מאת:יאיר בן עמי
מילאנו – סן רמו. הסיבוב הראשון של גביע העולם באופניים. האיטלקים אוהבים להתפאר כי זו "לה פרימאוורה", הפתיחה. מה שהיה עד כה היה רק חימום רגליים. כעת הגיע הזמן להוריד את שרוולי הרגליים, ביום יפה אפילו שרוולי הידיים ימצאו דרכם למכונית של המנהל הספורטיבי, מאחורי הדבוקה הצבעונית שתצא ממילאנו ותגיע לסן רמו לאחר מעט פחות מ – 300 ק"מ.
בדרך תחלוף הדבוקה בפאוויה, וארזה ואימפריה לפני שירדו לסן רמו.
המאפיין של מילאנו סן רמו הוא כי למרות שזו הקלאסיקה הארוכה ביותר, מבין מרוצי גביע העולם, ההכרעה, כמעט מדי שנה, היא במאוץ רב משתתפים או של קבוצה גדולה לאחר שהדבוקה דוללה בשתי עליות, קצרות, ממש סמוך לסיום . העלייה הראשונה היא לפסגת ה – Cipressa. העלייה לפסגה 5 ק"מ בלבד אך לעיתים רוכבים הנחשבים כמועמדים לניצחון מסיימים שם את השלב התחרותי שלהם. העלייה השנייה היא ה – Poggio .
רק 6 ק"מ לסיום. קצרה (3740 מטרים) ואכזרית . התייחסות לזווית הממוצעת ( 5%) של העלייה יכול להטעות. העובדה כי הרוכבים מגיעים לתחילתה של העלייה לאחר שעבר כמעט 280 ק"מ ומשם הם יצטרכו להוציא כל טיפה של חומצת חלב, היא המפרקת.
כתב של המגזין Cycle" Sport" כתב פעם כי בתחילת העלייה צריך היה לכתוב "להתקיף כאן".
פולקלור רב סביב האמירה הזו התפתח עם השנים. רבים יותר הם הסיפורים על הקלאסיקה שהחלה בשנת 1907. האיטלקים יעדיפו שלא להזכיר בקול רם את שמו של המנצח הראשון, לוסיאן פטי ברטון הצרפתי שבאותה שנה ושנה לאחר מכן ניצח גם בטור דה פראנס , אך עד 1915( 1916 לא נערך המרוץ) , ניצחו 4 צרפתים ושני בלגים לעומת שלושה איטלקים. משנת 1917 ועד 1953 רק בלגי אחד ( ג'אוספה דהמוסייר 1934) וצרפתי נוסף (לואיסו בובה 1951) הפריעו לשרשרת מרשימה של ניצחונות איטלקים. ג'ינו בארטלי ניצח באותן שנים 4 פעמים. פואסטו קופי ניצח שלוש פעמים וגם כמה רוכבים שאוהדי אופניים רבים בטוחים כי הם שמות של שלדות כג'יאוספה אולמו וצ'ינו צ'ינלי או אלפרדו בינדה שרבים הכירו קודם כדוושות ורק לאחר מכן כרוכב אגדי.
1952-3 היו שירת הברבור של הרוכבים האיטלקים עם שני ניצחונות עוקבים של לורטו פטרוצ'י. אחריו באו 16 שנים של ניצחונות צרפתים,בלגים (אדי מרקס כפול 7 ) ,הולנדים,ספרדי ואפילו טום סימפסון אחד מבריטניה העז לנצח מול ניצחון בודד של מיקלה דנקלי בשנת 1974 .
המנצחים הסדרתיים של מילאנו סן רמו הם אדי מרק שניצח 7 פעמים בעשור שבין 1966 ל – 1976 והאיטלקי קוסטנטה גירארדנגו שניצח שש פעמי בעשור שבין 1918 ל – 1928.
אחריהם באים ג'ינו בארטלי האיש והאגדה ואריק זאבל שרק אנדריי צ'מיל הצליח לקטוע את שרשרת 4 ניצחונותיו בשנים 1998 – 2001 .
לפני שנתיים הצליח מריו צ'יפוליני לנצח בתחילת שנה מופלאה בסיומה ניצח גם באליפות העולם.
במהדורה האחרונה ניצח פאולו בטיני שלמרות פציעה ארוכה בהמשך העונה זכה גם בסבב גביע העולם.
