כל אוהד ספורט אולימפי ותיק זוכר את הקרבות העיקשים בין גל פרידמן לעמית ענבר או בין מעיין דוידוביץ' ללי קורזיץ על הכרטיס למשחקים האולימפיים. האוהדים הצעירים יותר ודאי זוכרים את הקרב בין שחר צוברי לנמרוד משיח או בין קטי ספיצ'קוב לנוי דריהן. לעתים, הקרבות האלה יוצאים משליטה ומלווים בשערוריות וטענות לחוסר ספורטיביות, אך עבור הצופים, הם תמיד מרתקים ומותחים עד הרגע האחרון.
הכל נובע מכך שבענף השייט והגלישה ניתן לשלוח רק נציג אחד או נציגה אחת בכל אחד מהדגמים (קווטה), כאשר על אותו כרטיס מתמודדים הספורטאים בסדרה של תחרויות, שמוגדרות מראש כתחרויות מטרה ועל ההישגים בכל אחת מהן יש ניקוד מוגדר. היום (רביעי) פרסם איגוד השייט את התוכנית לבחירת הנציגים האולימפיים למשחקי פריז 2024, וזה הזמן לצלול (או יותר נכון לגלוש) אליהם.
ישראל מתחרה בשבעה דגמים אולימפיים לקראת אולימפיאדת פריז- גלשן IQ פויל, קייט פויל, סירת 470 מעורב (גבר ואישה), סירת ILCA6 ו ILCA7 וסירת 49er ו-49er FX. כך שלכאורה, במצב האופטימלי יוכלו לייצג את ישראל 13 נציגות ונציגים בפריז.
במהלך השנה וחצי הקרובות סימן איגוד השייט ארבע תחרויות מטרה, התחרות הקדם אולימפית, אליפות העולם ואליפות אירופה ב-2023 ואליפות אירופה 2024, בהן ייצבר ניקוד לכל אחד מהספורטאים על פי מיקומם בתחרות. בנוסף, נקבע כי ספורטאי או ספורטאית שיזכו במדליה גם בתחרות הקדם אולימפית וגם באליפות העולם יזכו בקריטריון של "ניקוד זהב", המזכה בכרטיס אולימפי ללא חוות דעת נוספת.
המסע ייפתח כבר במאי הקרוב, בו תיערך אליפות אירופה בגלשני IQ פויל, שהתווה את תחרות המטרה הראשונה בדגם. ביולי תערך התחרות הקדם אולימפית, שהיא תחרות המטרה הראשונה לכל הדגמים האחרים. באיגוד השייט מדגישים כי ההמלצה על הספורטאים והספורטאיות שיקבלו את הכרטיס למשחקים תיעשה לא רק על פי הניקוד המצטבר, אלא גם על ידי הוועדה לבחירת הנציגים האולימפיים של האיגוד ועל פי חוות דעת המאמנים הלאומיים.
באיגוד השייט ציינו בהודעתם כי "מטרת שיטת בחירת הנציגים האולימפיים להבטיח את הסיכוי הגבוה ביותר של הנציגים לזכות במדליה בפריז, כך שהספורטאים שיציגו עקביות יזכו בכרטיס הנכסף. בנוסף, נבנתה השיטה על מנת לשמור על המשכיות לקראת המשחקים האולימפיים בלוס אנג'לס 2028".
עוד ציינו באיגוד השייט כי "יתרון נוסף של השיטה הוא בשמירה על מארג הנבחרות, אשר מוכיח את עצמו ומביא הישגים בשנים האחרונות. באיגוד השייט רוצים להנחיל תחרותיות בריאה בתוך הנבחרות, שתתרום להמשך עבודתן הסדורה והמוצלחת עד סוף קמפיין 2024 ו-2028. המטרה היא לשמור על העבודה המשותפת עד כמה שיותר קרוב למשחקים האולימפיים, כך שלנציגים הנבחרים יינתנו התנאים הטובים ביותר בחודשי ההכנה ויתקיימו תחרויות אימון ושמירה על כשירות עד לרגע האחרון ממש. השיטה הוכחה כיעילה בקמפיין האחרון, כאשר חברי נבחרת הגברים בגלישת רוח המשיכו לעבוד עם יואב כהן, שקיבל את הכרטיס האולימפי ודחו את המעבר לדגם הגלשן החדש".
כעת, כל שנותר הוא לחכות ולראות מתי ובאיזה דגם נזכה לקרבות המרתקים ביותר, והאם הקרבות יהיו ספורטיביים ונטולי שערוריות עד הרגע האחרון, או שגם הפעם הקרבות יוכרעו לא רק בים, אלא גם בחדרי הדיונים.
המועמדים המובילים בכל דגם:
IQ פויל נשים – קטי ספיצ'קוב (האולימפית מטוקיו), שחר טיבי, שרון קנטור, דניאלה פלג, מאיה מוריס
IQ פויל גברים – יואב כהן (האולימפי מטוקיו), יואב עומר, תום ראובני, נמרוד משיח
קייט פויל נשים: גל צוקרמן, מיה אשכנזי
קייט פויל גברים: זוהר חרובי, דביר אזולאי ודור זרקה
470 מעורב (זוגי) – ניתאי חסון ונועה לסרי
49ER (זוגי) – מאור אבו וים וירטהיים, טל שדה ועילי ראובני
סירת ILCA6 נשים – שי קקון (האולימפית בטוקיו)
סירת ILCA7 גברים – מאור בן הרוש, יוגב אלקלעי, עומר גולני