הכול על כאבי ברכיים והטיפול בהם

מרגישים אותן אחרי המרוץ? הן כואבות אחרי האימון? בגללן אתם לא יוצאים לריצה? כל מה שצריך לדעת כדי להימנע מכאבי ברכיים
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp


מרגישים אותן אחרי המרוץ? הן כואבות אחרי האימון? בגללן אתם לא יוצאים לריצה? כל מה שצריך לדעת כדי להימנע מכאבי ברכיים

מאת: דר' דוד מורגנשטרן


אחד הביטויים הראשונים לבעיה בברכיים הוא כאב. אצל צעירים וספורטאים כאבי הברכיים עלולים לנבוע מהפעלה לא נכונה, בעיקר עומס יתר, וגם מפגיעות חריפות בעת פעילות גופנית אינטנסיבית. אצל מבוגרים, הכאבים עלולים להוות סימן לשינוים רקמתיים במבני הברך ולאותת על תהליכים ניווניים ושחיקתיים בסחוס המפרקי.

File:Knee diagram.svg



על מנת להימנע מנזקים ומפגיעה סופנית של הסחוסים המפרקים, רצוי מאוד לנקוט מספר פעולות מנע:


  1. להימנע מספורט פתאומי, מה שקרוי גם 'ספורטאי סוף השבוע'.
    בעיקר מדובר על בני 40 פלוס שמשחקים כדורגל, כדורסל וכו', בשבת ובמשך השבוע
    לא עושים שום פעילות. ככל שמתבגרים, תחזוקת השרירים, הגמישות והסיבולת הם
    מרכיבים עיקריים של תפריט הפעילות היומיומית.

  2. להקפיד על חימום לפני הפעילות הגופנית ומתיחות לאחריה.
  3. שמירה על משקל גוף תקין – עודף משקל עלול להאיץ את קצב שחיקת הסחוסים.
  4. נעילת נעל מתאימה (עם מדרסים אם יש צורך) – שימוש במדרסים לא מתאימים במקרה של פלטפוס או קשת גבוהה תעצים את כאבי הברכיים ותיתכן החמרה במצבן במהלך פעילות ספורטיבית עקב העמסת יתר על הברך.

  5. צעירים צריכים להתאים את הפעילות הגופנית לנתונים הפיסיולוגיים שלהם: לא כולם בנויים לאותו מקצוע ספורטיבי! טרנדים למיניהם לא בהכרח מתאימים לכל אחד.
  6. תוכנית אימונים הדרגתית – פגיעות עומס יתר עשויות להיווצר גם בקרב אלה שלא רגילים למאמצים וגם בקרב אלו שנמצאים בכושר מעולה. אי-הפסקת המאמץ במקרה של הפעלת עומס יתר על הגוף עשויה להביא לפגיעה במפרק הברך לכן חשוב לתכנן תוכנית אימונים בהדרכה מקצועית ותוך הקשבה מרבית לגוף.
  7. חיזוק שרירי הליבה והברך – שרירי הליבה הם אותם שרירים מסביב לגו התורמים רבות ליציבות עמוד השדרה והברכיים. חיזוק כל השרירים מסביב לברך מביאים להורדת העומס על המפרק.



בקרב הצעירים, למי שסובל מבעיות ברכים כרוניות התרופה המיידית הטובה ביותר היא מנוחה, כאבים שאינם מרפים לאחר מנוחה או כאלה הנמשכים מעבר לזמן סביר, יש לאבחן אותם ולתת פתרונות מתאימים. קירור מקומי ומשחות לשרירים עייפים, עשויים לסייע גם למפרקים. לעתים הרופאים ימליצו גם על כדורים נוגדי דלקת וכאב לצורך הפחתת הגירוי המזיק והרגעת המצב לצורך הערכה וטיפולים פיזיותראפיים. בקרב האוכלוסייה המבוגרת מדובר כאמור בעיקר בתהליכי הזדקנות ולעתים קרובות אף שחיקה של המפרק (האוסטאוארטריטיס – osteoarthritis).

בנוסף להמלצות הקודמות להלן מס' המלצות נוספות:


  1. להבדיל מצעירים, שצריכים להתאים את הפעילות הגופנית שלהם לפיסיולוגיה ולאנטומיה, מבוגרים צריכים להתאים את הפעילות למגבלות שלהם: מושגים כגון "no pain – no gain" אינם רלוונטיים ועלולים אף להזיק יותר מאשר לעזור! כדאי להימנע מפעילות ספורטיבית מאומצת שבה מופעל עומס רב יחסית של משקל הגוף על המפרק הפגוע, כגון ריצה ואירובי ולעבור לפעילות גופנית ללא נשיאת משקל, כמו שחייה ורכיבה על אופניים.

  2. במקרה של כאבים כרוניים, ולאחר התייעצות מקצועית מתקדמת, ניתן להיעזר בכדורים נוגדי דלקת וכאב.

  3. בשנים האחרונות התווספה טכניקה חדשה למניעה והאטה של שחיקת הסחוס במפרק הברך, שכוללת סדרת הזרקות של חומצה היאלורונית למפרק. חומצה זו היא מולקולה בסיסית שדומה ל"מים הטבעיים" המצויים במפרק הברך ואשר שומרים על תפקודו התקין, עשויים למנוע את שחיקתו ואת היווצרותם של התהליכים הדלקתיים. חשוב להבחין בין הדור הישן של החומצות ההיאלורוניות – שמכילות חלבונים ועלולות לגרום לגירוי עור, לנפיחות ולאלרגיות, לבין הדור החדש כמו – ה"ארטריז" שאינו גורם לתופעות אלרגיות, לגירוי או לנפיחות ואפשר להזריקו ישירות לברך, למספר בלתי מוגבל של פעמים.

  4. במקרים מסוימים, יש צורך בניתוח ארטרוסקופיה – לצורך ניקוי והטריית החלקיקים הסחוסיים ומיניסקוסים שהתפוררו עם הזמן.

  5. לבסוף, במקרים קיצוניים בהם רקמת הסחוס נהרסה כליל וקיים עיוות בציר הברך, הפתרון יהיה בניתוח להחלפת המפרק הפגוע. ניתוח זה מאפשר למטופל איכות החיים ותפקוד מצוין של הברך אלא שהוא מוגבל לקבוצת האוכלוסייה המבוגרת יותר (מעל גיל 65); על כן רצוי ומומלץ להיצמד ל"הוראות ההפעלה והמניעה" על מנת לדחות ככל אפשר את הנזק הקיצוני של הסחוס.



דר' דוד מורגנשטרן, אורטופד ומנתח מומחה, יועץ אורטופדי לוועד האולימפי הישראלי ויועץ בקליניקת "מעגלים"



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"הלב שלי אומר שפריז לא הייתה מספיק עבורי. אני לא רוצה לסיים שם", שיאן העולם אדם פיטי, על ההתלבטות שלו אם להמשיך לקמפיין אולימפי נוסף




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג