הטור דה פראנס נפתח בשבת האחרונה בין משחקי המונדיאל. מדובר במרוץ האופניים הגדול והיוקרתי ביותר מבין שלושת הגראנד טורים שביניהם הג'ירו ד'איטליה שחלף פה בישראל במאי האחרון. הטור מעניק לצופים שלושה שבועות של קרבות אופניים מרהיבים, נופים עוצרי נשימה, מישורים מהירים ועליות תלולות. יש בו הכל מהכל וכל אחד יוכל למצוא את הקטע המועדף עליו. כמו לכל ענף ספורט, גם לטור דה פראנס קיים מילון מונחים הכולל בתוכו מלים בצרפתית או באנגלית שיחד יוצרים את השפה המיוחדת לטור. הכנו לכם מילון שיעזור לכם לשחות בים המונחים שתשמעו סביב.
כתבות נוספות בנושא
21 מונחי יסוד בג'ירו ד'איטליה
ראיון עם גיא שגיב: "לא ממש הייתי שותף במשחק"
קטע 01 בטור דה פראנס 2018
1. אוטובוס
לא, אין הכוונה היא לאוטובוס שיסיע את הרוכבים אלא לקבוצת הרוכבים הנמצאת בחלקו האחורי של המרוץ בשלבי ההרים. באוטובוס תוכלו למצוא בעיקר ספרינטרים ורוכבים שאינם מטפסים שמטרתם המשותפת היא לסיים במגבלת הזמן של היום.
2. בריחה
באנגלית "Breakaway" הכוונה היא לרוכב או קבוצת רוכבים שמתנתקים מהדבוקה הגדולה ובורחים קדימה. לרוב הם יקבלו זמן מסך רב מאוד, תלוי באורך הבריחה. רוב הבריחות סופן להיתפס כאשר הדבוקה מתחילה להאיץ את הקצב וסוגרת על הרוכבים.
3. גראנד טור
הקטגוריה הגבוהה ביותר של תחרויות רב יומיות המוכר על ידי איגוד האופניים העולמי UCI. ישנן שלוש תחרויות גראנד טור: הטור דה פראנס, הג'ירו ד'איטליה, הוואלטה א'אספניה וכל אחד מהם נמשך שלושה שבועות.
4. מוזט
בלועזית "Musette" שהוא למעשה תיק אוכל אותו מקבלים הרוכבים בתחנות ההאכלה. בתיקים אלו ימצאו בקבוקי מים או איזוטוני ולפעמים גם פחיות משקה מוגז, ג'לים וחטיפים.
5. פלוטון
בעברית "דבוקה" של רוכבים הנעה על הכביש במבנה מקובץ. בהקשר של מרוץ אופני כביש בדרך כלל הכוונה היא לקבוצת הרוכבים הגדולה ביותר במרוץ, אולם לעתים, הכוונה היא לקבוצת הרוכבים בעלת התפקיד המשמעותי ביותר בתוצאת המרוץ.
6. Rouleur
רוכב המתמחה ברכיבה עקבית ולפעמים מוגדר גם כ"סופר דומסטיק" (ראו מונח 8) המסוגל למשוך את מוביל הקבוצה "על הגלגל שלו" במשך שעות רבות.
7. סונייר
ה-Soigneur הם חלק מחברי צוות הקבוצה שתפקידם לטפל ברוכבים, למסור להם את האוכל והמים, להעניק להם עיסויים, לוודא שהרוכבים הגיעו למלון שלהם וכדומה.
8. דומסטיק
התרגום העברי למונח זה הוא למעשה "פועל" ומדובר ברוכבים בקבוצה שתפקידם לבצע את ה"עבודה השחורה" עבור המובילים או המועמדים לניצחון של קבוצתם. על הדומסטיק מוטלים תפקידים כמו חלוקת מים לרוכבים ופעמים רבות תראו אותם מעמיסים בקבוקי מים מרכב הליווי ומכניסים אותם לתוך החולצה ועוברים בין רוכבי קבוצתם ומחלקים אותם. הם גם חוסמים את הרוח לרוכבים המובילים וצריכים לשמור עליהם ולקפוץ לעזרה בזמן התקפות של קבוצות אחרות.
9. דירקטור ספורטיב
"המנהל הספורטיבי" (Directeur sportif) הוא מנהל הקבוצה המקצוענית וניתן לראות אותו נוהג במכונית קבוצה ומורה על טקטיקה לרוכבים באמצעות הקשר.
10. דרפטינג
רכיבה מול הרוח יכולה להיות מתישה מאוד עבור הרוכבים ולכן, פקטור הרוח והמאבק בה נלקח בחשבון כשרוכבים בתוך דבוקת רוכבים. כשאומרים "דראפטינג" הכוונה היא לכך שרוכב מבצע רכיבה אחרי רוכב אחר או כלי רכב ומנצל את הרוכב או הרכב לצורך שבירת הרוח – במרוצי נגד השעון (נג"ש) אסור לבצע דרפטינג בכלל.
11. נגד השעון קבוצתי
בקטע השלישי שיתקיים היום (שלישי) מרוץ נגד השעון קבוצתי (TTT), חובה לצפות. היופי והסינכרון המדויק של עבודת הצוות הקבוצתית מעורר השראה. בתחרות רוכבים כל חברי הקבוצה יחד במטרה להשיג את הזמן הקצר ביותר. העבודה המשותפת והדרפטינג יוצרים תחרות מרתקת, מהירה ולא חפה מתאונות.
12. עבודה
כאשר מתבצעת בריחה לדוגמה בה יש שני רוכבים או יותר, הם יוצרים יחד.