אנו הישראלים אוכלים סלטים למריחה כמעט בכל הזדמנות: סלט חומוס, סלט חצילים, סלט טחינה ועוד, אך רובינו בכלל לא יודעים לזהות את התוספות המזיקות בתוך רשימת הרכיבים וגם לא יודעים מה ההשפעות שלהן
מאת:טלי גולדנברג
הרכיבים הבסיסיים של הסלטים הללו בריאים: גרגרי חומוס, חצילים, טחינה וכו', הבעיה היא בתוספות המלאכותיות שמוסיפים לרוב הסלטים, הן לא בריאות ואף מזיקות לגופינו.
רובינו בכלל לא יודעים לזהות את התוספות המזיקות בתוך רשימת הרכיבים וגם לא יודעים מה ההשפעות שלהן. חלקנו אף מעדיפים לקנות סלטים עם תאריכי תפוגה ארוכים יותר למרות שבעצם ככל שאורך חיי המדף של המוצר ארוך יותר (חודש ומעלה במקרה של הסלטים הרגילים, ניתן להבין שכמות החומרים המשמרים גבוהה יותר.
אין זה אומר שיש להימנע מאכילת הסלטים האהובים, אלא שיש לבחור בסלטים נטולי התוספות.
לפניכם רשימה של החומרים המזיקים והשפעותיהם:
תוספת חומרים מייצבים/משמרים:
גואר גאם- חומר מייצב E-412
מדוע מוסיפים אותו לסלטים? משמש כקושר טבעי של מולקולות המזון (שומר על עיסה אחידה וסמיכה).
תופעות לוואי אפשריות- גזים במערכת העיכול, תחושת נפיחות, שלשול או עצירות.
מוצרים נוספים המכילים אותו – במוצרי מזון רבים ביניהם משקאות קלים, לחם, מסטיקים, בשר מעובד וכן בקוסמטיקה ותעשיית התרופות.
פוטסיום סורבט – חומר משמר E-202
מדוע מוסיפים אותו לסלטים? חומר קוטל חיידקים ופטריות.
תופעות לוואי אפשריות – עלול לגרום לאלרגיה לרגישים אליו.
מוצרים נוספים המכילים אותו – מצוי בגבינות, ריבות וקופסאות שימורים, פיצות קפואות, משקאות קלים, ממתקים,רטבים ועוד.
סודיום בנזואט- E-211
מדוע מוסיפים אותו לסלטים? חומר משמר קוטל חרקים ופטריות ומסווה טעמים של מזון לא איכותי.
תופעות לוואי אפשריות – אנשים הסובלים מאסטמה או רגישות לאספירין עלולים לסבול מסימפטומים אלרגיים שעלולים להחמיר בעת צריכה נוספת של חומצה בנזואית במיוחד בשילוב עם טטרזין.
מוצרים נוספים המכילים אותו – מצוי ברוטב ברביקיו, רוטב סויה, רטבים לסלטים, מיצים כמיץ אננס, קופסאות שימורים וכו'.
שמן טוב ושמן רע:
שמן צמחי – מרגרינה, שמן דקלים או שמן קוקוס.
מדוע מוסיפים אותו לסלטים – עלות נמוכה, עמידות לחמצון ולקלקול בתהליך הייצור וחיי מדף ארוכים.
בסלטים רבים משתמשים בשמן צמחי כגון: שמן דקלים, שמן קוקוס או מרגרינה (שומן טרנס).
הסיבה לשימוש בשמנים אלו הן עלות נמוכה ובשל עמידותם לחמצון ולקלקול בתהליך הייצור, וחיי המדף שלהם ארוכים.
שומן טרנס מיוצר משמן צמחי שעבר תהליך הידרוגנציה (הוספת מולקולת מימן לשמן הנוזלי) זהו למעשה שומן סינטטי אשר ידוע כמזיק לגופינו וידוע כמגביר סיכון למחלות לב ע"י העלאת רמות הכולסטרול הרע – ה- L.D.L והורדת רמות הכולסטרול הטוב – ה- A.D.L.
שומן הטרנס אף מגביר על פי מחקרים את הסיכון לפתח סוכרת ולתהליכים דלקתיים בגופינו ובמדינות רבות בעולם נאסר השימוש בו או מוגבל לכמות של 2% מסך השומן במזון.
שמן זית בריא הוא שמן חד בלתי רווי הידוע בשל השפעתו המיטבה עם בריאותינו בהגנה מפני מחלות לב וכלי דם ותורם להעלאת הכולסטרול הטוב ה- H.D.L וכן שמן חמניות הוא שומן רב בלתי רווי אשר מומלץ אף הוא לשימוש .
סיבים תזונתיים בסלט:
כבר כמעט כולם יודעים: סיבים תזונתיים בריאים מאוד לגופינו. הם תורמים ומזרזים את העיכול ועשירים.
סיבים תזונתיים הינם חומרים מהצומח אשר הגוף אינו מצליח ברובו לפרקם ואינם מתעכלים במערכת העיכול. נמצאים גרעינים, קליפות של ירקות ופירות, בקטניות כמו חומוס, פול, שעועית, עדשים ודגנים מלאים (חיטה מלאה, אורז מלא) וכן שיבולת שועל.
ניתן לחלק את הסיבים התזונתיים למסיסים ובלתי מסיסים
סיבים לא מסיסים מצויים בדגנים המלאים, בקליפות של פירות ובירקות. הם סופחים מים, מגדילים את נפח הצואה ומגבירים את תנועתיות המעי, מה שמסייע מאוד למניעת עצירות.
סיבים מסיסים אפשר למצוא בפירות, בקטניות, בשיבולת שועל ובירקות. הסיבים המסיסים סופחים מים במעי הדק והופכים למין ג'לי הלוכד חלקיקי שומן, כולסטרול וסוכר, מה שמונע את ספיגתם של חומרים אלה.
כמות הסיבים התזונתיים היומית המומלצת לאדם – כ- 25-30 גר' ליום.