תיאוריית הקשר: פעילות גופנית ופיצוי פסיכולוגי

האם אימון גופני אינטנסיבי באמת משפיע גם על היבטים פסיכולוגיים-קוגניטיביים?
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

האם אימון גופני אינטנסיבי באמת משפיע גם על היבטים פסיכולוגיים-קוגניטיביים?

מאת:ד"ר איתי זיו


עלייה ברמת ההורמונים, עלייה ברמת האנדרופינים, שינויים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים – כל אלה מהווים רק רשימה חלקית של שינויים המתרחשים בגוף בעת ביצוע פעילות גופנית על בסיס קבוע.



ישנה חשיבות, כמובן, לעצימות האימון ולסוגו: אימון גמישות, למשל, לא ישפיע באותו אופן על הגוף כמו אימון אירובי או אימון כוח המתבצעים בעצימות גבוהה. אימונים בעצימות גבוהה גם משפרים יכולות באופן ממשי, מה שלא ניתן תמיד לומר על אימונים בעצימות נמוכה. לדוגמה, אימון אירובי המתבצע בעצימות של 50% מדופק מירבי (מוגדר כ-220 פחות הגיל לגברים ו-226 פחות הגיל לנשים) לא ממש תורם לשיפור מערכת לב, כלי דם ונשימה. על מנת להשפיע על מערכות אלה ויש לבצע את האימון בעצימות גבוהה יותר, של לפחות 60% מהדופק המרבי (למעט מקרים של מתאמנים הסובלים מהשמנה ופתלוגיות מסוגים שונים).

אימונים קלים יחסית גם לא ישפיעו בצורה משמעותית על היבטים הפסיכולוגיים-קוגנטיביים כמו אימונים בעצימות גבוהה יותר. ניתן לציין, לדוגמה, את הפרשת האנדרופינים בעת ולאחר הפעילות הגופנית שתורמת רבות להתמדה בפעילות הגופנית ואף להתמכרות, אך מותנית בביצוע אימונים אירוביים של לפחות 65% מדופק מירבי במשך 30 דקות. אגב, גם אימוני כוח אינטנסיביים דיים יתרמו להשגת התוצאה.

במחקר מעניין בנושא שנערך באוניברסיטת ורייה באמסטרדם, נבדק הקשר בין כושר אירובי לפיצוי פסיכולוגי ולמתח גופני שנוצר בקרב קבוצה של גברים שאינם רגילים להתעמל. כמו כן, נבדקה במחקר השפעת האימון הגופני על גברים אלה לאחר ארבעה חודשי אימון. הנבדקים עברו הערכות פסיכולוגיות על ידי שאלון אישיות, שאלון התמודדות עם מצבים שונים, חרדה, דיכאון והערכה עצמית. המתח המופעל על הגוף נמדד על ידי התגובה הקרדיו-וסקולרית (לב, כלי דם ונשימה) ורמת הורמונים קטבוליים.

לא נמצא קשר ישיר בין כושר אירובי, כפי שהוגדר על ידי צריכת החמצן המקסימלית במהלך מבדק אירובי, לבין ממצאים פסיכולוגיים. בנוסף, לא הייתה לאימונים השפעה פסיכולוגית על המתאמנים, בניגוד להיפותזת המחקר. ההשפעות ארוכות הטווח של הניסוי היו ירידה בלחץ הדם הכללי ובלחץ הדם הדיאסטולי. מפה ניתן להסיק כי אימון גופני על בסיס קבוע אינו מעלה את התנגדות הגוף למחלות הקשורות במתח על ידי השפעה פסיכולוגית כלשהי.

14.5.2012

איתי זיוד"ר איתי זיו 
סגן מנהל קמפוס ’שיאים’ באוניברסיטת תל אביב. 
מנהל תחום הקורסים למדריכי מועדוני בריאות וכושר. מומחה לפעילות ספורט, פעילות גופנית וחדרי כושר, הוציא לאור את האנציקלופדיה לפעילות גופנית בשם: "עוצמות חדשות, כושר במעגלי החיים" שהנו המדריך המקיף ביותר שנכתב בשפה העברית העוסק בתחום הפעילות הגופנית וחדר הכושר על כל היבטיהם ומיועד למתאמנים ולמדריכים ובעלי עניין ומודעות בספורט. 

www.itaiziv.co.il


אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"כולם יודעים מי זה מייקל פלפס, אבל לאט לאט גם אנשים שלא יודעים כלום על שחייה מזהים את שאר השמות", ג'ורדן קרוקס, שיאן העולם הטרי ב-50 חופשי בבריכות קצרות




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג