אוזמפיק עשויה להיכנס לרשימת החומרים האסורים בספורט

תרופת ההרזיה הפופולרית, שפותחה תחילה כתרופה לטיפול בסוכרת מסוג 2, מעוררת חשד ב-WADA, שהודיעה כי תעקוב אחר השפעותיה על יכולות ספורטיביות ומתן יתרון בלתי הוגן במהלך 2025
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
אוזמפיק. בקרוב מחוץ לחוק עבור ספורטאים? | צילום: Shutterstock

סמגלוטיד, תרופת ההרזיה והדיאטה המוכרת בשם המסחרי אוזמפיק וויגובי, הוספה לאחרונה לרשימת המעקב של הסוכנות העולמית נגד סמים בספורט (WADA) לשנת 2025. התרופה, שהושקה לפני כעשור כטיפול עבור חולי סוכרת סוג 2, זוכה בשנים האחרונות לפופולריות רבה גם בקרב אנשים ללא סוכרת כתרופת הרזיה. בעקבות השימוש ההולך וגובר בתרופה מחוץ למטרה הרפואית המקורית שלה, החליטה WADA לעקוב אחרי השפעותיה על ביצועים ספורטיביים, דבר שעשוי להוביל להוספתה לרשימת החומרים האסורים.

לכתבות נוספות בנושא:
תזונה לספורטאים: המדריך המקיף לשיפור הביצועים והבריאות
המחלוקת הוסרה: ה-FDA הודיע רשמית – ביצים הן מזון בריא!
גלולה חדשה בפיתוח תשפיע על הגוף כמו ריצת 10 ק"מ, האמנם?

מה זה אוזמפיק ולמה היא נמצאת תחת בדיקה?
סמגלוטיד (שמו של החומר הפעיל בתרופה) פותחה תחילה כאמור כתרופה לטיפול בסוכרת סוג 2, כשהיא מסייעת בהורדת רמות הסוכר בדם ומעודדת ייצור אינסולין. התרופה, הניתנת בזריקות, מחקה את השפעת הורמון המעי GLP1 , המבקר את הפרשת האינסולין מהלבלב ומסייע באיזון רמות הסוכר בדם. בדומה להשפעת הורמון GLP1, מזון המגיע למעיים, לאחר ארוחה, יגרום ללבלב להפריש אינסולין, בעזרתו יושג איזון ברמות הסוכר בדם. בנוסף, התרופה נמצאה כיעילה בהפחתת הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים חמורים כמו שבץ או התקפי לב.

אחת התופעות של התרופה היא הפחתת תחושת הרעב והתיאבון, ולכן מסייעת גם בירידה במשקל. לפיכך, זכתה לפופולריות רבה גם בקרב אנשים ללא סוכרת כפתרון להרזיה, דבר שגרם למחסור בשוק והפך את אוזמפיק לשם דבר בארץ ובעולם. מטופלים בתרופה, הניתנת במרשם רופא בלבד, מדווחים על ירידה של כ-25 אחוז ממשקל הגוף בתוך תקופה של בין חודשיים לחצי שנה.

צילום: Shutterstock

WADA כללה את התרופה בתוכנית המעקב שלה כבר ב-2024, ותמשיך לבדוק את השפעתה על עולם הספורט גם בשנת 2025, כדי להחליט אם יש מקום להכניס אותה לרשימת החומרים האסורים. ההחלטה תתבסס על קריטריונים ברורים, שלפיהם חומר אסור חייב לעמוד בשניים מתוך שלושה קריטריונים:

  • היכולת לשפר ביצועים ספורטיביים: האם החומר מעניק יתרון תחרותי בספורט?
  • סיכון בריאותי: האם יש לחומר פוטנציאל לסיכון בריאותי עבור הספורטאי?
  • הפרת רוח הספורט: האם החומר מפר את הערכים והעקרונות של הספורט?

האם אוזמפיק יכול לשפר ביצועים ספורטיביים?
על אף שסמגלוטיד ידועה בעיקר כתרופה להרזיה, ב-WADA יש חשש כי היא עשויה להשפיע על ביצועים ספורטיביים. ד"ר אוליבייה רבין, מנהל תחום הרפואה והמדע ב-WADA, ציין כי אוזמפיק עשוי לשפר את יחס המשקל-כוח, דבר שיכול להקנות יתרון תחרותי בספורט שבו גוף רזה וכוח פיזי חשובים במיוחד, כמו שחייה, אתלטיקה ועוד. רבין אף הוסיף כי מפני שהוא משפיע על גורמים נוספים מלבד ירידה במשקל, ייתכן כי הוא יקנה יתרון אסטרטגי לספורטאים, במיוחד בענפי ספורט אירוביים.

ניסיון העבר: איך WADA טיפלה בתרופות הרזיה קודמות?
בשנת 2024, WADA כבר הוסיפה לרשימת החומרים האסורים מספר תרופות הרזיה, כולל חומרים כמו 2,4-Dinitrophenol ו-Rev-Erb-a agonists. חומרים אלה, לצד סמגלוטיד, מצביעים על החשש הגובר בשדה הספורט לגבי השפעת תרופות הרזיה על ביצועים ספורטיביים. לעומת זאת, אף תרופה לטיפול בסוכרת לא הוספה לרשימה האסורה בשנה שעברה, אך השימוש ההולך ומתרקם בסמגלוטיד בקרב ספורטאים לא סוכרתיים עשוי לשנות את המצב.



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"הלב שלי אומר שפריז לא הייתה מספיק עבורי. אני לא רוצה לסיים שם", שיאן העולם אדם פיטי, על ההתלבטות שלו אם להמשיך לקמפיין אולימפי נוסף




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג