בשנים האחרונות ניתן להבחין בעלייה משמעותית במספר הישראלים שבוחרים לשים פעמיהם לחו"ל, אם לתקופה של שנה-שנתיים ואם לתקופות ארוכות יותר או לכל חייהם. לעיתים מדובר בשליחות מסוימת של מקום העבודה ולעיתים מדובר דווקא בהגשמת חלום
מאת:ד"ר איתי זיו
עם העלייה הדרמטית במודעות לאורח חיים בריא, מדי שנה אלפי אנשים לומדים בישראל בקורסי הכשרה שונים קורסים כגון: מדריכי חדר כושר, מדריכי מחול אירובי, פילאטיס, יוגה וכדומה. בכל המקרים מדובר בקורסים בסיסיים ועל מנת להתמקצע ולהיות מדריך מצוין, יש לקחת חלק, ללמוד ולהשתלם בעשרות קורסים ומסגרות נוספים. אגב, חלק מההכשרות הללו נערכות בחו"ל וניתן אף להבחין במדריכים ישראלים המעבירים השתלמויות אלו בחו"ל.
מדריכים ישראלים שלמדו והוכשרו בישראל לא יכולים באופן אוטומטי לעבוד בכל מדינה בחו"ל, מכיוון שלכל מדינה החוקים הספציפיים שלה ויש צורך באישור של המסגרת בה עובדים. בארצות הברית הגדולה, למשל, על כל 50 המדינות שבה, יש חוקים שהם לעיתים ייחודיים למדינה אחת ולא תקפים במדינה אחרת. אגב, ישנן מדינות בעולם שבהן האפשרויות לבעל דרכון ישראלי לעבוד בהן אינן גבוהות ואילו באחרות – קל יחסית. לעיתים יש צורך ברשיון עבודה (כמו בארצות הברית למשל) והדבר, כמובן, מהווה מכשול נוסף במקרים רבים.
אם נביא לדוגמה את ארצות הברית, להלן מספר שאלות ותשובות חשובות בנושא:
1. האם בארצות הברית כמו בישראל חובת נוכחות מדריך בכל שעות הפתיחה?
מסתבר שכן.
2. האם צריך לעבור בארצות הברית הכשרה מסוימת על מנת להיות מדריך אימון אישי?
בארצות הברית חובה לעבור הכשרה ייחודית בעניין על ידי גוף המוכר על ידי רשויות המדינה. בארץ, מדריך אימון אישי לא מוכר כמקצוע על ידי הרגולטור, ואילו בארצות הברית – כן. אגב, בישראל, בעיקרון, יכול מתאמן 'מן השורה' ללא הכשרה פורמלית לאמן אישית כל עוד הדבר לא נעשה בחדר הכושר ונציין שתופעה זו שכיחה במחוזותינו. הדבר שיש להקפיד עליו במקרה זה הנו ביטוח בתוקף. אגב, אם ניקח לדוגמה תחומים כמו ריצה או רכיבה על אופניים ניתן הרי לראות מדריכים לא מעטים ללא הכשרה פורמלית בנושא המעבירים שיעורים קבוצתיים ואישיים כאחד ללא בעיה.
צילום אילוסטרציה: Thinkstock
3. האם בארה"ב יש מוסד אחד שמכשיר או מספר מוסדות?
יש מספר מוסדות מוכרים בדומה למה שקורה בישראל. אגב, בישראל יש מספר רב, יחסית, של בתי ספר להכשרת מדריכים וזאת בכמות גדולה משמעותית לגודלה של האוכלוסייה.
4. האם בארה"ב יש קורסים מסודרים ומאורגנים כמו בארץ, או שכל הלימודים מתקיימים הנם בשיטת לימודים מרחוק?
יש רמת בסיס בה מחויבים כל המדריכים. חלק מהמוסדות מקיימים קורסי הכשרה שונים ובחלק אחר הלימודים הנם לפי ספר שנמכר למועמד מראש. המועמד נבחן עליו הן באופן עיוני והן מעשי. ישנם גופים רבים ומאוד נחשבים בארה"ב (כמו NASM ACSM), שלא דורשים מבחן מעשי ובנוסף לכך (ובניגוד לישראל) הקורסים לא כוללים שום הכשרה מעשית. למעשה, הנבחן נדרש רק לעבור מבחן עיוני על חומר שנלמד מספר ואינו זוכה לתרגול מעשי בכלל! באופן כללי ניתן לומר שההכשרה הראשונית בישראל היא מעמיקה ויסודית יותר בשל החובה להשתתף בקורס מעשי של מספר שעות מינימלי אבל בארה"ב המשך ההכשרה הוא יסודי ומקיף יותר בשל הדרישה לעבור עוד קורסים כדי לחדש את התעודה. כמו כן, בארה"ב כל מאמן מתמחה בתחום ספציפי לעומת המצב בישראל, בו המאמנים אינם מחוייבים לקחת קורסים מקצועיים ולכן אינם מתמחים בהכרח בנושא מסוים.
