איפה הייתי ולאן אני חוזר? | אמיר אלפיה מגיע (שוב) מהמילואים לצ'אלנג' ישראמן

הטריאתלט המעוטר סיים סבב נוסף על מדים, אך לא מוותר על אירוע הדגל של הענף באילת. בטור אישי הוא משתף בחוויות על שפת הים העזתי, ואיך העיקרון הצבאי של מימוש הכוח תקף גם בתחרויות איש ברזל
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
אמיר אלפיה במילואים | צילום: פרטי

5:54 בבוקר, גג של בניין בן 3 קומות, חורים עגולים על הקירות, לפי הגודל והזווית אפשר לנחש ממה החור: M16, טיל כתף, פגז של טנק, טיל ממסוק… ממזרח זריחה צהובה ורודה מאירה בצבעים את הריסות השכונה שהייתה פה עד לפני מספר חודשים, ממערב ניתן לחוש את הרוח מן הים ולשמוע את רעש הגלים, קו ראשון לים, כמה הייתי משלם על זה בתל אביב? כמה אני משלם על זה כאן?

אני פה בעזה כבר כמה שבועות וזה מתחיל להרגיש כמו בית, יש לי את הפינה שלי, את המזרן, את התיק ואת אפוד הלחימה, הכל תמיד ארוז ומוכן לתזוזה, הסוללה במכשיר הקשר מלאה, השלוקר מלא במים, המחסניות עם 29 כדור כל אחת, אפילו שני חטיפי חלבון עם הרבה קלוריות למקרה של עיכוב באספקת המזון. אין לדעת מתי האויב ינסה לתקוף והאם נידרש לנוע למשימה אחרת בהתראה של מספר דקות, תמיד חייבים להישאר מוכנים ולהיות בתודעה שכל ה"נוחות" שאליה התרגלנו יכולה להיעלם ברגע, מוכר לכם מאיפשהו?

החלון לים בעזה | צילום: פרטי

שדה הקרב הוא מסלול התחרות
אני שם לב לקורלציה רבה בין מאפייני שדה הקרב לשדה הספורטיבי – כל מרוץ הוא סוג של קרב שאני מנהל ביני לבין עצמי, ביני לבין היריב. את הכלים שצברתי בשדה הקרב אני יכול להביא לידיי ביטוי בשדה הספורטיבי: ירידה לפרטים, תחקירי אחרי ביצוע, תרגול חוזר והתמדה, בניית אינסטינקטים, ניהול משברים, קבלת החלטה תחת לחץ, תרגול סד״פים – סדר פעולות כמענה לאירוע מסוים.

עקרונות המלחמה
אספתי את עקרונות המלחמה של צה"ל וביצעתי הקבלה מהחוויות והלמידה שצברתי במדים לעולם התחרותי. בשבוע הקרוב אשתף ואמליץ לקוראים כיצד ניתן לממש את העקרונות הצבאיים בכדי למקסם את הביצועים שלהם בצ'אלנג' ישראמן 2025.

העיקרון הצבאי: מיצוי הכוח
"אני רוצה צוות טנק לחיפוי בשלב א', חוליית כלבנים לשלב ב', ורחפן לתצפית מלווה לשלב התנועה והקיפול של הכח. בשלב בו הכח ישהה בבית, אני רוצה שהתצפית והטנקים יתקדמו לשלב ב' שהגדרנו להם בתכנון כדי להיות יעילים יותר לבידוד כח הפריצה".

אמיר אלפיה במילואים | צילום: פרטי

עוד שיחת טלפון יומיומית אופיינית שהעברתי בין קפה של זריחה ב"כוננות הבוקר" ל"שחור של צהריים" ב"איתור" בו שהינו. איתור הוא שם צבאי למבנה בתצלום האוויר הצה"לי.

בתור קצין מבצעים של הפלוגה, נדרשתי לתאם מעטפת שתמקסם את הפעלת הכח בלחימה, לדוגמא: תוך כדי התקדמות הצוות שיצא לסריקה של בית חשוד כבר מיקמתי מחלקת טנקים בחיפוי, תיאמתי צוות כלבני עוקץ שיצעדו עם הכח ויבצעו את סריקת הבית, במקביל לרחפן תצפית שיאתר סכנות מן האוויר. לאורך הלחימה חשבתי כל הזמן, מה יהיה הצעד הבא, כיצד כדאי להשתמש בכלים שנתנו לפלוגה כדי להצליח במשימה ולבצעה באופן יעיל ובטוח.

