לנצח את הכאב: כל מה שצריך לדעת על דלקת מפרקים

המונח המאיים הוא שם כולל למגוון רחב של מצבים הגורמים לכאב וסימפטומים נוספים, אך לא כל הדלקות זהות. זמן לעשות סדר בסוגים השונים, בסיבות ובתסמינים. וגם: טיפים להתמודדות (בשיתוף בנגיי)
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
דלקת מפרקים | צילום: Shutterstock

אם אובחנתם עם דלקת מפרקים, אתם לא לבד: כחצי מיליון ישראלים סובלים ממחלות ראומטיות וכ-30 אחוז מהאוכלוסייה תסבול במהלך חייה מבעיות ראומטיות כלשהן. קבוצת הגיל שבה המחלות שכיחות ביותר היא 60-40, ויותר בקרב נשים.

לכתבות נוספות בנושא:
מהגב עד המפרקים: הבנה וניהול של כאבים הקשורים לגיל
איך מבדילים בין כאב אקוטי לכאב כרוני?
למה הכאבים מהאימון מגיעים ב"דיליי"? הכל על תופעת ה-DOMS

ובכן, מהי דלקת מפרקים? זהו מונח כולל למגוון הרחב של מצבים המשפיעים או גורמים לכאב, נפיחות, אודם, נוקשות ומגבלת טווחי תנועה במפרקים. התסמינים הללו עלולים להחריף עם הגיל. שני הסוגים הנפוצים של דלקות מפרקים הם דלקת מפרקים ניוונית ודלקת מפרקים שגרונית.

דלקת מפרקים ניוונית
מדובר בדלקת השכיחה ביותר. להלן המידע שחשוב לדעת עליה:

• זוהי מחלה ניוונית שבה כמות הסחוס המגן שמכסה את קצוות העצמות, היכן שיש מפרק, יורדת בצורה משמעותית. כתוצאה מכך העצמות "מתחככות" זו בזו, מה שגורם לכאב, נפיחות ונוקשות.

צילום: shutterstock

• לפי המכונים הלאומיים לבריאות בארה"ב (NIH = National Institutes of Health), המחלה שכיחה בקרב בני 65 ומעלה וקשורה לבלאי של המפרקים שמתרחש כחלק מתהליך ההזדקנות.

• בהקשר לגיל, בלאי טבעי הוא לא הגורם היחידי שעלול להעלות את הסיכון למחלה. פציעות במפרקים ,למשל כמו פציעות ספורט, עלולות גם להעלות את השכיחות להתפתחות של דלקת מפרקים ניוונית.

• משקל יתר עלול גם הוא להעלות את הסיכוי להתפתחות המחלה.

• עישון עלול לגרום להחמרת הסימפטומים. אנשים המעשנים וסובלים מדלקת מפרקים ניוונית נוטים לחוות כאב חזק יותר ושחיקת סחוס משמעותית יותר מאשר לא מעשנים.

• גנטיקה – הגורם היחידי שעליו אין לנו שליטה וגם משפיע, במידה מסוימת, על הסבירות שלנו לחלות בדלקת מפרקים ניוונית.

צילום: Shutterstock

דלקת מפרקים שגרונית
פחות נפוצה אבל מוכרת היטב. פוגעת בכ-1% מן האוכלוסייה, בנשים בשכיחות גבוהה עד פי 3 מאשר בגברים. להלן המידע שחשוב לדעת עליה:

• זוהי מחלה אוטואימונית שבה המערכת החיסונית של הגוף תוקפת את רכיבי המפרק.

• דלקת מפרקים שגרונית מופיעה בדרך כלל בשתי הגפיים במקביל. כלומר, מי שסובל ממנה יחוש כאב בשתי הברכיים/ שתי הידיים וכו' בצורה סימטרית.

• לרוב תוקפת אנשים בגיל העמידה והלאה, אבל יכולה להתפתח גם בקרב מבוגרים בשנות ה 20 וה- 30 לחייהם ואף בקרב ילדים, לעיתים בעקבות זיהומים שכיחים בחיידק הסטרפטוקוק ("דלקת גרון") שלא טופל בזמן או באופן מלא.

טיפים להתמודדות עם כאב בעקבות דלקת מפרקים
הסובלים מדלקת מפרקים לא בהכרח צריכים להאט את קצב החיים שלהם. להלן שלוש דרכים להתמודדות עם כאבים בעקבות המחלה כך שתוכלו להמשיך להתנועע ולבצע את המטלות היום-יומיות שלכם:

1. פעילות גופנית – עשויה להעלות את היכולת התנועתית במפרקים, לחזק את השרירים התומכים במפרק ולייצבו, להפחית את מידת הכאב והנוקשות וכן עשויה לתרום לירידה במשקל. כל אלה קריטיים למי שסובלים מדלקת מפרקים. התעמלות תורמת להגמשת השרירים וההתחזקות שלהם כמו גם משפרת את סיבולת לב-ריאה. כדאי להתמקד באימונים בעצימות נמוכה כמו יוגה, שחייה, רכיבה על אופניים או הליכה. יש להימנע מאימונים בעצימות גבוהה עם חזרתיות תנועתית כמו ריצה וטניס.

יוגה יכולה לסייע | צילום: pixabay

2. שמירה על משקל הגוף – משקל יתר עלול לגרום ללחץ על המפרקים ובעקבות כך להגביר את כאב הפרקים. לכן חשוב לשמור על אורח חיים בריא עם תזונה מאוזנת, פעילות גופנית וכן יש להימנע מהרגלים לא בריאים כמו עישון.

3. התמודדות עם כאב – משככי כאבים במרשם ותרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות יכולים לסייע בהפחתת כאב.
מדבקות או משחות מקומיות משככות כאבים ללא מרשם כגון *בנגיי אולטרא חזק, יכולות גם להקל על דלקת מפרקים קלה וכאב מפרקים. חשוב להיוועץ ברופא שימליץ על הטיפול התרופתי המתאים עבורכם ועל פעילות ספורטיבית מותאמת למצב.

אנשים החולים בדלקת מפרקים לא צריכים להימנע מלקיים את אורח החיים שלהם כמו שהיה לפני התפרצות המחלה. בעזרת איזון נכון והתאמות וכן בעזרת משככי כאבים, תוכלו להמשיך בחייכם.

 


בשיתוף בנגיי. לפרטים ולרכישת מוצרי בנגיי לחצו כאן

*חומרים פעילים בנגיי אולטרא חזק: METHYL SALICYLATE 30 %W/W, MENTHOL 10 %W/W, CAMPHOR 4 %W/W. תרופה זו מיועדת להקלה זמנית של כאבים קלים בשרירים ומפרקים, כגון כאבי גב קלים, לומבגו, דלקת מפרקים, מתיחות, חבורות ונקעים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש

בנגיי אולטרא חזק



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"כולם מכירים את הנתונים שלי והתארים בהם זכיתי. אבל למען האמת, ארצה לפני הכול להיזכר בתור אדם טוב ממיורקה. בתור ילד קטן שרדף אחרי החלומות שלי ועבד הכי קשה שאפשר בשביל להגשים אותם", רפאל נדאל בנאום הפרישה שלו מטניס.




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג