העולם המודרני מוצף במונח "בינה מלאכותית" (AI), וגם ענף הרכיבה על אופניים אינו יוצא מן הכלל. למעשה, נראה כי השימוש בבינה מלאכותית הולך וגובר בפלוטון המקצועני, וקבוצת UAE Team Emirates, בה מככב הרוכב הטוב בעולם כיום טאדיי פוגצ'אר, עשויה להחזיק בנשק סודי משלה – מערכת AI בשם 'אנה' (Anna), שמטרתה לסייע לרוכבים להגיע להישגים אופטימליים.
לכתבות נוספות בנושא:
אורח הכבוד בגאלה של איגוד האופניים: עופר קלדרון
פוגצ'אר פרץ, מילאן ניצח ותמונת השלום של קוגוט: סיכום יום 1 מהטור של האמירויות
כל הסימנים מעידים: זו הולכת להיות העונה הטובה אי פעם בענף האופניים הנשי
כבר במחנה האימונים של הקבוצה בדצמבר האחרון, המאמן חוויאר סולה וראש מחלקת הביצועים, ירואן סווארט, שיבחו את השימוש ב'אנה', מערכת בינה מלאכותית שפותחה במיוחד עבור קבוצת UAE. המערכת מאחסנת נתונים שונים – כולל מידע על אימונים, תזונה, מרוצים ועוד.
מנתחת את המרוצים
"נתנו לאנה לצפות בקטע מהטור דה פראנס ושאלנו כיצד המרוץ התפתח", סיפר סווארט בראיון נרחב ל-GCN. "אנה סיפקה לנו את 'הסיפורים המרכזיים' של המרוץ, תוך התמקדות בטאדיי פוגצ'אר ובכל הנתונים שהוא הפיק. כך אנו מקבלים תובנות שאי אפשר להשיג מצפייה בטלוויזיה בלבד."
UAE משתמשת במערכת ככלי להבנת הרוכבים שלה ושיפור ביצועיהם. קשה לקבוע באופן חד-משמעי עד כמה הבינה המלאכותית תרמה להצלחת הקבוצה, אך אין ספק שהשנה (ובמיוחד ב-2024) הקבוצה זכתה להצלחות רבות. המערכת מאפשרת לנתח מרוצים בשילוב עם נתונים פיזיולוגיים של הרוכבים – והתוצאות מתקבלות באופן מיידי.
"אנה מפיקה את כל הנתונים תוך דקה אחת בלבד", מסביר סווארט. "אם היינו צריכים לנתח את כל הנתונים בעצמנו, היינו זקוקים לאדם עם כמות זמן אינסופית".
המהפכה הטכנולוגית בענף
בשנים האחרונות חלה קפיצת מדרגה משמעותית בתחום התזונה והטכנולוגיה בענף האופניים, במיוחד בכל הנוגע לשיפור האווירודינמיקה של הרוכבים והציוד שלהם. קבוצות הצמרת משקיעות באובססיביות בכל פרט קטן, עד שנדמה שאין עוד מקום להתקדמות – אך ייתכן שדווקא הבינה המלאכותית היא התחום שיכול לספק את היתרון הבא.
לאורך השנים, עם התחייבות ארוכת הטווח של נותני החסות של הקבוצה, UAE תצבור מאגר נתונים עצום, שעשוי להפוך לכלי קריטי בעתיד.
"כדוגמה, אנחנו יכולים לשאול את אנה: 'רוכב X מתכונן למרוץ פלאש ואלון. איזה אימונים הוא עשה בעבר שהובילו לתוצאה הטובה ביותר שלו במאמץ של שתי דקות?' ואז הבינה המלאכותית סורקת נתוני אימונים מחמש השנים האחרונות, ובודקת כיצד הרוכב התאמן לפני שהגיע לערך השיא שלו," מסביר סווארט.
עבור המאמנים שעובדים עם הרוכבים, מדובר בכלי שעשוי לשנות את כללי המשחק – ואולי אף להפוך לסטנדרט ברחבי הדבוקה כולה. "ואז אנה אומרת לנו, למשל: 'הרוכב צריך להגיע למרוץ עם CTL (עומס עימונים כרוני) של 115'. עבור גרנד טור, המספר עשוי להיות 130".
כשהנתונים הופכים לכלי מרכזי בניהול הקבוצה, נראה כי הבינה המלאכותית עשויה לשחק תפקיד מפתח בניצחונות הבאים של טאדיי פוגצ'אר שמתחרה בימים אלו בטור של האמירויות, של זו'אאו אלמיידה שמתחיל היום את השתתפותו בוולטה אלגראבה, ושל עולם האופניים כולו.