האם אפשרי לשמור על כושר גופני ועל משקל תקין מבלי לקום מהספה? זו ככל הנראה משאלת הלב או הפנטזיה של חלק לא מבוטל באוכלוסייה. גלולה קטנה עלתה לאחרונה לכותרות בדיוק בהקשר הזה, אך רגע לפני שיוצאים לחגוג או לחפש איך אפשר להשיג אותה ברשת, כדאי לצנן מעט את ההתלהבות ולהבין לעומק במה בדיוק מדובר.
לכתבות נוספות בנושא:
מי זקוק להם, איך בוחרים והמיתוסים השגויים: המדריך המלא לבחירת מדרסים
8 עצות חשובות לרצים ורצות בגיל המבוגר
ממש לא רק לטניסאים: מהו מרפק טניס ואיך נוכל למנוע אותו?
מחקר חדש שנערך בדנמרק ופורסם ב Journal of Agricultural and Food Chemistry מציג גישה חדשנית לאספקה כפולה של שתי מולקולות מרכזיות בגוף: לקטט ובטא-הידרוקסיבוטיראט (BHB). הלקטט ידוע כמקור אנרגיה מיידי לשרירים במהלך פעילות גופנית, בעוד שה-BHB מיוצר בגוף בזמן צום או בתזונה קטוגנית ומשמש דלק חלופי למוח ולשרירים.
במחקר המדובר, יצרו החוקרים מולקולה חדשה המשלבת בין הלקטט ל-BHB, מתוך מטרה לבחון את השפעתם המשותפת בגוף. הם התמקדו במנגנונים פיזיולוגיים הכוללים את שיפור הניצול האנרגטי והיכולת של הגוף להתמודד עם מאמצים גופניים ממושכים. במחקר בדקו את ההשפעות על בעלי חיים במעבדה והדגישו את פוטנציאל השיפור בתפקוד המוחי והגופני, לצד ירידה בייצור לקטט מוגבר בשרירים המוביל לתחושת עייפות.
ממצאי המחקר הראו כי אספקת לקטט ו-BHB יחדיו עשויה להוביל לשיפור הביצועים הפיזיים, הודות לניצול יעיל יותר של מקורות אנרגיה חלופיים. משמעות הדבר היא שהשימוש במולקולות אלו עשוי לאפשר לגוף להמשיך להתאמץ זמן רב יותר לפני עייפות, ולשפר את הביצועים בזמן פעילות גופנית מאומצת.
פרופסור יואב כהן, אחד מהחוקרים המובילים, הסביר: "השימוש במולקולה יכול לסייע בשיפור הסיבולת והביצועים במהלך פעילות גופנית, וייתכן שבעתיד נוכל להשתמש בתוסף זה כדי לעזור לאנשים להפיק יותר ממאמצים פיזיים, בין אם מדובר בספורטאים מקצועיים או באנשים שעוסקים בכושר גופני למטרות בריאותיות".
אז האם ניתן להחליף את האימון בגלולה? לא כל כך מהר! למרות ההבטחה הגדולה, חשוב להבהיר כי לא מדובר בתחליף לאימון גופני. כלומר, הגלולה אינה יכולה להחליף את האימון עצמו, אך אולי יכולה לסייע בהגברת היכולת הגופנית, כמו גם לסייע בשיקום לאחר מאמץ.
חשוב מאוד להבין ולהדגיש כי נכון להיום, המחקר בוצע בבעלי חיים בלבד וניסויים קליניים בבני אדם ייקחו ככל הנראה עוד מספר לא מבוטל של שנים. המשמעות היא שיש עוד דרך רבה לעבור עד ליישום (אם בכלל) בתוספי תזונה המיועדים לבני אדם.
לסיכום
המחקר מצביע על פוטנציאל גדול בשימוש בתוספים אלו לשיפור הביצועים הפיזיים והמוחיים, אך יש לזכור כי מדובר בפוטנציאל בלבד והמחקר עדיין בראשית דרכו. עוד מוקדם מאוד להעריך עד כמה תוספים אלה יהיו יעילים לשימוש בקרב הציבור הרחב. אז לעת עתה, הדרך לאימון טוב ויעיל עדיין עוברת דרך פעילות גופנית קבועה. אז יאללה, קומו מהספה!
הכותב: חגי טל שחר | דיאטן קליני עם התמחות בספורט, מחלקת התזונה ב"מדיקס" חיפה ותל אביב.