ממחקר חדש עולה שקערה של דגני בוקר מלאים טובה להתאוששות שלאחר מאמץ גופני כמו משקה ספורט, מה גם שהיא זמינה וזולה יותר מהמשקאות הפופולריים – מאת מולי אפשטיין, פיזיולוג במרכז לרפואת ולמחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט
מאת:מולי אפשטיין
המחקר שנערך באוניברסיטת טקסס בדק את ההשפעה הפיזיולוגית של מגוון מזונות לאחר ביצוע מאמץ גופני. לצורך המחקר גויסו 12 רוכבי אופניים מאומנים, 8 גברים ו־4 נשים. בניגוד למחקרי תזונה רבים אחרים פרוטוקול המאמץ במחקר הנוכחי שיקף באופן די מדויק מבנה אימון טיפוסי. לאחר פרק חימום קצר נדרשו הנבדקים לדווש בקצב עבודה נוח במשך שעתיים. הפרוטוקול במחקר הנוכחי שונה מזה הנהוג במרבית המחקרים בהם נדרשים הנבדקים לרכוב עד למצב של אפיסת כוחות. "מטרת המחקר שלנו הייתה להשוות בין אכילה של דגני בוקר מלאים וחלב – מזון רגיל בעצם – ובין שתייה של משקאות ספורט לאחר אימון מתון", ציינה לין קמר, החוקרת הראשית בצוות המחקר. "רצינו להבין מהי התרומה היחסית של סוגי המזון השונים על מלאי הגליקוגן בשרירים ועל הסינתזה של חלבוני השריר במתאמן ממוצע", הוסיפה החוקרת. "מצאנו שלאחר אכילה של דגני בוקר מלאים טעינת מאגרי הגליקוגן בשריר בסמוך לסיום המאמץ הייתה טובה לא פחות מזו שנמצאה לאחר צריכה של משקאות ספורט. מבחינת סינתזת החלבון מצאנו אפילו תוצאות טובות יותר לאחר צריכת הדגנים והחלב", ציינה החוקרת.
דגני בוקר מלאים וחלב רזה הם אופציה זולה יותר בהשוואה למשקאות הספורט. החלב מספק חלבון איכותי וקל לעיכול שנספג בקצב גבוה יחסית ומעודד את סינתזת החלבון ואת ההסתגלות של השריר לאימון. בשל התכונות הללו מהווה החלב אופציה מצוינת לספורטאים שמתדלקים את עצמם בבית ישר אחרי האימון.
המלצת צוות המחקר לספורטאים חובבים או לספורטאים שאינם תחרותיים, אבל מעוניינים לשמור על רמת כושר גופני טובה, היא לגשת למטבח מייד בסיום האימון ולמלא לעצמם קערה של דגני בוקר ושל חלב רזה.
לטענת החוקרים יהיה זה צעד חכם יותר מאשר להשקיע כסף ברכישה של משקאות ספורט יקרים.
מקור:
מולי אפשטיין – פיסיולוג, יועץ במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט טלפון 3063*, מנהל הפורום: "חיים וספורט".
לכניסה לפורום "חיים וספורט" הקליקו כאן