מאת:אלי סט
"אשבורן וכרכשת" או "ואלה שמות"
רבנו ספי בן יוסף כבר כתב על כך בטורו באינטרנט: "כשנחל נקרא "אשבורן", ברור שזה בעברית, ברור שזו מילה מעניינת וברור שמשהו לא בסדר בכל העניין".
ואני לרגליו אסקופה נדרסת נותן בהם פירושים:
ברור שזה בעברית, משום שלנחל היה שם ערבי (מקלם אבו סייר) והחליפו לו.
ברור שזו מילה מעניינת, כי למרות שהיא בעברית אנחנו לא מבינים אותה.
"אשבורן" היא מילה עתיקה ונדירה שפירושה הוא: שקע נמוך שנקווים בו מים (ביליבונג, באבוריג’ינית). בהדרשו להלכות טהרה מסביר הגר"א את התנאים לכוח המטהר של המים: "דמעין מטהר בזוחלין", כלומר כוח הטהור של מי מעין הוא בזרימה, "ומקוה דוקא באשבורן", כלומר, כוח הטהור של מים שנקוו (ואינם זורמים) הוא בכמות ונדרשת כמות מינימאלית של מ’ סאה (מ=40, וסאה היא מידת נפח עתיקה, בערך בת גיל של האשבורן, שהיום משתמשים בה רק בתשבצים).
ומה לא בסדר? מה שלא בסדר זה האין קשר בין השם לנחל הזה.
לתושבי האזור שקדמו לנו היה חשוב שלשמות שהם נותנים תהיה משמעות מקומית, הם קראו לנחל "מקלם אבו סייר", שם שפירושו "גזירי הנווד", בכוונם לאותם סדקים המצויינים במפות הטופוגרפיות ושיחד עם המעוק של נחל צבירה ועם הקלדרה של נחל כרכשת מהווים אטרקציה למטיילים.
"כרכשת" הזדעקה איריס למקרא הדוא"ל ששלחתי לה להזמינה לטיול. בבית הספר לרפואה (כך כתבה איריס) למדתי ש"כרכשת" היא מילה מעניינת בעברית ומשמעותה "חלחולת", שגם היא מילה מעניינת בעברית, המציינת את קצה המעי הגס, שיש לו שם נוסף, מעניין ובעברית – "פי הטבעת". לשם אתה מזמין אותי לטייל…
ואני, נזוף, לעצמי הרהרתי: "מזל, מזל שיופיים של מקומות אינו תלוי בשמות שהקצתה להם ועדת השמות. ולכם אני ממליץ: סעו, סעו ידידי לאשבורן ולכרכשת, שנפלאים הם והדיווש בהם הוא הנאה צרופה. חבל"ז.
* ועוד הערה אחת קטנה לפני שיוצאים לדרך
אם מפרסומים של טיולים דומים למדתם: שהטיפוס על שביל ישראל מנחל צבירה לסדקים, תוך כדי הובלת
האופניים, הוא דבר של מה בכך ושבקלי קלות יורדים ברכיבה על האופניים על שביל ישראל, מהסדקים לנחל
אשבורן ושניתן להגיע ברכיבה מהסדקים ממש עד המעוק של נחל צבירה, אז אני מציע לכם ללמוד את החומר
היטב לפני שאתם יוצאים לדרך.
ממראות נחל כרכשת
אשבורן
"אשבורן" הוא טיול מעגלי בשולי קמר עריף הגולש לצפון הערבה, בנופי פרא הכוללים תופעות לוואי של פעילות גיאומורפולגית בנחלים צבירה, אשבורן וכרכשת הנשפכים לנחל נקרות סמוך לשפכו לנחל הערבה.
מהמרכז האזורי "ספיר", שבערבה, יוצאים מערבה, מתחברים ל"ציר המעיינות" ועליו צפונה. לפני שפך נחל אשבורן לנחל נקרות פונים מערבה ואחרי כ- 2 ק"מ נוספים מתחילים לטפס דרומה, בדרך טרשית על רכס שבין נחל אשבורן לנחל צבירה. בשיא הרכס פוגשים בשביל ישראל, שעלה לכאן כדי לראות הר סדוק. התרשמנו ועכשיו ממשיכים מזרחה על סינגל שביל ישראל, לפעמים אנחנו על האופניים ולפעמים הם עלינו, חוצים את הנחלים אשבורן וכרכשת, שבו קלדרה (הר געש שקרס פנימה) ודייקים, אחרי כ- 22 ק"מ שוב אנו על ציר המעיינות ועליו, כלעומת שבאנו חוזרים ל"ספיר".
המסלול כולל עליה לא מפרכת אבל ממושכת, של כ- 6 ק"מ וסינגל ובו מספר ירידות המחייבות היפוך תפקידים (אתה מוביל את האופניים).
אזור : צפון הערבה
נקודת מוצא: ספיר
מפות סימון שבילים :הערבה התיכונה (מס’ 17)
עונה מומלצת : כל השנה
אורך מסלול : 25 ק"מ
רווח אנכי מירבי : 250 מטרים
רמת קושי: בינוני
איך מגיעים?
נוסעים למרכז האזורי "ספיר" על "כביש הערבה", דרומית לעין יהב. חונים, מכינים את האופניים והציוד, לא שוכחים מים, אבוב חליפי, כלי תיקון וטלפון סלולארי. חובשים קסדה ויוצאים לדרך. ביציאה, מיד אחרי השער, במסעף דרך עפר מסומש"ת כחול, ליד שלט שכתוב עליו: "קלדרה" מאפסים את מד המרחק פה נקודת המוצא
מנקודת המוצא בנ.צ. 16780025, בגובה פני הים יוצאים דרומה בדרך עפר מסומש"ת כחול. על סמו"ש זה נמשיך כ- 2 ק"מ. עד מהרה הדרך מתעקלת מערבה, לאורך הגדר.
בק"מ 1.2 מסעף. פונים ימינה (צפון), לאורך גדר הישוב.
בק"מ 1.5 מסעף. פונים שמאלה (מערב), בהמשך המסומש"ת כחול.
בק"מ 1.9 ליד מתקן שאיבה, חוצים ערוץ קטן וממשיכים מערבה.
פונים לציר המעיינות לרגלי רכס גבעות
בנ.צ. 16640026, רום 30 מ’ ציר המעיינות. פונים עליו ימינה (צפון) לדרך עפר מסומש"ת אדום, לרגלי רכס גבעות. בסמו"ש האדום נדבק לאורך כ- 2.5 ק"מ.
בק"מ 3.6 הדרך "נשפכת" לנחל "כרכשת" וממשיכה בו צפונה. כבר בקטע זה ניתן להבחין בשכיות החמדה של הנחל הזה – שכבות געשיות הנראות כאצבעות מעוקלות, מצוקי גיר שהרוח פיסל ועצי שיטים שהירוק שלהם ועובי הגזעים שלהם משדרים בריאות וברור לכל שהשורשים שלהם סמוכים למי תהום רבים.
בק"מ 5.0 מסעף בשפך נחל כרכשת לנחל אשבורן. פונים ימינה (מזרח), לדרך מסומשת שחור סמוך לאפיק האשבורן.
בציר המעיינות – איריס וחברים
בנ.צ. 16680052, רום 20 מ’ מסעף. עוזבים את אפיק האשבורן ופונים שמאלה במעלה תלול, אבל קצר של דרך עפר בלתי מסומש"ת.
במפל היבש
בנ.צ. 16540061, רום 70 מ’ הצטלבות דרכי עפר. ממשיכים ישר במורד.
בק"מ 7.7 מסעף. פונים שמאלה (דרום-מערב) לואדי.
בק"מ 8.2 מפל יבש ופה מקום משובח להפסקה קצרה וכוס קפה מהביל.
נהנים וחוזרים כלעומת שבאנו.
בק"מ 9.0 שוב בנקודה מס’ . פונים ימינה (דרום) בעליה ממושכת, כ- 6 ק"מ אל רכס שטוח שבין נחל אשבורן לנחל צבירה.
סדקים בהר
בנ.צ. 16140035, רום 230 מ’ הדרך מצטלבת עם שביל ישראל. ממשיכים ישר (דרום-מערב) על הדרך, לעבר עץ בודד.
בק"מ 15.2 ליד עץ שיטה, סמוך למצוק, רכוז של סדקים ותצפית על נחל צבירה.
הסדקים נוצרו, כך מסבירים לנו הגיאולוגים, כיוון שההר עליו עומדות רגלינו בנוי בתחתיתו משכבות חרסית רכה ובחלקו העליון משכבות גיר קשה. הנחל מכרסם בשכבות הרכות ומערער את הבסיס אבל שכבת הגיר הקשה שומרת מפני התמוטטות כללית, כך שההר רק נסדק.
מתרשמים מהסדקים ומהנוף וחוזרים כלעומת שבאנו.
בק"מ 15.4 שוב בנקודה מס’ פונים ימינה (דרום-מזרח) על שביל ישראל. מפה ועד ציר המעיינות כ- 7 ק"מ, נדבק בסינגל המסומ"ש כחול ושביל ישראל. לפני שמגיעים למצוק עוברים ליד רכוז שני של סדקים, הנמצא מעל מפל אדיר אל נחל אשבורן.
בק"מ 16.3 מגיעים למצוק, ליד נ.ג. 245 ומתחילים לרדת לעבר נחל אשבורן. המעלה תלול וטרשי והרוב עושים זאת רגלית.
בק"מ 17.0 תחתית המעלה ומכאן שוב מדוושים בסינגל נוח, תוך חציית יובלים של האשבורן.
בסינגל בנחל אשבורן
בנ.צ. 16320027, רום 90 מ’ מגיעים לאפיק הראשי של נחל אשבורן. השביל פונה ימינה (דרום) במעלה האפיק ועד מהרה ממשיך על המדרון ממזרח לאפיק ומקיף את נ.ג. 178.
הקלדרה
בנ.צ. 16320021, רום 110 מ’ קו פרשת המים בין נחל אשבורן לנחל כרכשת. ממשיכים בסינגל המסומ"ש כחול ושביל ישראל במורד אחד מיובלי נחל כרכשת. פה הכרכשת מתגלה במלוא הדרו והרכיבה היא מה זה כיף.
בק"מ 20.0 במקורב חוצים את אפיק הכרכשת בסינגל מזרחה. עכשיו אפשר להבחין ב"קלדרה". "קדרה" בספרדית היא קערה או אגן. בגיאולוגית "קלדרה" היא שארית הר געש, שקרס פנימה כתוצאה מהעדר פעילות וולקנית. מה שרואים בשטח זה שרשרת של גבעות גיר בהירות, שגובהן כ- 100 מ’ מעפה"י, היוצרות מעין מעגל ענקי, שבאמצעו משטח כהה של חצצים געשיים.
בק"מ 22.2 מטפסים על אוכף של אחת מגבעות ההקף של הקלדרה, שלידה דייק. לפני שגולשים מומלץ לצפות לערבה מהגבעה שמצפון לאוכף.
אחרי התצפית מתחילים לרדת במדרון התלול ברגל וממשיכים בגלישה בדיווש.
בק"מ 22.5 ציר המעיינות. פונים עליו ימינה על פי הסמו"ש האדום.
שוב בנקודה מס’ פונים שמאלה לעבר ספיר וחוזרים בדרך בה הגענו בתחילת הטיול מספיר לציר המעיינות.
לרכישת ספרי הטיולים של אלי סט
יום טיול באופניים – ועוד יום טיול באופניים וגם ספרו החדש של אלי סטי טיול משפחתי באופני הרים – מסלולי רכיבה למשפחות
עכשיו במחיר מיוחד לחברי האתר
לרכישת מפות סימון שבילים של כל הארץ, ערכות מלאות, מפות בודדות או מפות ממוחשבות