יישום העיקרון בצ'אלנג' ישראמן 2025
מיצוי הכח הוא אחד העקרונות החשובים ביותר אצל ספורטאי סיבולת, בייחוד בענף הטריאתלון, בייחוד במרחקים ארוכים ובייחוד בתחרות הררית בטמפרטורה משתנה כמו צ'אלנג' ישראמן. כשאני מדבר על "מיצוי הכח" אצל ספורטאי, אני מתכוון שהספורטאי חייב להבין את המשאבים שהוא מגיע איתם וכמו בשדה הקרב, יצליח להביא אותם לידי ביטוי ברגע האמת – בתחרות. אם בצבא ה"כח" הוא יחידות לוחמות ומסייעות, אצל הספורטאי אלו הם היכולות הפיזיולוגית והמנטלית הנתונה, מקורות האנרגיה, התאמת האופניים והפעלתם על המסלול הספציפי, התאמת הלבוש, התאמת התנוחה, ותזמון כל אלו לרגעים המדויקים ביותר כדי לייצר תוצר אופטימלי.

אמיר אלפיה בדמעות בקו הסיום | צילום: צלמי שוונג

לדוגמא:
– באיזה שעה אפקיד את האופניים כדי שאהיה הכי רגוע?
– כמה שעות שינה צריך לישון ביום וביומיים ובשבוע שלפני התחרות?
– באיזה שעה לקום?
– מה לאכול וכמה בבוקר התחרות?
– מהי תחושת המאמץ שארצה לחוש בכל שלב בשחייה?
– מה הקצב שארוץ מהיציאה מהמים דרך מלון ספורט ועד שטח ההחלפה?
– איזה ביגוד יחכה לי ב-T1?
– מהי תחושת החום ובאיזה תחנת תזונה אוכל לזרוק את החולצה המחממת?
– האם כתוב שם וטלפון בתוך החולצה כדי שיוכלו להחזיר לי ולא אצטך להיות מוטרד תוך כדי תחרות ולבזבז אנרגיה?
– עם כמה בקבוקים מלאים אטפס את העלייה?
– אם נופל לי בקבוק בק"מ 135 ברכיבה, כמה זמן אצטרך כדי להגיע לתחנת התזונה הבאה?
– על כמה וואט אני יכול לרכוב את העלייה כדי להמשיך עוד 165 ק"מ בקצב טוב?
– באיזו תנוחה אני הכי מהיר במישור אבל עם מינימום כוח?
– כמה קלוריות יש בבקבוק שמחלקים בתחרות ובאיזה תחנה אקח אותו?
– באיזה עוצמת רוח אני מרגיש נח לרכב עם פרופיל 90 בגלגל הקדמי בירידות של האמבטיה הגדולה אחרי 176 ק"מ?
– במידה ויש רוח חזקה וזמן הרכיבה מתארך, לאיזה דופק או בכמה וואט ארכוב כעת?
– האם למדתי את התנהגות הרוח בהתאם לשעה ביום באזורי התחרות?
– כמה מעלות, מה כיוון הרוח ועוצמתה באזור הדולפין ריף בסביבות השעה 14:00?
– איזה אופציות לבוש ותזונה מחכות לי ב T2?

כל אלו הן שאלות שאני כספורטאי ומאמן אשאל את עצמי בשלב התכנון והביצוע בכדי למצות את "הכח", המשאבים שיש לטובתי בכל זמן נתון.

אמיר אלפיה רוכב | צילום: צלמי שוונג

לסיכום
כמו בשדה הקרב, ממליץ לכם להיות המפקדים של עצמכם ולנהל את המשאבים בחוכמה. לחלק מהשאלות שהצגתי לא יהיו תשובות למי שלא ביצע הכנה מיטבית כמוני והוא יוכל להתבסס על אימוני ותחרויות עבר. בתום התחרות ממליץ מאד לבצע "תחקיר חם" – תחקיר קצר בשעה שאחרי כדי לסכם לעצמכם את התחושות והמחשבות ברגע האמת, אפילו לצלם את עצמכם בווידיאו מספרים על התחרות.

ביום שאחרי לבצע "תחקיר אחרי ביצוע" – תחקיר מעמיק, מול הקבצים של הגרמין – תכנון מול ביצוע והפקת לקחים. התוצר צריך להיות, רשימת לקחים ליישום לקראת צ'אלנג' ישראמן 2026.

מה עוד?
בהמשך השבוע אבחר עקרון מלחמה נוסף באמצעותו נלמד איך להיות ספורטאים טובים יותר.

רוצים להתייעץ?
באהבה מוזמנים לכתוב לי הודעה אישית בפרופיל האינסטגרם.

פילוסופיה לסיום
משפט שמוביל אותי במהלך השירות הצבאי והעשייה שלי כמאמן שמחנך ילדים למצוינות באמצעות ספורט הוא "עם בונה צבא – בונה עם" יותר אקטואלי לגילי היום: "עם בונה צבא מילואים בונה ספורטאי מאסטרס".



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: info@shvoong.co.il

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"הספורט לימד אותי איך לעמוד על שלי, לעבוד קשה ולהקיף את עצמי באנשים שמעוררים בי השראה". השחיינית מאיה מנדל, בראיון מיוחד ליום האישה




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג