הסוגיה הנפיצה של נשים טרנסג'נדריות בספורט תופסת כותרות ראשיות בעולם האופניים בימים האחרונים, לאחר שאוסטין קיליפס האמריקאית הפכה לאישה הטרנסג'נדרית הראשונה שזוכה במרוץ קטעים של התאחדות האופניים העולמית (UCI).
קיליפס בת ה-27 משיקגו התחילה להתאמן באופניים ב-2019, לפני שהחלה טיפולים הורמונליים. בשנה שעברה היא החלה לרכוב בסבב העולמי בקבוצת Amy D Foundation. ביום שני היא זכתה בטור של חילה, מרוץ קטעים מהדרג הנמוך ביותר בסבב שמתקיים בניו מקסיקו. קיליפס, שהובילה במרוץ לפני היום החמישי והאחרון, ברחה בעליה האחרונה וניצחה את הקטע בשמונה שניות ואת המרוץ כולו בדקה וחצי.
בסיום המרוץ הודתה האמריקאית לשאר הרוכבות בדבוקה ובענף "שמוכיחות שהחיים זה לא טוויטר". זאת, בעקבות ביקורת רבה על עצם השתתפותה, שהפכה את המרוץ הזניח לחדשות בכל העולם ובעיקר בתקשורת השמרנית בארה"ב ובבריטניה.
בנוסף לכלי תקשורת שמרניים כמו פוקס והניו יורק פוסט ולרשתות החברתיות, כמה רוכבות עבר בולטות יצאו בצורה בוטה מאוד נגד קיליפס, ובראשן אינגה תומפסון האמריקאית, מדליסטית עבר באליפויות עולם. בימים האחרונים הטוויטר של תומפסון מלא בביקורת נגד השתתפותן של נשים טראנסיות בספורט. היא אמרה ל"טלגרף" הבריטי שקיליפס היא "המקבילה של ענף האופניים לליה תומאס (שחיינית טרנסג'נדרית, ג"ג)". והיא לא היחידה. המדליסטית האולימפית הקנדית אליסון סידור צייצה כי אין הבדל בין השתתפות נשים טראנסיות במרוצי נשים לסימום.
החוקים של איגוד האופניים בנוגע להשתתפות טרנסג'נדריות במרוצי נשים מקלים יותר מאשר ענפים כמו אתלטיקה או שחיה. רוכבות צריכות להוכיח שרמת הטסטוסטרון שלהן נמוכה מ-2.5 ננומול לליטר למשך שנתיים כדי לקבל אישור לרכוב. בתגובה לביקורת אמרו ב-UCI כי ההתאחדות "החוקים של ההתאחדות מבוססים על ידע מדעי עדכני", אולם הוסיפו שהחוקים עשויים להשתנות בעתיד בהתאם להתפתחויות מדעיות.
ההתאחדות העולמית הקשיחה את החוקים בנוגע להשתתפות נשים טרנסג'נדריות לפני שנה, אולם מדינות שונות קובעות חוקים שונים. בשנה שעברה ההתאחדות הבריטית אסרה באופן גורף על השתתפות נשים טרנסיות במרוצים, ובכך מנעה את השתתפותה של אמילי בריד'גס במרוצים.
Controversy erupts after transgender cyclist Austin Killips wins women’s race. pic.twitter.com/CEUCu0gMoj
— Pubity News (@pubity) May 3, 2023
אמה של ברידג'ס התייחסה לניצחונה של קיליפס, וכתבה בטוויטר "לכל האנשים שמתעניינים פתאום ברכיבת נשים", כי "כל מי שמעורב ברכיבה ברמה העולמית יודע שניצחון בדירוג הכללי הוא תמיד תוצאה של מאמץ קבוצתי ותמיכה מצד החברות לקבוצה".
השתתפותן של נשים טרנסג'נדריות במרוצי אופניים (ובספורט בכלל) נתונה תחת ביקורת ציבורית קשה, ובארה"ב מחכים גם לפסיקה של בית המשפט העליון בנושא. ספורטאית טרנסג'נדרית עתרה לבית המשפט נגד מדינת ורג'יניה המערבית, שלא מתירה לנשים טרנסיות להשתתף בתחרויות נשים.
67 ספורטאיות, מאמנים והורים הגישו לבית המשפט חוות דעת התומכת במדינה. אחת מהן היא האנה ארנסמן, רוכבת סייקלו-קרוס אמריקאית מובילה, שהודיעה שפרשה מהענף בדצמבר, לאחר שסיימה רביעית באליפות ארה"ב. קיליפס סיימה שתי שניות לפניה. ארנסמן טענה שפרשה בגלל השתתפות נשים טרנסיות.
"במרוץ האחרון שלי סיימתי רביעית, כשרוכבים גברים סיימו במקום השלישי והחמישי", כתבה בהודעת הפרישה שלה. "האחות שלי והמשפחה שלי בכו כשהם ראו גבר מסיים לפני". קיליפס מצדה, אמרה שהיא מנסה להתעלם מרעשי הרקע. "עבדתי קשה באימונים בשביל זה וזאת הרגשה מדהימה לקטוף את הפירות. חבקו את החברים שלכם, רכבו יחד, ואל תשכחו שאפשרי ליצור עולם טוב יותר".