקה.
לכתבות נוספות בנושא:
"מאתגר יותר, מורכב יותר וקשה לחיזוי": נחשון שוחט בטור לקראת המרתון האולימפי
האזינו: האם סידני מקלפלין היא האתלטית הגדולה בכל הזמנים?
טבוגו עקץ: "אני לא יהיר כמו ליילס", האמריקאי החולה בספק לשליחים
זו תהיה השלישייה האיכותית ביותר שייצגה את ישראל אי פעם, על המסלול שנחשב לקשה ביותר במשחקים אי פעם. ההזנקה היא ב"הוטל דה ויל", וממנה ייצאו הרצים לכל האתרים התיירותיים במרכז פריז – אופרה גארנייה, מוזיאון הלובר, דרך הגדה המזרחית של הסן אל הטרוקדרו ומשם מעט מחוץ למרכז העיר אל העלייה המשמעותית הראשונה במסלול, עד לנקודת הציון של חצי המרתון, מעט לפני ארמון ורסאי בו יסתובבו חזרה.
החזרה אל מרכז העיר היא מדרך אחרת, כאשר לקראת ק"מ ה-30 מגיעה עלייה נוספת משמעותית ובסיומה ירידה חדה, שתאתגר את הרצים לא פחות מאשר העליות שהגיעו קודם. משם, דרך הגדה המערבית יחלפו הרצים תחת מגדל אייפל, עד הסיומת באינוואליד. בסך הכל המסלול כולל טיפוס מצטבר של 436 מטר וירידה מצטברת של 438 מטר, כאשר השיפוע המרבי יהיה 13.5 אחוז. אתם קוראים נכון, 13.5 אחוז, לא בטור דה פראנס, במרתון האולימפי.
תנאי מזג האוויר הצפויים מחר בפריז מעט פחות חמים מאשר חששו מהם המארגנים. בשעת ההזנקה (8:00 שעון מקומי, 9:00 שעון ישראל) צפויות 17 מעלות צלסיוס, כאשר עד הסיום הן צפויות לעלות לאיזור ה-21 מעלות. הבעיה האמיתית תהיה אחוזי הלחות הגבוהים, שינועו בין 65 ל-80 אחוז לאורך שעות המרוץ המפרך.
הרצים הישראלים עשו אקלום מדויק והכנה ספציפית למסלול ולתוואי הקשה שלו. כפי שסיפר מאמן נבחרת הריצות הארוכות דן סלפטר בפודקאסט של שוונג, הנבחרת הגיעה למחנה אימונים בפריז במיוחד כדי להכיר את המסלול, ובפרט את העליות והירידות החדות שלו, כשגם ההכנה המקצועית בשבועות שלפי המשחקים נעשתה מתוך מחשבה על שילוב בין תנאי גובה (המשפרים את היכולות האירוביות) לתנאי חום (שצפויים לשרור על המסלול כאמור).
האזינו לפודקאסט המרתק עם דן סלפטר:
באליפות העולם אקלום דומה הניב את המדליה ההיסטורית של מארו טפרי באליפות העולם בבודפשט. ככלל, מארו הראה שהוא יודע להסתגל לתנאים משתנים ולחלק נכון את כוחותיו לאורך תנאים מאתגרים. סביר כי נראה את שלושת הרצים הישראלים עובדים יחד כמיקשה אחת, לפחות לאורך חלק משמעותי מהריצה, מה שכמובן עשוי לסייע לשלושתם להפיק את המירב.
בניגוד לאותה אליפות עולם בבודפשט, הפעם היריבים קשים הרבה יותר והנבחרות שולחות את מיטב הרצים אל המערכה. הפוקוס כמובן על שלושת הקנייתים – האלוף האולימפי מריו ומטוקיו, שיאן העולם לשעבר אליוד קיפצ'וגה הוותיק, שלצידו בנסון קיפרוטו ואלכסנדר מוניאו; וכן על האתיופים – שיאן עולם נוסף לשעבר קנניסה בקלה הוותיק, וכן דרסה גלטה וטמיראט טולה. גם אלוף העולם ויקטור קילפגט האוגנדי, המדליסטים האולימפיים עבדי נגאיה ההולדני ובאשיר עבדי הבלגי, בתמונת המובילים, ויהיה מעניין לראות כיצד יתמודדו עם תנאי המסלול.