5. . האם יש הבדלים בין מדריכי אימון אישי מבחינת גובה ההשתכרות?
בדומה למה שקורה בישראל ההבדלים בגובה ההשתכרות – גדולים ושונים ממדריך למדריך. מדריך מרוויח בממוצע פר שיעור 150-80$ לשיעור אך ככל שהרמה של המדריך גבוהה יותר השכר- גבוה יותר באופן משמעותי ואם מדובר בסלב או במקומות אימון כמו לאס וגאס או בברלי הילס בחוף המערבי הרי שעלות אימון אישי עשויה לטפס אף ל- 300$. ברוב חדרי הכושר הנחשבים בארה"ב מעבירים את המאמן קורסים משלהם ויוצרים מדרג שכר בהתאם להכשרה הפנימית הזו.
6. האם יש חובת חידוש תעודה מדי פרק זמן מסוים?
בישראל אין חובת חידוש או רענון תעודה. הקורס הבסיסי מאפשר למעשה על פי החוק לעבוד כל החיים ללא צורך לעבור השתלמות או קורסים נוספים בנושא. בחו"ל (ובעיקר במרבית מדינות אירופה וארצות הברית) יש לעבור מדי שנתיים X שעות השתלמות או קורס על מנת שניתן יהיה לחדש את הביטוח. הדבר מעוגן בחוק והמדריכים באמת משתלמים על בסיס קבוע על מנת שיוכלו להמשיך ולעבוד בתחום זה. מנגנון זה יוצר מצב בו המאמנים מתמחים בתחומים מסוימים כמו התעמלות בריאותית או פיתוח גוף, כך שכל מאמן בעצם מתעמק בתחום שמעניין אותו
7. האם יש מגבלת גיל לעבודה כמדריך אימון אישי?
בישראל מדובר על גיל 17 לפחות לשם התחלת לימודים בתחום ולמעשה במידה והתלמיד מסיים לימודיו כמה חודשים לאחר מכן – הוא רשאי להדריך. בארצות הברית – החל מגיל 18. מעניינת העובדה שניתן בארצות הברית להבחין, לעיתים, במדריכי אימון אישי שהנם למעלה מגיל 50 או 60 (!) ועוסקים כל ימי חייהם באימון, הדרכה וכדומה. בישראל הדבר הרבה פחות שכיח וניתן לראות, במקרים רבים, שלאחר מספר שנים המדריך מחפש תפקיד ניהול במועדון או ברשת בה הוא עובד.
8. האם חובה על המדריך לבטח את עצמו?
כשמדובר בארצות הברית – חובה לעשות ביטוח אישי. בארץ, במידה והמדריך עובד ברשת מועדוני כושר, הביטוח הנו של הרשת וזו לא חובה של המדריך לעשות גם ביטוח אישי. כשמדובר באימונים אישיים בחוץ, ממש לא הגיוני ואף מסוכן לאמן באופן פרטי או בקבוצה ללא ביטוח.
4.3.13
ד"ר איתי זיו
www.itaiziv.co.il
סגן מנהל קמפוס 'שיאים' באוניברסיטת תל אביב.
מנהל תחום הקורסים למדריכי מועדוני בריאות וכושר. מומחה לפעילות ספורט, פעילות גופנית וחדרי כושר, הוציא לאור את האנציקלופדיה לפעילות גופנית בשם: "עוצמות חדשות, כושר במעגלי החיים" שהנו המדריך המקיף ביותר שנכתב בשפה העברית העוסק בתחום הפעילות הגופנית וחדר הכושר על כל היבטיהם ומיועד למתאמנים ולמדריכים ובעלי עניין ומודעות בספורט.
www.itaiziv.co.il
סגן מנהל קמפוס 'שיאים' באוניברסיטת תל אביב.
מנהל תחום הקורסים למדריכי מועדוני בריאות וכושר. מומחה לפעילות ספורט, פעילות גופנית וחדרי כושר, הוציא לאור את האנציקלופדיה לפעילות גופנית בשם: "עוצמות חדשות, כושר במעגלי החיים" שהנו המדריך המקיף ביותר שנכתב בשפה העברית העוסק בתחום הפעילות הגופנית וחדר הכושר על כל היבטיהם ומיועד למתאמנים ולמדריכים ובעלי עניין ומודעות בספורט.