בגיל 16 גאוט גאוט כבר מספק השוואות ליוסיין בולט: האם הוא הדבר האמיתי?

רץ ה-200 מטר האוסטרלי שובר שיאים על המסלול ומצית את הדמיון של חובבי האתלטיקה, כולל השוואות לגדול מכולם. בני נוה בדק את המספרים, השווה אותו לטובים בהיסטוריה בגילו ומצנן מעט את ההתלהבות
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
גאוט גאוט | צילום: Athletics Australia

חובבי האתלטיקה ודאי כבר נתקלו בשם גאוט גאוט. הרץ האוסטרלי הצעיר קבע בשבוע שעבר באליפות בתי הספר של מדינת קווינסלנד באוסטרליה תוצאה נהדרת של 20.29 בריצת 200 מטר והתייצב במקום הרביעי בכל הזמנים במרחק הזה עד גיל 18. כל זאת, כשהוא רק בן 16 ובסוף דצמבר יחגוג 17 (כך שלא נשארה לו עוד שנה בקטגוריית הגיל).

לכתבות נוספות בנושא:
יורד במרחק: המרוץ המפתיע אליו נרשם אליוד קיפצ'וגה
מקום רביעי לכרואן חלבי באליפות הבלקן במרוצי שדה
ליילס בחוץ: פורסמו הפיינליסטים לאתלטי השנה, ההצבעה פתוחה

האוסטרלים, וביניהם בין היתר גם רצת המשוכות לשעבר סאלי פירסון (מדליסטית הזהב במשחקים האולימפיים בלונדון 2012) כבר מהללים אותו ומדברים על כשרון על שיביא מדליה במשחקים האולימפיים המקומיים בבריסביין ב-2032 כשיהיה בן 24, ויש גם מי שכבר משווה אותו ליוסיין בולט. התוצאות של גאוט אכן יוצאות דופן, ובכתבה זו אנסה להציג את הנתונים לגביו ולגבי דומים לו בעבר, כדי לטעון שמוקדם מדי לקבוע קביעות גרנדיוזיות (גם אם מותר לפנטז).

ראשית, היו מי שניסו לטעון שהוא מהיר יותר מבולט בגילו, אז חשוב להעמיד דברים על דיוקם ולהבהיר כי זה לא נכון.  בולט קבע את שיא העולם לנוער דאז – 20.13 שניות, כחודש לפני יום הולדתו ה- 17 ולמעשה כבר 3 חודשים קודם קבע 20.25 שניות. יתר על כן, ב-21 השנים שחלפו מאז השתפרו גם הנעליים והמסלולים.

גאוט (ששמו המיוחד כבר הביא למשחק מילים כשקוראים לו GOAT – אם תרצו עז בתרגום חופשי, או אם תרצו ראשי תיבות ל"גדול ביותר בכל הזמנים") נולד ב-7 בדצמבר 2007 באוסטרליה, שנתיים אחרי שהוריו היגרו לשם מדרום סודן. הוא בלט כבר בשנה שעברה עם 20.89 שניות, ושבר את שיא אוקיאניה עד גיל 18, שיא אשר החזיק 41 שנה. במהלך העונה שיפר את השיא ל-20.60 שניות וזכה במדליית הכסף באליפות העולם U20 בלימה.

יוסיין בולט. עדיין מוקדם להשוות | צילום: Fernando Frazão, Wikimedia

בחודש מרץ האחרון הוא קבע 10.29 שניות ב-100 מ', ובתחרות בשבוע שעבר קבע גם 10.31 שניות ברוח 1.2- מ/ש, מה שאומר שיש לו בוודאי ברגליים לפחות 10.20 שניות. כעת, הוא שיפר כאמור את שיאו ב-200 מ' ל 20.29 שניות. בסרטון כאן למעלה אתם יכולים לראות איך הוא הקדים בכ-20 מטר את יריביו.

כדי להבין את התוצאה בהקשר רחב אציג את כל יתר חברי השישייה הראשונה בכל הזמנים:
כשבולט (שאת שיאיו כבוגר אין צורך להציג) קבע 20.13 ש' בשנת 2003 הוא שיפר ב-24 מאיות את שיאו של האמריקאי האלמוני דבריאו בלנטון משנת 2001 ב-24 מאיות. מדוע אלמוני? כי הוא לא שיפר כלל את שיאו בהמשך הקריירה והיום הוא ניצב במקום השישי בכל הזמנים.

במקום החמישי נמצא היפני ממוצא גנאי עבדולחכים סאני בראון, שבשנת 2015 קבע בגיל 16 וחודשיים 20.34 שניות. בגיל 20 שיפר ל-20.08 שניות והוא מתמקד בעיקר ב-100 מ', שם קבע 10.08 ש'. היום בגיל 25 הישגו הגדול ביותר הוא מקום שישי בגמר 100 מ' באליפות העולם האחרונה.

 

הצגת פוסט זה באינסטגרם

 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎World Athletics‎‏ (@‏‎worldathletics‎‏)‎‏

במקום השלישי נמצא פוריפול בונסון התאילנדי (יליד ינואר 2006), שלפני שנתיים הדהים בגיל 16 ו-5 חודשים עם 20.19 שניות, אך לא שיפר מאז את זמנו. גם ב-100 מ' שיפר מאז רק ב-3 מאיות ל-10.06 שניות. מאחר והוא רק בן 18, ייתכן שעוד ישתחל לצמרת הגבוהה בשנים הבאות.

מי שהדיח את בולט מהמקום הראשון הוא כמובן אריון נייטון, שלפני שלוש שנים קבע תוצאה כמעט בלתי נתפסת של 19.84 שניות, שהייתה גם שיא עולמי עד גיל 20. באותה שנה הוא סיים רק רביעי בטוקיו, והשנה שוב רביעי בפריז. שנה לאחר מכן שיפר ל-19.49 ש' ובאותה שנה סיים שלישי באליפות העולם, ובשנה שעברה סיים שני באליפות העולם. תוצאתו הטובה ביותר בשנתיים האחרונות היא 19.72 ש'. מאחר והוא רק בן 20, בהחלט ייתכן שעוד יגיע רחוק יותר.

גאוט כנראה כבר מסודר לא רע מבחינה כלכלית, כי בשבוע שעבר חתם על חוזה עם חברת אדידס. האם הנער מאיפסוויץ', קויינסלנד יצליח לעמוד בלחץ ובפרסום הרב? בואו נראה קודם כל שישבור את שיא אוקיאניה – 20.06 ש', ששייך לפיטר נורמן שקבע אותו (איך לא) בריצת הגמר הבלתי נשכחת בגבהים של מקסיקו סיטי 1968, כשסיים שני אחרי טומי סמית' האמריקאי (שיא עולמי דאז 19.83 ש'), ולפני ג'ון קרלוס, גם הוא אמריקאי.

ג'ון קרלוס, טומי סמית' ופיטר נורמן בפודיום המפורסם | צילום: Angelo Cozzi, Wikimedia

הריצה הזו זכורה היטב גם מאחר ובטקס הענקת המדליות התעוררה סערה, כאשר סמית' וקרלוס הצדיעו את הצדעת הכוח השחור בזמן נגינת ההמנון האמריקני, כשהם לובשים כפפות וצעיפים שחורים ויחפים מנעליים. נורמן, הצטרף למחאתם כשענד תג של "הפרויקט האולימפי לזכויות אדם".

 



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"הגענו להיות בטופ האירופי, זה מרגש. אם הכל מתחבר, שיא אירופי זה דבר בהחלט רלוונטי עבורי, למה לא", מארו טפרי מכוון גבוה רגע אחרי שבירת השיא הישראלי במרתון




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג