עם ההזדקנות, אנו עלולים לחוות גם כאבים שונים. הנה מה שכדאי לכם לדעת: ככל שאנחנו מזדקנים הבלאי והשחיקה בגופנו מואצים. זהו תהליך שעלול להוביל למצבים כמו דלקת מפרקים ניוונית. הבשורות הטובות הן שיש שפע של דרכים לטיפול ולהתמודדות בתסמיני כאב שקשורים לגיל.
כאב אקוטי מול כאב כרוני
כאב אקוטי הוא סימפטום. מעין התרעה של הגוף כדי להזהיר על פציעה אפשרית, נזק לרקמה, ועל הצורך בזהירות וטיפול. בדרך כלל נדע מהי סיבת הכאב – פציעה או ניתוח למשל. בעוד שכאב אקוטי נמשך בדרך כלל פרק זמן קצר של ימים עד שבועות (ולא יותר מ-3 חודשים), כאב כרוני נמשך פרק זמן ממושך יותר (מסיבות לא לגמרי מובנות) ועשוי ללוות פציעות ישנות, מחלות או מצבים רפואיים כמו דלקת מפרקים ניוונית, תסמונת התעלה הקרפלית או בעיות שונות במערכת העצבים. בניגוד לכאב אקוטי, שהוא חד ומיידי, כאב כרוני הוא עמום ועלול להימשך שבועות, חודשים או אפילו שנים.
סוגים נפוצים של כאב
1. כאב גב תחתון – שנים רבות של הרמה, כיפוף ופיתול עלולים לגרום לכאבי שרירים ורצועות. בלטי ופריצות דיסק הינם שכיחים אפילו עד אצל 80% מהאוכלוסייה הבוגרת. כאב גב תחתון עשוי להיות תוצאה של עומס חוזר ונשנה על עמוד השדרה, כך שכל מה שמפעיל לחץ או עומס על עמוד השדרה ועל העצבים העוברים דרכו ומסביבו עלול לעורר כאב. המקור לכאבים בגב התחתון יכול להיות גם על רקע פציעות, יושבנות ממושכת בעבודה, פגמים בשלד כמו עקמת ומצבים ניווניים כמו היצרות בעמוד השדרה ופגיעה במפרקים שבין החוליות. הסיכון להתפתחות של כאב גב תחתון עולה עם הגיל. התסמינים הראשוניים מופיעים בטווח הגילים 50-30, אך יכולים להופיע גם בילדות – ואז יש לחפש גורמים אחרים כמו מומים מולדים לדוגמא.
דרכים להימנעות מכאב גב תחתון:
• אימונים בעצימות נמוכה – פילאטיס, יוגה, שחייה והליכה נמרצת הם דרכים נהדרות לחיזוק שרירי הליבה שעשויים להפחית את הלחץ על עמוד השדרה ובמקביל עוזרים לנו להישאר בכושר.
• בזמן ישיבה מול שולחן, שימו לב ששטח העבודה הוא בגובה נוח והישארו בתנוחה טובה, עם הכתפיים אחורנית. הציבו את עמדת העבודה שלכם במצב ארגונומי המותאם אישית לכם (ניתן להיעזר ביועצים דרך מקומות העבודה).
• בזמן הרמה של חפצים כבדים, קפלו את הברכיים, כווצו את שרירי הבטן והקפידו על גב ישר. אל תרימו משאות כבדים מידיי ואל תכופפו את פלג גופכם העליון בזמן ההרמה. ככל שניתן – יש להיעזר במכשור להרמת משאות .
דרכים להתמודדות עם כאב גב תחתון:
קירור או חימום המקום עשוי להקל על הכאב באופן זמני, כמו גם דיקור סיני ורפואה משלימה לסוגיה השונים. משככי כאבים ללא מרשם, תרופות אנטי דלקתיות, קרמים, ג'לים, מדבקות – כל אלה יכולים להקל זמנית על הכאב. יש להיוועץ עם הרופא בטרם תחילת השימוש בהם כמו גם לפני שינוי "משטר הכושר" שלכם לצורך טיפול בכאב.
2. כאבי ראש – עלולים להופיע בכל אזור בראש ויכולים להיות חדים או עמומים. כאבי ראש נחשבים לכאב הנפוץ ביותר, אחרי כאבי הגב, ויש להם מגוון סיבות גדול כולל מחלות חריפות או כרוניות כמו גם מתח נפשי, התייבשות, תשישות, הפרעות שינה וראיה ועוד. הטיפול בכאבי ראש יכול להיות על ידי משככי כאבים ללא מרשם וטכניקות שונות להרגעה כמו עיסוי או פשוט מנוחה. במקרים מסוימים יש לטפל בכאב הראש מול הרופא ובהתאם לאבחון שלו.
3. כאבי מפרקים – בהיעדר סיפור של חבלה, כאבי הפרקים נגרמים לרוב מתהליכים דלקתיים וניווניים הגורמים לשינוי במבנה המפרק ומרכיביו, כולל הסחוס הבין מפרקי. דלקת פרקים אמנם מזוהה עם אנשים מבוגרים, אבל לעתים הם תוצאה של פציעות ישנות, עודף משקל וגנטיקה. כאבי מפרקים לרוב מתפרצים החל מגיל 65, אך יכולים להופיע גם עשרות שנים קודם לכן.
דרכים לטיפול: פעילות בעצימות נמוכה כמו יוגה, שחייה והליכה מאומצת עשויים לשפר את תנועתיות המפרקים, להפחית את כאבי המפרקים ואת הנוקשות שלהם. כמו כן, הימנעות ממשקל עודף יכולה גם כן להוריד לחץ על המפרקים. כדי לטפל בכאב הנובע מדלקת מפרקים אפשר להשתמש במשככי כאבים במרשם או ללא מרשם, במשחות מקומיות לשיכוך כאבים, במדבקות או בקרמים כמו בנגיי אולטרא חזק. יש להיוועץ ברופא המטפל בנוגע לטיפול המתאים עבורכם.
בשיתוף בנגיי. לפרטים ולרכישת מוצרי בנגיי לחצו כאן
חומרים פעילים בנגיי אולטרא חזק: METHYL SALICYLATE 30 %W/W, MENTHOL 10 %W/W, CAMPHOR 4 %W/W. תרופה זו מיועדת להקלה זמנית של כאבים קלים בשרירים ומפרקים, כגון כאבי גב קלים, לומבגו, דלקת מפרקים, מתיחות, חבורות ונקעים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש