תמיד אמרו לכם שביצים מסוכנות לבריאות? שהן מקור טוב לחלבון אבל בפועל לא כדאי לשלב הרבה בתפריט? עכשיו אפשר להירגע! ה-FDA הודיע לאחרונה שעל סמך מחקרים ומידע שנאסף לאורך השנים אפשר לקבוע חד משמעית כי ביצה היא מזון בריא שתורם לבריאות. מה זה אומר?
לכתבות נוספות בנושא:
רעבים יותר בגלל החות'ים? אתם לא לבד!
האם ניתן להסתמך על AI לבניית תפריט תזונתי?
לא רק כשצמאים: עוסקים בספורט? כמה באמת אתם צריכים לשתות
בשבוע שעבר פרסם מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) כי ביצה נכללת בתוך רשימת המזונות הבריאים לצריכה, על סמך עדכון ההנחיות שפורסמו לאחרונה. השינוי נעשה לדבריהם על סמך מדע התזונה והנחיות תזונתיות עדכניות המראות כי לביצים יש מספר ערכים תזונתיים טובים התורמים לבריאות האדם.
הגדרה חדשה
לפי ההגדרה החדשה, ביצים משתלבות בסיווג הבריא של ה-FDA המחייב מזון להכיל מספר מינימלי של חומרים מזינים בודדים. ההנחיות התזונתיות העדכניות ממליצות לקהל האמריקאים לבנות דפוסי אכילה בריאים הכוללים מגוון רחב של ירקות, פירות, מוצרי חלב, חלבונים ודגנים מלאים. מוצרים נוספים שנכנסו לרשימה "הבריאה" ביחד עם הביצים הם למשל שמן זית (100% נקי שמן זית), סלמון, יוגורט דל שומן/ללא שומן, תערובת של אגוזים ופירות יבשים ועוד.
עדכון הרשימה של ה-FDA
רשימת המזונות של ה-FDA שיכולים לקבל את ההגדרה "מזון בריא" על גבי מוצרי המזון (The “healthy” nutrient content claim for use in food labeling) פותחה במקור בתחילת שנות ה-90. במהלך השנים ההמלצות השתנו ולכן ה-FDA עדכן את הטענה מה נחשב "בריא" למזונות כל כמה שנים. חשוב לזכור כי תזונה בריאה מורכבת משילוב של מגוון מזונות שיש להם ערכים תזונתיים טובים התורמים לבריאות האדם, ולכן רשימת המאכלים הזו היא דרך לעודד את הציבור הרחב לשלב אותם באופן קבוע בתפריט היומי. המטרה של עדכון הרשימה של ה-FDA היא כדי לסייע לצרכנים לזהות את אותם מזונות שנחשבים בריאים על מנת ליצור את הבסיס לדפוסי תזונה בריאים.
מה זה בפועל אומר, איך זה משפיע על התזונה שלנו?
הדבר הראשון והמרכזי שזה אומר הוא, שלא צריך לפחד יותר מביצים! הכנסת הביצים לרשימה של ה-FDA נותנת גושפנקה להכרה המדעית בערכים התזונתיים הטובים שיש לביצים וחשיבותן כחלק מתזונה בריאה ומאוזנת.
האם זה אומר שאפשר לאכול ביצה כל יום?
כן, ביצה היא חלק מההמלצות של המזונות שאפשר לשלב באופן קבוע בתזונה היומית.
האם זה אומר שאפשר לאכול בלי הגבלה?
כאן התשובה היא – לא בהכרח. נכון שיש בביצים הרבה יתרונות בריאותיים שהוכחו לאורך השנים במחקרים (חלבון איכותי, ויטמינים ומינרלים) אבל יש בה גם שומן רווי וכולסטרול. מכאן שהשילוב המידתי בלי להתנפל על 10 ביצים ביום חשוב מאד.
מה כמות הביצים המתאימה לי?
זו באמת שאלה אישית והיא תלויה האם יש לך גורמי סיכון למחלות כמו ערכים גבוהים של כולסטרול, כבד שומני, סיכון למחלות לב וכלי דם ועוד. במידה ויש גורמי סיכון ההמלצה היא לא להגזים בכמות הביצים היומית, אבל אפשר לשלב במינון נכון אחרי התייעצות עם רופא המשפחה או/ו דיאטן קליני. בגדול, המלצה בסיסית של ביצה אחת שלמה ביום (חלמון וחלבון) משתלבת בתפריט היומי, לא אמורה לפגוע בבריאות, ויכולה להיחשב בטוחה עבר מרבית האוכלוסייה.
ומה לגבי ספורטאים?
החלבון של הביצה נחשב חלבון איכותי בעל ערך ביולוגי גבוה החשוב לבניית השרירים. הביצה מכילה בפועל 8-7 גרם חלבון. כמות זו בפועל איננה נחשבת למאוד גבוהה, ולכן ספורטאים רבים נוהגים לצרוך כמה ביצים בבת אחת.
האם זה נכון, האם זה בריא?
התשובה צריכה להיות אישית לכל אחד על סמך סוג הספורט, מסת השריר בגופו והאם קיימים גורמי סיכון בריאותיים (כמו שצוין בפסקה הקודמות). אם מצבכם הבריאותי תקין ואתם רוצים לצרוך שתי ביצים, ביום כנראה שאין לכך מגבלה, כל עוד בדיקות הדם מראות שאין הצטברות של כולסטרול בדם.
רוצים לצרוך יותר ביצים? אפשרות אחת היא להגדיל את נפח הביצים על ידי שילוב של יותר "חלבוני ביצה" (החלק הלבן של הביצים) ולא לעבור שני חלמונים ביום. אפשרות אחרת היא להתייעץ עם דיאטן קליני להבנת מכלול התזונה והמצב הבריאותי, ואז להבין מה הכמות היומית המתאימה לך והאם אפשר לעלות את כמות הביצים. בכל מקרה חשוב לדעת שאין המלצה לצרוך את כל כמות החלבון היומית רק מביצים! המלצת החלבון היומית מהתזונה היא לגוון את מקורות החלבון ממגוון סוגים של מאכלים.
הכותבת: יעל דרור | דיאטנית קלינית ופיזיולוגית M.Sc, מנהלת מחלקת התזונה במרכז רפואי "מדיקס חיפה".