גרף התחרות – סאן רמו – מילאנו
בטיני מועמד לניצחון גם בשבת במהדורה ה – 95 של מילאנו סן רמו.
בטיני יגיע לאחר שניצח במרוץ הקטעים של טיראנו אדריאטקו לפני ימים אחדים. בטיני הוכיח יכולות מאוץ משופרות. הוא ניצח בשני קטעים בודדים . באחד מהם, הקטע השישי, הוא הקדים במאוץ רב משתתפים את אריק,זאבל,אוסקר פריירה,אלסנדרו פטאקי ורוכבים נוספים הנחשבים למאיצים טהורים .
כל אחד מאותם רוכבים מועמדים לניצחון גם בשבת.
רוכבים נוספים שיכולים לנצח. אלכסנדר וינוקורוב לאחר שלושה קטעים בהם ניצח בפריס ניס בשבוע האחרון.
באדן קוק האוסטרלי שניצח בשבעה מרוצים מתחילת העונה וגם ממריו צ'יפוליני לא כדאי להתעלם למרות החולשה שהפגין ב"טיראנו אדריאטקו".
ואולי המעניין מכל יהיה לראות את קבוצתו של ביארן ריס , סי אס סי .
הקבוצה החלה את עונה ב"טור הים התיכון" בתחילת פברואר. באדן קוק ניצח שם בקטע הראשון והשלישי. בטיני ניצח בקטע השני. צ'יפוליני ניצח בקטע הרביעי. בקטע האחרון (מרוץ חצי קבוצתי נגד השעון) ניצח יורג יאקשה שני היה איבאן באסו ושלישי יאנס וויוט. כך גם נראה הפודיום של הדירוג הכללי הסופי. לא עבר חודש וקבוצתו של ריס השלימה שבוע מופלא ב"פריס ניס" עם ניצחון נוסף של יאקשה, מקום שני של בובי ג'וליש (היה שמיני בים התיכון) ומקום רביעי של יאנס וויט. וינוקורוב היה חזק יותר מכל רוכב של סי אס סי ככל שהמרוץ התקדם לסופו. אך התרגיל המבריק של ריס בקטע השני בו פיצלו רוכבי סי אס סי את הדבוקה בחסות הרוח חיסל כל סיכוי של הקאזחי לזכות בניצחון שלישי ברציפות בניס. הוא הסתפק בשלושה קטעים מרשימים.
יומיים לפני סיומו של מרוץ פריס ניס פרשו שלושה רוכבים של הקבוצה מהמרוץ. הגרסה הרשמית הייתה התקררות.
מיקלה בארטולי היה אחד מהפורשים. בשבת נדע אם באמת היה מקורר או שיותר התאים לו לחזור לאיטליה ולהתכונן טוב יותר למרוץ פתיחת סבב גביע העולם.
האם מילאנו סן רמו יהיה מרוץ הקאמבק של פרנק ונדברוקה לפחות לפי ביצועיו באותו מרוץ, לפני שבוע, בו הוא סיים שישי, ייתכן. פעם "ילד הפלא" של הדבוקה. אח"כ "נער הזהב" משם הוא המשיך ל"ילד הפרא" של הדבוקה וכעת הוא מפגין כושר שמזכיר את אותו ונדברוקה שניצח ב"פריס ניס" ו"גנט וולגם" בשנת 1998 ושנה לאחר מכן ב"הט וולק", "ליאז בסטון ליאז" והיה המנצח של קטגוריית הנקודות ב"וואלטה א'ספניה".
מועמדים נוספים.
ג'ורג' הינקאפי, מקס ואן היסוויק ( יו אס פוסטל)
אריק דקר (ראבובנק ולמרות פריירה שכבר הוזכר)
פטר ואן פטגם רובי מקיאוון (לוטו דומו)
מירקו קאלסטינו ודניאלו די לוקה ( סקו )
איגור אסטרלואה (אלוף העולם) סטיואט אוגריידי ( קופידיס)
הסוסים השחורים-
רובן ברטוליאטי (סניור דובאל)
טום בונן (קוויק סטפ ) משום שבטיני מוביל את הקבוצה
פטריק נז'ו (AG2R) מי שמנצח בשאנז' אליזה מסוגל לנצח בכל מאוץ רב משתתפים.
כל רוכב של קבוצת סי אס סי שלא הוזכר…
המרוץ לא ישודר ביורוספורט