מאת:אייבי גילת
טיפות כבדות של גשם יחלו ליפול השבוע על קסדות הרוכבים. עד מהרה יהפכו הטיפות למטר זועף. הרוכבים המקצועיים ישלפו את מעילי הגשם מהכיס האחורי ויתכוננו בשקט מופתי לאימון קר וגשום. רוב הקבוצות המקצועניות באירופה נמצאות בימים אלו במזג אוויר מושלג עם רוחות עזות, ערפל ובעיקר טמפרטורות מתחת לאפס. בתנאי קור רוכבי אופניים נתקלים בבעיה חמורה של שמירה על מאזן נוזלים תקין בגופו.
אחת התופעות המאפיינות את הרכיבה בתנאי קור היא עיוות של תחושת הצימאון. כאשר רוכב אופניים עושה את דרכו וסביבו העננים ממטירים גשם והרוח העזה מכה בפנים, נדמה לו שבכלל אין צורך לשתות. השהייה באוויר הקר, להבדיל מהקיץ, דורשת המון זמן לדיווש כדי להרגיש את הזעה ניגרת. העובדה שהחברים בקבוצה גם הם אינם מוציאים את בקבוקי השתייה ושותים, גורמים לרוכב לשתות הרבה פחות ממה שהוא רגיל אם בכלל.
כאשר מתחילים לשתות תוך כדי רכיבה בתנאי קור נמצא במצב של התייבשות קלה או חלקית. אחד הסימנים המובהקים של שתייה לא מספקת בתנאים של קור היא העדר עצירות להשתנה. רוכבים שאינם משתינים נמצאים במצב כזה או אחר של התייבשות. בכלל גם לצבע של השתן ולריח יש משמעות. ככל שהשתן יותר צהוב ומרוכז ומדיף ריח לא נעים הרוכב נמצא במצב מאוד לא סימפטי מבחינת מאזן הנוזלים בגופו.
מהבחינה הפיזיולוגית פעילות הרכיבה על האופניים כפעילות גופנית אירובית דורשת מטבעה נוזלים הן לצורך קירור המערכת, והן בתהליכים האירוביים היוצרים אנרגיה. רכיבה על אופניים בתנאי קור יוצרת לגוף אשליה מסוכנת היות והרוכב איננו שותה דיו ובכך פוגע בביצועיו הספורטיביים, וגם יוצר עומס מסוכן על מערכות גופו.
בקבוקי המשקאות החשופים לקור ולרוח במתקני הבקבוק מתקררים בעצמם ואינם מעודדים את הרוכב לשתות.
עצות לשתיית נוזלים בימים קרים
שתייה על פי זמן – לא על פי ההרגשה. ממש לא משנה תחושת הצימאון. להכריח את עצמנו לשתות כל 10-15 דקות, ולהגיע למצב שעל כל שעה של פעילות על האופניים לסיים לפחות בקבוק של 750 מ"ל משקה איזוטוני.
עצירות מתוכננות – לתכנן את מסלול הנסיעה כך שמדי שעה עד שעתיים תהיה עצירה מסודרת לשתייה ולהשתנה. רוכבים שאינם משתינים מגבירים את הסכנה שלהם להתייבשות. כדאי לעצור גם בחנויות נוחות או בבתי קפה הפזורים לאורך הדרך, ולהוסיף לשתיה הנצרכת גם שתייה חמה.
קפאין ואלכוהול – שתיית משקאות שיש בהם ריכוז גבוה של קפאין גורם להשתנה מרובה ולאיבוד נוזלים ממש כמו אלכוהול. רצוי בימים קרים במיוחד להימנע מסוג כזה של משקאות.
מלח – בנוסף לנוזלים מאבד הגוף גם מלחים. אחד הסימנים הבדוקים לאובדן נוזלים היא העובדה שהרוכב מתחיל לקבל התכווצויות שרירים. כדאי תמיד לקחת בנוסף למשקאות האיזוטוניים שקית קטנה של מלח בישול. במקרה של התכווצויות שרירים כמה גרגירים קטנים של מלח בישול יכולים לעשות הבדל גדול.
תרמוס – בימים קרים במיוחד ישנם בקבוקים מיוחדים שבהם ניתן למלא נוזלים חמים. השתייה החמה מעודדת את הרוכב לשתות יותר נוזלים וגם מחממת את הגוף.
בישראל תקופת החורף קצרה יחסית וגם אז רוב הזמן הטמפרטורות יחסית לאירופה הן גבוהות. באירופה רוב מרוצי קלאסיקות האביב נערכים בתנאי חורף של ממש על פי הקריטריונים הישראלים: רוחות עזות, גשמים כבדים, ברד וערפל.
רכיבות החורף של תחילת העונה מתאפיינות במספר גבוה של קילומטרים והרבה מאוד שעות על האוכף. בתנאי קור הרבה פעמים רוכב אופניים נמצא במצב מלאכותי שבו התחושה של הצמא איננה עובדת כמו בתנאי חום. פעמים רבות כאשר הרוכב מתחיל לשתות זה כבר יותר מדי מאוחר והוא נמצא במצב של התייבשות. רכיבה בתנאי קור וגשם מחייבת הערכות מיוחדת. אבטחת אספקה שוטפת של נוזלים תופסת מקום די דומיננטי בהצלחתו של הרוכב להוציא מעצמו ביצועי שיא.
אייבי גילת
( M. ED ) בחינוך גופני
פרשן ויועץ לרוכבי אופניים