ההתאחדות האולימפית ההודית (IOA) הגישה השבוע את הצעתה הרשמית לארח את המשחקים האולימפיים בקיץ 2036. בכך, היא הופכת לרביעית שמגישה הצעות רשמיות עד כה, כאשר היא מצטרפת לאיסטנבול (טורקיה), סנטיאגו (צ'ילה) ונוסטנטרה (אינדונזיה), כאשר מדינות נוספות צפויות להגיש הצעות בחודשים הקרובים.
לכתבות נוספות בנושא:
שר הספורט: "אם הקיצוץ יעבור, במשחקים האולימפיים הבאים אולי לא נוכל להשתתף"
עקף את ברלין: מרתון ניו יורק שבר את שיא המסיימים של כל הזמנים
שני שיאי עולם נוספים נשברו עם נעילת גביע העולם בשחייה
העיר המארחת עדיין לא סופית לפי ההצעה שהוגשה, אולם באינדיאן אקספרס ההודי מדווחים שהעיר אחמדאבאד במערב הודו היא המובילה. כזכור, אחרי המשחקים בפריז בקיץ האחרון – משחקי 2028 ייערכו בלוס אנג'לס בארה"ב וב-2032 נבחרה בריסביין באוסטרליה להיות העיר המארחת.
בכל משחקים אולימפיים יכולה המדינה המארחת לבקש להכניס ענפים מסוימים למשחקים, בין אם כענפי ראווה ובין אם כענפים מן המניין. לפי הפרסומים השונים הקמפיין ההודי דוחף להוסיף יוגה, שחמט וסקווש, יחד עם ענפי ספורט הודיים מסורתיים אחרים כמו קבאדי ו-kho kho לתוכנית ב-2036 אם הצעתם תתקבל.
אם תיבחר, זו תהיה הפעם הראשונה בה הודו מארחת אירוע רב ענפי בינלאומי גדול מזה למעלה מ-25 שנה. הפעם האחרונה בה זה קרה, הייתה כאשר ניו דלהי אירחה את משחקי חבר העמים 2010, שהיו רצופים תקלות ומחלוקות וספגו לא מעט ביקורת.
במהלך בניית המתקנים לאותם משחקים, דווח כי עשרות פועלים מתו. העובדים גם דיווחו על קבלת תשלום הנמוך משכר המינימום ומספר פרסומים דיווחו על עדויות לעבודת ילדים אסורה. בשבוע שלפני תחילת המשחקים, 10,000 מתנדבים ביטלו את התנדבותם באירוע.
היו גם בעיות ספציפיות בתחרויות השחייה במשחקי חבר העמים 2010. בערב הגמרים הראשון, חלקים מהתקרה נפלו לתוך הבריכה, מה שגרמם לעיכובים בתחרות. גם מערכת סינון המים של הבריכה התקלקלה לפני ההצגה האחרונה של התחרות.
למרות המחלוקות על אותם משחקים, התוכנית של הודו לשנת 2036 נתמכה על ידי נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי הנוכחי תומס באך. בנוסף, נשיא צרפת עמנואל מקרון תמך בהצעה ואמר שארצו תסייע עם תובנות מהמשחקים האולימפיים בפריז 2024 אם הודו תיבחר. יש לציין כי בחירת המארחת תתבצע רק לאחר בחירת הנשיא הבא של ה-IOC, אשר צפויה להתקיים במרץ 2025. פרט למדינות שצוינו לעיל היו עוד מקומות רבים שהביעו עניין באירוח המשחקים. בין היתר פורסמו שמותיהם של דוחא, קטאר וריאד (ערב הסעודית) כמועמדות, שטרם הגישו הצעה רשמית.
הודו היא המדינה השביעית בגודלה בעולם מבחינת שטח, המאוכלסת ביותר בעולם ובעלת הכלכלה החמישית בגודלה לפי התמ"ג, מה שמשך באופן טבעי את תשומת הלב של ה-IOC בשל הפוטנציאל המסחרי הטמון בה. קריקט, הענף הפופולרי ביותר בהודו, התווסף כענף ספורט אולימפי על ידי מארגני לוס אנג'לס 2028, וה-IOC אף שוקל להעביר את טורניר הקריקט האולימפי מלוס אנג'לס לחוף המזרחי האמריקאי כדי להפוך את שעות התחרות לנוחות יותר עבור האוהדים בהודו.
להודו יש 41 מדליות אולימפיות בתולדותיה, מהן 10 מזהב, 10 מכסף ו-21 מארד. בפריז זכתה הודו בשש מדליות – מדליית הכסף של מטיל הכידון ניראז' צ'ופרה ועוד חמש מדליות ארד – שלוש מהן בקליעה ומדליות נוספות בהיאבקות, ובהוקי שדה. באחרון, נחשבת הודו למעצמה אולימפית כאשר יש לה 13 מדליות בהוקי שדה, מהן 8 מזהב.