כריס פרום חגג 34 שנים לפני כארבעה שבועות. מתנת יום הולדת מאוחרת ומרה העניק לו קיר צרפתי בו התנגש אלוף הטור דה פראנס המרובע במהלך תחרות הכנה לקראת הטור, במהירות של 55 קמ"ש. התוצאה – שבר מורכב בעצם הירך, שברים בצלעות, פגיעה במרפק ואבדן של 2 ליטר דם.
עוד כתבות בנושא
כריס פרום שבר את הרגל ולא יוכל להתחרות בטור דה פראנס
כריס פרום יוכרז גם כמנצח של וואלטה א'אספניה 2011
מה גרם לביצועים המדהימים של כריס פרום בג'ירו ד'איטליה?
פרום נותח בבית חולים צרפתי, ולמרות הפציעות הקשות הרופאים אופטימיים ביחס לסיכויי התאוששותו. המנתח האיטלקי סבור שפרום יוכל לחזור לכושר תחרותי בתוך שישה חודשים. השאלה היא – אם זה לא מאוחר מדי?
כריס פרום הוא מהבודדים שניצחו בכל שלושת הגרנד טורים. בחולצה הצהובה בטור דה פראנס הוא זכה 4 פעמים (2013, 2015, 2016, 2017). שנת 2018 היתה הפעם הראשונה מאז הניצחון הראשון שלו, בה פרום סיים את הטור לא כמנצח (מטור 2014 נאלץ פרום לפרוש בשל פציעה). הסיבה שפרום עדיין מתחרה על אופניים היא המטרה האחרונה שחשובה לו – ניצחון חמישי בטור דה פראנס והצטרפות למדרגת ארבעת הענקים מנצחי חמשת הטורים – ז'ק אנקטיל, אדי מרקס, ברנאר הינו ומיגל אינדוראין (את השם לאנס ארמסטרונג ש-7 ניצחונותיו הרצופים נפסלו, אין איש מעז להזכיר).
פרום כבר דן עם צוותו בתכנית שיקום. הוא רוצה לחזור. במילה לחזור הכוונה היא אחת – לטור דה פראנס כדי לנצח. אלא שבטור 2020 יהיה פרום כבר בן 35. השאלה היא – האם הוא לא איחר כבר את הרכבת?
רק רוכב אחד ניצח בטור דה פראנס אחרי יום הולדתו ה-35. היה זה פירמין למבו הבלגי, והוא עשה זאת בניצחונו השני בטור כשהיה בן 36 בשנת 1922. מאז חלפו כמעט 100 שנה. בשנים האחרונות, המבוגר ביותר שניצח היה קאדל אוואנס בגיל 34. יחיד ומיוחד היה ג'ינו ברטאלי האיטלקי שעשה זאת פעמיים בהפרש של 10 שנים האחת מהשנייה – בגיל 24 בשנת 1938 ובגיל 34 בשנת 1948, כשבאמצע מלחמת העולם השנייה ועמה סדרת פעולות הגבורה האישיות של הרוכב האיטלקי האגדי להצלת יהודים מציפורני הנאצים.
בזמן ההזנקה של טור 2020, יהיה כריס פרום בן 35, ללא ספק בצד הלא נכון של הסטטיסטיקה. באופן פרדוקסלי, ייתכן שדווקא הפציעה הנוכחית תעמוד לצדו. מעטים הם המקרים בהם ספורטאים מקצוענים זוכים למנוחה גופנית ומנטלית עמוקה וממושכת בשנות השיא של הקריירה. הפציעה של פרום כבר כפתה עליו מנוחה שכזו. מצד אחד, העצמות השבורות והשרירים הקרועים יידרשו למהלך התאוששות ממושך, אבל מצד שני מערכת הלב-ריאה, ושרירים נוספים, יזכו למנוחה ארוכה שלכמותה ספק אם זכו כבר שנים.
האתגר הראשון של פרום במשימתו לנצח בטור 2020, אחרי התאוששות מהפציעה, יהיה לזכות בביטחון של קבלת גיבוי מלא מהקבוצה שלו להתמודדות כמוביל הקבוצה בטור 2020. קבוצת אינאוס (עד לאחרונה – סקיי) לא תדרוך במקום. כבר בחודש הקרוב היא תסתער בכל כוחה ויכולתה על החולצה הצהובה בטור דה פראנס. אם למדנו משהו מהשנה שעברה, זה שיש לה סיכוי. גריינט תומס רכב את טור 2018 לצדו של פרום, ולבסוף זכה בטור כולו.
דבר אחד שהעבר לימד אותנו הוא שאת כריס פרום אין למהר להספיד. בג'ירו ד'איטליה אשתקד, בימים שאחרי התרסקותו בסיור היכרות מסלול לקראת שלב נגד השעון הראשון בירושלים, נראה הסיכוי של פרום לזכות בג'ירו הולך ונמוג. לקראת סוף הג'ירו שלף פרום מהשרוול תצוגת רכיבה אימתנית שהחלה במתקפה במעלה הפינסטרה, ואשר כמותה נראו בודדות ב-20 השנים האחרונות בעולם האופניים. אחרי שנראה היה שסיכוייו לנצח בג'ירו נמחקו, ההתקפה שלו הביאה לו את הניצחון בקורס הרוסה והחולצה הוורודה.
יהיה אשר יהיה, כל אוהב תחרויות אופני כביש ודאי מייחל לראות את פרום מנפק ניסיון אחד (אחרון?) בקיץ הבא, בגיל 35, להיכנס שוב לשדרות השאנז אליזה כשהחולצה הצהובה על כתפיו. קל זה לא יהיה, אבל הקנייתי-בריטי הקשוח, מעולם לא נרתע ממשימות קשות.
צילום עמוד הבית: youkeys
הלוואי והוא יקח טור חמישי.
הוא רוכב ענק.