הרוכב הקזחי מקבוצת אסטנה, שהושעה לאחר פרשת 'פוארטו', שב לנצח במרוצי העל. אלכסנדר וינוקרוב הואשם, ריצה את עונשו וחזר לפסגה עם קבוצתו אסטנה. זמן קצר אחריו הגיעו בהתאמה, הרוכב הרוסי, קולובנב ווואלורדה הספרדי
מאת:יאיר בן עמי
לפני חמש שנים היה אלכסנדר וינוקורוב אחד הרוכבים המרתקים בדבוקה. מרוץ שהיה על קו הזינוק לא יכול היה להיות צפוי למעט העובדה כי מתי שהוא, היכן שהוא, תבוא התקפה של הקזחי הבלתי נלאה. למרוץ ליאז'- בסטון- ליאז' 2005 הוא הגיע כרוכב המועמד לנצח בכל מרוץ בו הוא משתתף, חד יומי, מרוץ קטעים או גראנד טור. אך אז, וזה קרה ערב הזינוק לטור דה פרנס לפני כשלוש שנים, באה פרשת פוארטו והרחקת כל הרוכבים שנחשדו בקשר לד"ר הספרדי. וינוקורוב היה בין הרוכבים. הוא הורחק מהטור דה פרנס יחד עם כל קבוצת אסטנה, קבוצה שנבנתה בצלמו ובשבילו.
לטור של 2007 שוב זינקה קבוצת אסטנה עם וינוקורוב למרות פרשת פוארטו, אך הוא לא הפגין את אותה היכולת שהביאה אותו למקום שלישי בשנת 2003. למעשה הוא היה בפיגור של למעלה משמונה דקות לאחר הקטע ה- 12 (מעבר למחצית המרוץ). כאשר הגיע המרוץ האישי הארוך הראשון נגד השעון, וינוקורוב קרע את מתחריו עם רמז של חזרה לתמונת המאבק על החולצה הצהובה. אך למחרת, שוב ביום הררי, הפסיד וינקרוב כמעט חצי שעה למנצח בקטע מאוחר יותר.
אתמול, חמש שנים לאחר ניצחונו בליאז'-בסטון-ליאז', שב וינוקורוב להיות המנצח של המרוץ. הקהל על קו הסיום קיבל את הניצחון בקרירות מדהימה. הניצחון הזה הכיל בתוכו את כל הוויכוחים האפשריים על חזרה של ספורטאים שרימו, שאלות על "תשלום על עבירה" ו"חזרה בתשובה", על מקומה של הרמאות בספורט ואם היא נסלחת?
אלכסנדר וינוקורוב נכנס אתמול לספרי ההיסטוריה כמי שניצח בליאז' בסטון ליאז' פעמיים. הישג עליו חתומים מעט מאוד רוכבים. זהו הישג המצטרף לניצחונות גדולים שהשיג וינוקורוב במרוצים רבים טרם ההשעיה כמו הניצחון בוואלטה א'אספנייה, הניצחונות בפריז- ניס ובאמסטל גולד, הניצחונות בקטעי טור כשהבלתי נשכח מביניהם היה אותו יום בו חוסבה בלוקי התרסק, שבר את האגן ושלח את ארמסטרונג לרכיבת שדה באחד מרגעי הטור המרגשים.
וינוקורוב הוא לא עוד רוכב אופניים, הוא רוכב שהעלה את קזחסטן לליגה של מעצמה בענף הרכיבה על אופניים. הוא רוכב המשמש דוגמא למיליונים, אך גם ספורטאי שרימה, קיבל עונש וריצה אותו, אך שב לנצח במרוצי העל.
מכאן כל דבר שייכתב, ייאמר ויידרש על האיש הוא בגדר הפילוסופי דעתני ולא הספורטיבי. סגנו של וינוקורוב אתמול היה הרוסי אלכסנדר קולובנב. רוכב מקצוען מאז 2002 שמעולם לא היה מעורב בפרשה כלשהי. זהו רוכב בעל סגנון רכיבה דומה לזה של וינוקורוב – התקפי ובלי חשבון. שיא הישגיו של קובולנב היא מדליית הכסף מאליפות העולם שנערכה לפני שנתיים במדריד. הוא גם ניצח בקטע אחד של פריז-ניס ובקטע של הטור ההולנדי, ובאלו מסתכמים הישגי העל של האלוף הרוסי (יותר מפעם אחת).
אני משוכנע שקובולנב הוא דיפלומט ולכן הייתי מוכן לתת הרבה כדי לדעת מה המחשבות שרצו לו בראש כשהבין, 200 מטרים לסיום, שהוא יהיה הסגן של אחד המודלים ממה שפעם היה ברית המועצות כאשר שניהם היו תחת המטריה הקומוניסטית. וכדי להשלים את התמונה, במקום השלישי, סיים אלחנדרו ולוורדה, לו אסור להתחרות באיטליה בגלל חשדות למעורבות בפרשת פוארטו.
דירוג ליאז- בסטון ליאז 2010:
1. אלכסנדר וינוקורוב, קאזחסטן, אסטנה 258 ק"מ ב- 6:38:48 שעות
2. אלכסנדר קולובנב, רוסיה, קטיושה + 6 שניות
3. אלחנדרו ולוורדה, ספרד, קאסיה דפרנה + 1:04 דקה
4. פיליפ ג'ילברט, בלגיה, אומגה פארמה- לוטו, זמן זהה
5. קאדל אוונס, אוסטרליה, BMC זמן זהה
6. אנדי שלק, לוקסמבורג, סקסו בנק + 1:07 דקה
7. איגור אנטון, ספרד, אוסקלטל – אוסקדי זמן זהה
8. קריסטופר הורנר, ארה"ב, ראדיושאק זמן זהה
9. פרנק שלק, לוקסמבורג, סקסו בנק זמן זהה
10. אלברטו קונטאדור, ספרד, אסטנה, זמן זהה