אליפות העולם במרוצי אופני הכביש 2011 מתאפיינת בשליטה של מדינות במקצים השונים. לאחר הפתיחה החלומית של אוסטרליה באו הגרמנים עם ניצחון של ג'ודי ארנדט בנשים וטוני מרטין אשר השלים דאבל גרמני במרוצים נגד השעון
מאת:יאיר בן עמי
למעלה מארבע שנים שלט פביאן קאנצ'לארה במרוצים נגד השעון. השנה הוא המשיך לנצח במרוצים נגד השעון אבל לא בגדולים והחשובים ביותר. עוד מוקדם לסכם את הקריירה של הרוכב השוויצרי אבל כבר אפשר לספר על האלוף החדש, טוני מרטין, אשר עשה הצגת קאנצ'לארה אופיינית באליפות העולם 2011.
פעמים רבות מדיי יש נטייה ליחס ביצועים לא טובים של ספורטאים לתקופות הכנה או סתם חולשה נקודתית. כך היו רבים שהתייחסו לביצועיו של פביאן קאנצ'לארה השנה. במרוצים הקלאסיים של האביב הוא לא הפגין את אותה השליטה של עונת 2010 למרות התחלה מבטיחה ושמירה על התואר ב- "E3 וולנדררן – הארלבק" הוא לא המשיך לניצחונות ב"פריז- רובא" וב"סובב פלנדריה" בהם ניצח שנה קודם. בטור דה פראנס הוא פשוט לא הותיר חותם לעומת שנים קודמות בהן ניצח במרוצים נגד השעון ושם כבר אפשר היה לראות את הגרמני הצעיר, טוני מרטין, מראה יכולות לא רק מאיימות אלא כאלו אשר הביסו את קאנצ'לארה. גם בוואלטה היה קאנצ'לארה כרמז חיוור לביצועיו בשנים קודמות וגם שם היה זה מרטין שניצח בסגנון שהיה אופייני לשוויצרי בשנים קודמות.
קאנצ'לארה יהיה, בתחילת העונה הבאה, בן 32. גיל בו רוב הרוכבים כבר רושמים שנה או שנתיים מעבר לשיא. לאחר שיא ניצחונות באליפות העולם במרוץ נגד השעון (4), ניצח בקלאסיקות החשובות ביותר, לבש את החולצה הצהובה בטור דה פראנס ורשם עוד הישגים רבים, הוא יכול לפרוש בביטחון מלא כי שמו חתום בדפי ההיסטוריה. אך באותה מידה הוא יכול להמשיך ולרכב עוד כמה שנים לא רק בעל ניסיון, יקר לכל קבוצה, אלא גם לנצח במרוצים חשובים כפי שעשה בעונה האחרונה למרות שהוא כנראה כבר לא ישחזר את השיאים בהם חזינו בשנים האחרונות. אחרי הכל הוא עדיין מדורג בעשירייה הראשונה בדירוג העולמי.
טוני מרטין נולד ארבעה אביבים אחרי קאנצ'לארה. ארבע השנים לפני ואחרי גיל 30 יכולות לעשות הבדלי ענק ביכולות של רוכבי אופניים. הבדל ענק זה מה שראינו, בין מרטין לקאנצ'לארה, כשהשניים התמודדו במרוצים נגד השעון.
מרטין ניצח באליפות העולם הנוכחית עם זמן מהיר משל קאנצ'לארה (סיים שלישי) כמעט בשתי שניות לק"מ.
באליפות העולם 2010 ניצח קאנצ'לארה וקבע זמן מהיר משל מרטין (סיים שלישי) ב- 1.5 שניות לק"מ.
באליפות של 2009 ניצח קאנצ'לארה כשקבע זמן מהיר מזה של מרטין (סיים שלישי) ב- 3 שניות לק"מ.
במרוץ נגד השעון בטור דה פראנס האחרון ניצח טוני מרטין וקבע זמן מהיר משל קאנצ'לארה ב- 2.5 שניות לק"מ.
בפרולוג של טור דה פראנס 2010 ניצח קאנצ'לארה והיה מהיר ב- 1.5 שנייה לק"מ לעומת מרטים (סיים שני).
בנגד השעון השני אל טור דה פראנס 2010 ניצח מרטין והיה מהיר ב- 0.3 שנייה לק"מ לעומת מרטין שסיים שני.
אפשר להמשיך ולהביא דוגמאות ממרוצים בהם השניים תפסו שתי מדרגות על דוכן המנצחים של מרוצים נגד השעון אבל עובדה אחת ברורה, להוציא דוגמאות בודדות המעידות על היוצא מהכלל, ככל שעברו השנים עשה מרטין לקאנצ'לארה מה שהאחרון עשה לראשון השנה.
למרות הדימיון, כשענים, בין מרטין לקאנצ'לארה אין אפשרות להשוות בניהם כרוכבים שלמים. קאנצ'לארה הוא רוכב קלאסיקות אדיר ששלט במרוצים נגד השעון. מרטין נראה כבעל הבית הבא של המרוצים נגד השעון, הוא אינו רוכב חד יומי גרוע ואפילו רשם כמה ניצחונות במרוצים מהסוג הזה אבל ההבדל הוא בכיוון המתווה של כל אחד מהם. בעוד קאנצ'לארה מעולם לא כיוון לראש הדירוג המצטבר בגרנד טורים נראה כי מרטין יכול לעשות את זה. הוא נחשב למטפס טוב אם כי לא כמטפסי העל. הוא כבר סיים את הטור דה פראנס במקום 35 והיה קרוב לניצחון בקטע הררי (סיום פסגה על הוונטו בטור 2010) ונכון שזה היה מתוך קבוצת בריחה ובכל זאת הוכחה לפוטנציאל שיפור כמטפס. אם מרטין יכוון לשם הוא יוכל להתמודד על ראש דירוג בגרנד טור וקאנצ'לארה מעולם לא התקרב לזה.
בין מרטין לקאנצ'לארה התברג בראדלי ווגינס הבריטי אשר השלים הישג נדיר ומעט נשכח. ווגינס מבוגר מקאנצ'לארה בשנה ויש לו עבר מרשים כרוכב מסלול בעל מדליות מכל הצבעים במשחקים האולימפים ובאליפויות עולם. בשנים האחרונות הוא זכה להכרה רחבה יותר בזכות ההצלחות שלו בגרנד טור (בסעיקר המקום הרביעי בטור של שנת 2009). זהו מגוון הישגים אשר לפני שנים רשמו רוכבים לא מעטים אך בשנים האחרונות, בהן בחרו רוכבים להתמקד בסוג מסוים של רכיבות, זהו הישג נדיר מאוד.
יאיר בן עמי
עורך ראשי אתר Shvoong בעל הטור מציאות נושכת