מאת:אייבי גילת
שבוע קלאסיקות הארדנים, רכס הרים המתנשא בדרום בלגיה, החל ביום ראשון ה-20/4 עם מירוץ ה"אמסטל גולד ", נמשך ביום ד' 23/4 עם הפלש וואלון ויסתיים ביום א' הבא ה-27/4 עם המירוץ הקלאסי אחד מחמשת המונומנטים הידוע גם בכינויו "הגברת הכי מבוגרת" ליאז' בסטון ליאז '.
הקלאסיקות בנויות על מסורת. מירוץ הליאז' בסטון ליאז ' קיים כבר משנת 1892. היו שנים בהן המירוץ לא נערך בעיקר עקב מלחמות העולם אבל משנת 1942 המירוץ נערך מדי שנה ברציפות. הליאז' בסטון ליאז ' נתן השראה למירוצים אחרים כמו הטור של פלנדריה והפריס רובא. אבל בעוד שבטור של פלנדריה ובפריס רובא הרגשות הלאומיים הבלגיים גואים ורוב המנצחים הם בלגים, המנצח הבלגי האחרון בליאז' בסטון ליאז ' היה בשנת 1992 דירק דה וולף והדומיננטיות הבלגית איננה כפי שהייתה בעבר.
דמיאנו קונגו ומשם לאורך דרך של 95 ק"מ הוא יורד לכיוון חבל וואלוניה לבסטון ומשם בדרך פתלתלה משהו הוא חוזר חזרה לליאז' בעוד 163 ק"מ ובסך הכל מירוץ של 258 ק"מ. מה שמאפיין את שלושת מירוצי הארדנים הן הגבעות הקצרות יחסית הנקראות בצרפתית COTE אבל בחלקן אחוזי שיפוע נוראים המכאיבות לרגלי הרוכבים ויוצרות את הסלקצייה בפלוטון. גבעות אלו עם שיפועים תלולים במיוחד מתאימות לספרינטרים מתפוצצים עם יכולת להאיץ בעליה ולברוח לדבוקה. ממש כמו מכונית עם גיר אוטומטי שהנהג כדי להכניס עוד כוח למנוע בעלייה לוחץ על הדוושה למטה בכל הכוח ותיבת ההילוכים עושה "קיק דאון", ישנם רוכבים המסוגלים לפתע פתאום בעליות הקצרצרות הללו לעשות את ה"בעיטה למטה" ולהיעלם. מבחינת הטופוגרפיה של הליאז' בסטון ליאז ' רוב העליות של הגבעות ובמיוחד התלולות מגיעות ב-90 הק"מ האחרונים כאשר לרוב הרוכבים נשאר מעט מאוד דלק בטנק.
מי שחושב שארצות השפלה הן שטוחות מוזמן לנסות ולרכב את מירוץ האמסטל גולד שקיבל את שמו ממבשלת הבירה המקומית שנותנת לו חסות. העליה המפורסמת ביותר מתוך כל ה-BERG אותן גבעות תלולות בדרום הולנד שמייסרות את הרוכבים, היא ה- CAUBERG.
סוף השבוע של הארדנים מתחיל במירוץ הפלש וואלון ומזכיר מאוד את השרדותו של המין האנושי. באמצע השבוע נאלצים הרוכבים לעבור מסלול אתגרי וקשה במיוחד כאשר את הגבעה של HUY הידועה בכינויה גם כ"קיר של HUY" עליה תלולה שבחלק מהמקומות יש קירות של למעלה מ-15% שיפוע הם נאלצים לטפס 3 פעמים כאשר מי ששורד את הקושי נאלץ לטפס את הקיר בפעם האחרונה כדי לסיים את המירוץ.
הקשיים של רוכבי האופניים הקלאסיקות של הארדנים אינם מסתיימים רק בטופוגרפיה הקשה המצפה להם. מזג האוויר באירופה בעונת האביב ידוע בשינויים הקיצוניים שבו. בשנת 1980 ירד שלג במירוץ ו-80 ק"מ לסיום תקף ברנארד הינו שהיה ידוע גם בקהילת הרוכבים כאיש העשוי ללא חת והגיע 10 דקות לפני הפלוטון!.
שבוע הארדנים מגיע לשיאו במירוץ הקלאסי ליאז' בסטון ליאז ' שבהיסטוריה שלו רק 6 רוכבים זכו בו ומירוץ הפלש וואלון באותה שנה. ביניהם אדי מרקס בשנת 1972, מורנו ארג'נטין ב-1991, דוידה רבלין האיטלקי ב-2004 ואחננדו וולורדה הספרדי ב-2004 שני האחרונים עדין רוכבים והם בכושר גבוה ופייבוריטים לזכייה גם השנה. הרוכב שזכה בליאז' בסטון ליאז ' הכי הרבה פעמים הוא אדי מרקס (5).
הפייבוריטים השנה הם מעניינים.
ב-2007 זכה במירוץ דנילו די לוקה שפרופיל המסלול מתאים לו מאוד השאלה היא באיזה כושר הוא נמצא? שכן עד עתה הוא התרכז בהגנה על שמו משערוייית הסמים במירוץ הג'ירו האיטלקי.
עוד פייבוריט שמלקק את פצעיו הוא פאולו בטיני אלוף הליאז' בסטו ליאז' בשנת 2000 ובשנת 2002 אלא שבטיני נפצע במירוץ ושבר צלע ומאוד לא ברור כיצד הפציעה שלו תשפיע על תפקודו היות וגם לו יש את כל הנתונים לזכות במירוץ.
איטלקי נוסף שנמצא בכושר שיא ולגביו ברור שיהיה אחד המועמדים הודאיים לניצחון ואולי המועמד לנצחון הוא ה"נסיך הקטן" דמיאנו קונגו שזכה ביום ראשון באמסטל גולד והפתיע אולי אפילו את עצמו. קונגו שזכה בסוף השנה שעברה בג'ירו של לומברדיה הוא ספרינטר מתפוצץ בעליה בדיוק מהסוג שדרוש כדי לנצח את הליאז' בסטון ליאז '.
גם לאחננדו ולוורדה הספרדי שעמד על הפודיום ביום א' באמסטל גולד במקום ה-3 ואת דוידה רבלין שהגיע 4 יש את כל הניסיון והנתונים כדי לנצח את הליאז' בסטון ליאז '.
כדאי לשים לב גם לפרנק שלק הלוקסמבורגי ולתומס דקר הכוח העולה מהולנד.