מזונות העל הם טרנד לוהט של השנים האחרונות. תוכלו למצוא אותם בכל מקום: בתוך שייקים, על המדפים בסופר, בתוך חטיפים, ממליצים לצרוך אותם בתכניות הבוקר ובכתבות תזונה. מזונות כמו אוכמניות, כרוב או זרעי צ'יה מומלצים כמניעה למחלת הסרטן, לירידה במשקל ואפילו לשיפור מצב הרוח, אבל האם מזונות העל הללו אכן ניחנים ביכולות "על"? או שמא מדובר ביכולות של סופר שיווק שהכתירו את אותם מזונות כאלו והעלו את אחוזי הפופולריות שלהם. תעמולה שיווקית של בעלי אינטרסים, אינה מורידה את הערכים הבריאותיים הרבים שיש לאותם פירות, ירקות או זרעים, אבל נראה כי תעמולה שיווקית היא זו שעומדת יותר על הפרק מאשר הוכחות מחקריות. אספנו לכם מספר דוגמאות למזונות על שהם פחות "על" ממה שאתם חושבים.
1. קייל
בעבר ניתן היה למצוא את עלי הקייל מקשטים צלחות במסעדות גורמה אולם כיום תוכלו למצוא אותם על מדפי הסופר ואצל הירקן השכונתי. קייל מכיל חומרים נוגדי חמצון, רמות גבוהות של ברזל וגם ערכים גבוהים של ויטמין A. על פניו כאשר מסתכלים על המספרים, הקייל נראה כמו ירק מדהים שחובה להכניס אותו לתפריט אולם כאשר מנתחים את המספרים קצת יותר לעומק, מגלים כי תתי הסוגים של ויטמיני A, K וברזל שיש בקייל, אינם מועילים יותר ממזונות כמו ברוקולי וכרוב ניצנים לדוגמה שאינם מוגדרים מזונות על. לקייל יש תכונות תזונתיות נהדרות, אך נראה שיש לו גם יחסי ציבור מצוינים ובעלי אינטרסים כלכליים שעומדים מאחור.
כתבות נוספות בנושא
6 מזונות שכדאי לספורטאים להיזהר מהם
5 המזונות הגרועים ביותר במקרר שלצכם
מה הם 100 המזונות המזינים ביותר לספורטאים?
2. זרעי צ'יה
אם לא הייתם על אי בודד ומנותקים, אז בטוח שמעתם, קראתם או אפילו טעמתם את זרעי הצ'יה המפורסמים. תוכלו למצוא אותם בכל כך הרבה מקומות כמו מאפים, חטיפי אנרגיה ותוספת מעניינת לסלט בבתי קפה. טוענים שהזרעים הקטנטנים הללו מלאים באומגה 3, נוגדי חמצון, מכילים רמות גבוהות של סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, משווקים אותם כפתרון מעולה להורדת רמות הכולסטרול ולחץ הדם, למניעת התקפי לב והגנה מפני סרטן. שוק זרעי הצ'יה גורף לכיסו מיליוני דולרים מדי שנה בזכות קמפיין שיווקי מעולה. אך האם הזרעים הקטנטנים הללו הם באמת המקור לכל הטוב בעולם? מסתבר שלא ממש. זה נכון שכמות הסיבים המסיסים בהם גבוהה יחסית אולם כמות אומגה 3 הינה זניחה לעומת מקור כמו דג סלמון. הוספת זרעי צ'יה לתזונה שלכם לא תזיק אבל אל תצפו כי לנסים ונפלאות.
3. קינואה
עוד כוכב עולה בשמי מזונות העל, הקינואה, הדגן העתיק מגיע אלינו הישר מדרום אמריקה, הפך לשם החם של מזון הבריאות. את הקינואה תוכלו למצוא כמעט בכל מקום, החל מדגני בוקר, חטיפי אנרגיה ועד לסלט קר בבתי קפה. קינואה עשירה בסיבים תזונתיים, חלבונים וחומצות אמינו. ממליצים על הקינואה ככלי עזר לירידה במשקל אולם טרם נמצא מחקר על בני אדם שאכן מוכיח כי קינואה מסייעת לירידה במשקל.
4. אוכמניות
מחקר שנערך בשנת 1996 באוניברסיטת טאפטס מצא כי באוכמניות יש רמות גבוהות של נוגדי חמצון היכולים לסייע בהפחתת רמות דלקת בגוף וסיכון לסרטן. מחקרים נוספים מראים כי אוכמניות מעכבות את איבוד זיכרון בקרב אנשים מבוגרים, מורידות לחץ דם אצל נשים לאחר גיל המעבר אבל האם האוכמניות הן באמת מזון על? התשובה היא אולי. ללא ספק קיימים על אוכמניות ממצאים מרשימים יחד עם רשימה לא קטנה של יתרונות בריאותיים, אך האם זה מספיק כדי לקרוא לאוכמניות "מזון על"? אחת הבעיות היא שמחקרים רבים נעשו על בעלי חיים ולא על בני אדם.
5. גוג'י ברי
כמה נכתב על הגרגרים הקטנים והאדומים שמזכירים תותים. הם הגיעו אלינו מסין ומייחסים להם תכונות רבות החל מטיפול בסרטן ועד לנוגדי חמצון וטיפול במחלות לב. אין ספק שגוג'י ברי יכולים להיות תוספת מעולה לתפריט שלכם אולם טרם הוכחו היכולות התזונתיות של הפרי המסתורי. על פי שירות הבריאות הלאומי של ארצות הברית, אין כמעט ראיות לכך שצריכת גוג'י אכן יעילה במלחמה במחלות לב וכלי דם, סרטן או מערכת החיסון. כמו כן, ברוב המחקרים שנעשו, נעשה שימוש בתמצית מטוהרת של הפרי ולא צריכת הפרי כמו שהוא נמכר בחנויות.
ספורטאים הינם צרכנים של מזון בריאות ודואגים להזין את גופם בדלק הטוב ביותר וככאלה חשוב לזכור שלא קיים מזון אחד שיפתור את כל בעיותיכם וישמור עליכם מכל המחלות ולכן המושג "מזון על" הוא בעייתי. חשוב לשלב בין כל המזונות יחד שכן כל אחד מהם בנפרד יכול להעשיר את התפריט היומי שלכם.